Norsk toppolitiker inn i varmen i Beijing:

Norsk statssekretær med på å åpne Kina-banken AIIB

TIL VERDENSBANK-KONKURRENT: En medarbeider i det kinesiske finansdepartementet forberedte signeringsseremonien i AIIB i juni 2015. Nå skal statssekretær Tone Skogen (innfelt) til Bejing for den offisielle åpningsseremonien. Foto: Reuters / NTB scanpix og Utenriksdepartementet
TIL VERDENSBANK-KONKURRENT: En medarbeider i det kinesiske finansdepartementet forberedte signeringsseremonien i AIIB i juni 2015. Nå skal statssekretær Tone Skogen (innfelt) til Bejing for den offisielle åpningsseremonien. Foto: Reuters / NTB scanpix og Utenriksdepartementet

Endelig skjer det: En norsk toppolitiker får komme til Kina og treffe president Xi Jinping i Bejing. Med seg har Tone Skogen 5 milliarder kroner til utbygging av infrastruktur.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Førskommende lørdag skjer det noe så sjeldent som at en norsk statssekretær får adgang til Beijing - og til og med treffe president Xi Jinping.

Da skal Tone Skogen (H) delta på åpningsseremonien i forbindelse med nysatsingen Den asiatiske investeringsbanken for infrastruktur (AIIB), som Kina selv har tatt initiativ til.

Den betraktes som en konkurrent til det USA-baserte Verdensbank-systemet, som Kina og andre fremvoksende økonomier ser på som udemokratisk.

De såkalte BRICS-landene; Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika, har 13 prosent av stemmene der, mot de syv vestlige G7-landenes 41 prosent.

– Viktig for Norges forhold til Kina

Uten særlig oppmerksomhet vedtok Stortinget 10. desember i fjor enstemmig å ratifisere Norges tilslutning til å opprette AIIB.

Det skjer trass i at alliansepartneren utenriksminister Børge Brende (H) og regjeringen vanligvis skjeler til, USA, ikke har ønsket å delta.

Norge bidrar med 110 millioner dollar i kapital og garanterer for ytterligere 440 millioner i AIIB. Og det er ikke tilfeldig, går det frem av regjeringens proposisjon til Stortinget:

«Medlemskap i AIIB er utenrikspolitisk, utenriksøkonomisk og utviklingspolitisk viktig for Norge. Norsk medlemskap i AIIB vil dessuten representere et signal om at Norge ønsker en god relasjon til Kina».

Børge Brende nedtoner Kina-signal

Utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)
Utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Utenriksminister Børge Brende vil ikke legge så stor vekt på tilslutningen til AIIB som et forsøk på å formilde Beijing.

– Statssekretær Skogen skal delta på et møte i en delvis multilateral organisasjon som skjer i Beijing. Jeg tror ikke man skal sette dette i sammenheng med den spesielle situasjonen som er i forholdet mellom Norge og Kina, hvor det ikke har vært normal politisk kontakt siden 2010, da tildelingen av Nobels fredspris gikk til Liu Xiaobo, sier Brende til ABC Nyheter.

– Men at vi har aktivt støttet opp mot denne asiatiske investeringsbanken er jo vesentlig. Det er bra at Tone Skogen er til stede. Men dette er ikke et bilateralt besøk, det er deltakelse på et internasjonalt arrangement som skjer i Kina.

– Men det er ikke tvil om at AIIB er et viktig kinesisk initiativ som de har fått med seg mange andre land på, legger han til.

– Et bra initiativ fra Kina

– USA ville jo ikke være med. Det er ikke ofte Norge i et spenn mellom USA og Kina velger Kina?

– Hovedbegrunnelsen for at vi er med, er at dette er et kjempebra initiativ for å sikre infrastrukturinvesteringer og arbeidsplasser i Asia. Hvis det går bra i Asia, er det større sjanse for at det går bra hos oss, svarer Brende.

Han slår fast at norsk støtte til banken ikke først og fremst har noe med forholdet mellom Norge og Kina å gjøre.

– Men det står jo både i regjeringens proposisjon i Stortinget om tilslutning til AIIB, og i innstillingen fra stortingspolitikerne, at det også har noe med Norges forhold til Kina å gjøre?

– Hovedårsaken er at vi synes dette er et bra initiativ. Og Storbritannia var jo først ut med å signalisere støtte, sier utenriksministeren.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus