Børsene stupte verden over

De amerikanske børsene falt onsdag.
De amerikanske børsene falt onsdag. Foto: Brendan Mcdermid / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hersker krisestemning på verdens børser. Mye tyder på at oljeprisfallet får investorer i Europa, USA og Asia til å skjelve i buksene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den globale indeksen MSCI World stupte 3,4 prosent, en nedgang som kom i tillegg til 11,1 prosents nedgang siden nyttår.

Nivået er dermed det samme som i juni 2013. Hvis ikke utviklingen snur, blir januar en av de verste månedene i indeksens historie.

Røde tall preget onsdag børsene over store deler av verden.

– Jeg er ganske pessimistisk når det gjelder aksjemarkedene de neste to til tre månedene, sier Andreas Clenow i selskapet ACIES Asset Management.

Bjørnen ut av hiet

Forrige gang MSCI World falt like mye som den har gjort så langt i januar, var midt under finanskrisen i oktober 2008.

Clenow tror ikke verdens aksjehandlere står overfor et like dystert scenario nå. Men han konstaterer at vi snart har å gjøre med et «bear market» – som ofte defineres som et fall på over 20 prosent.

Bjørnemarkedet var allerede et faktum en periode onsdag, da MSCI World befant seg 20,5 prosent under toppen i mai i fjor. Etter en stund krabbet indeksen oppover, og bjørnen tuslet inn i hiet igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Børsfall i USA

Børsene i USA tok seg litt opp mot slutten av onsdagen, men Dow Jones-indeksen endte likevel med et fall på 1,56 prosent.

På ett tidspunkt hadde indeksen falt hele 3,3 prosent, før utviklingen snudde. Sluttnoteringen ble på 15.766,74 poeng, mens teknologiindeksen Nasdaq bare falt 0,12 prosent til 4.471,69 poeng.

Den bredere indeksen S&P 500 var på ett tidspunkt falt 2,24 prosent til det laveste nivået siden februar 2014. Også den tok seg opp, og endte med et fall på 1,17 prosent til 1.859,33 poeng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Oslo Børs falt nesten 5 prosent

Lav tillit i markedene

Børsfallet skjøt fart etter at prisen på amerikansk lettolje falt til 26,19 dollar fatet. Da oljeprisen gikk litt opp igjen, fulgte aksjekursene etter.

Oljestrateg i TD Ameritrade sier til CNN at det var helt nødvendig at de amerikanske børsene tok seg opp i løpet av dagen med tanke på tilliten til markedet, som er kjennetegner et «bear market». Han mener imidlertid det er for tidlig å si snipp, snapp, snute –usikkerheten i markedet er ute.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Horribel start på børsåret i Oslo

«Verden drukner i Olje»

Oljeprisen stuper stadig lavere, noe som fører til økt bekymring for verdensøkonomien. Investorer er også bekymret for følgene av opphevingen av sanksjonene mot Iran - som betyr økt tilfang av olje, skriver CNN.

Det internasjonale oljebyrået (The International Energy Agency) advarte tidligere denne uken om at verden er i ferd med å drukne i olje grunnet manglende etterspørsel.

Prisen på amerikansk lettolje falt onsdag med hele 6,7 prosent til 26,55 dollar fatet.

Nordsjøoljen falt også i pris, men ikke like mye. Prisen sank med 88 cent til 27,88 dollar fatet i London – men også nordsjøoljen tok seg senere litt opp igjen.

En rekke faktorer bidrar til prisfallet, og i USA venter investorene spent på ny informasjon om de amerikanske oljelagrene som kommer torsdag. Det er ventet at lagrene kan ha steget betydelig som følge av det store tilbudet i markedet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Børsras i Norge

Oslo Børs stupte også onsdag med nesten 5 prosent og endte på 518,05 prosentpoeng.

Med onsdagens fall har hovedindeksen i Oslo svekket seg drøyt 15 prosent siden nyttår. Av de 58 selskapene på lista hadde bare Q-Free oppgang, med 1,7 prosent, dog med en begrenset omsetning. De resterende selskapene lå enten uendret eller falt kraftig. Dagens mest omsatte var Statoil, som fikk svekket sin verdi med 7,2 prosent.

Aller verst sto det til med det John Fredriksen-kontrollerte selskapet Seadrill, som falt 29,1 prosent.

Les også: Horribel start på børsåret i Oslo

– Nå er det krisestemning blant investorene, og mange forsøker å selge seg ut, sier analytiker Knut Erik Løvstad i Fondsfinans til E24.

Også ellers i Europa var det kraftige fall, og indeksene ved de toneangivende børsene falt mellom 3 og 4 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kraftig kursfall

Uro over situasjonen i kinesisk økonomi og en synkende oljepris førte til kraftig fall på børsene i Asia onsdag.

Børsen i Tokyo endte med en nedgang på 3,7 prosent og har dermed falt mer en 20 prosent fra fjorårets toppnivå.

I Kina krympet indeksene Shanghai og Shenzhen med henholdsvis 1,5 prosent og 1 prosent etter å ha steget rundt 3 prosent dagen før. Onsdagens fall skjer på tross av sentralbankens løfte om å sprøyte inn over 600 milliarder yuan i bankvesenet innen starten av februar.

Aksjene i Hang Seng-indeksen stupte 3,7 prosent til laveste registrering på fire år.

Hongkong-børsen har falt mer enn 10 prosent siden årsskiftet. Den kraftige nedgangen har satt et økt press mot Hongkong-dollaren som for øyeblikket er på sitt svakeste siden 2007 målt mot USA-dollaren.

Kursnedgangen har ført til en ond sirkel der meglerne tolker den fallende dollaren som signal på at kapitalen er på vei ut av markedet. Dette fører til ytterligere nedsalg.

– Det spekuleres nå i at Hongkong-dollaren vil kollapse. Men myndighetene har nok kraft til å forsvare valutaen, sier megleren And Francis Lun i GEO Securities i Hongkong.