Børsoppgang og stigende oljepriser

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.
Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordsjøolje ble en kort periode omsatt for under 28 dollar fatet i Asia natt til mandag – kort tid etter at sanksjonene mot Iran ble lettet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordsjøolje ble på det laveste omsatt for 27,67 dollar fatet i Asia mandag, det laveste nivået siden november 2003. Men pilene snudde oppover da børsene åpnet i Europa få timer senere. Like etter klokken 7 mandag morgen ble nordsjøolje omsatt for 28,04 dollar fatet i London, og tre timer senere var den steget til 28,58 dollar.

– Dette er første reaksjon på Iran. Avgjørelsen om å oppheve sanksjonene kom tidligere en ventet. Man trodde at dette ville skje først i slutten av måneden eller i begynnelsen av februar. Det har påvirket prisene. Før helgen falt oljeprisen på rykter, og fallet fortsatte på morgenen mandag, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til NTB.

Mesteparten av oljeprisfallet er relatert til Iran, men også Kina påvirker utviklingen, påpeker hun.

Kinas rolle

– Etter hvert løfter markedet blikket og ser framover mot at Kina senere i uken skal legge fram BNP-tall. Tidlig i forrige uke var det uro i Kinas aksjemarked, noe som påvirket oljeprisen. Hvis Kina skulle skuffe mye nå med BNP-tallene, vil det også påvirke oljeprisene, sier Saltvedt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun viser til to scenarioer.

– Mye av veksten har kommet fra Kina siden 2003. En positiv overraskelse derfra nå kan gjøre at markedet løsner litt. Men får vi i stedet en motsatt situasjon, der det foreligger en negativ endring som peker i retning av en kreditt- eller boligboble, vil det gi negativ effekt på oljeprisen, sier oljeanalytikeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: To tredjedeler av oljeformuen kan forsvinne

OPEC-rapport

– Oljeprisen svinger også mye med aksjemarkedet. De neste ukene kommer mange selskaper med resultatrapporter. Når det leveres dårlige resultater, trekker man seg gjerne ut av usikre papirer, som olje, og rapportene som kommer blir derfor toneangivende i markedet, sier Saltvedt videre.

Organisasjonen av oljeproduserende land (OPEC), med Saudi-Arabia i spissen, legger mandag ettermiddag fram sin månedsrapport.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som blir spennende å se, er hvordan lave oljepriser påvirker etterspørsel og produksjonsvekst. Men OPEC sier ikke noe om sin egen framtidige strategi eller vurderinger rundt økonomisk vekst, og OPEC gir ikke anslag på hvor mye de selv skal produsere, siden de ikke opererer med kvoter, forklarer Saltvedt.

Analyse: Noen jubler for oljeprisens stup

Kamp om Europa

Med et Saudi-Arabia som sliter økonomisk, og et Iran som etter ti år med sanksjoner ønsker å få egen økonomi på rett kjøl, er det uaktuelt for de to OPEC-landene å bremse oljeproduksjonen. Samtidig er de vel vitende om at økt produksjon vil føre til enda lavere priser. Iran har allerede varslet økning i produksjonen til 500.000 fat daglig.

– Konkurransen kommer til å bli interessant. Saudi-Arabia har begynt å selge olje til Finland. USA har eksportert sin første skiferolje til Europa. Iran var stor i Europa før sanksjonene mot landet kom. Iran ønsker å ta opp igjen kontakten med europeiske kunder. Det kan derfor bli priskonkurranse, også fra USA. Konkurransen vil stå om Europa og Asia og bidra til å holde prisene lavere lengre, sier Saltvedt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under tittelen «Elendigheten vil ingen enda ta» peker DNB Markets på noen av de samme elementene som Saltvedt gjør. DNB Markets ser også fram mot torsdag da Den europeiske sentralbanken (ESB) holder rentemøte. Ingen endringer ventes der, mener DNB Markets.

Les også:

Saudi-Arabia regner med langvarig lav oljepris

Siv Jensen: – Ikke aktuelt å øke eiendomsskatten