Historisk renteøkning i USA

USAs sentralbanksjef Janet Yellen satte onsdag opp styringsrenta for første gang siden 2006.
USAs sentralbanksjef Janet Yellen satte onsdag opp styringsrenta for første gang siden 2006. Foto: Joshua Roberts / Reuters

USAs sentralbank hever styringsrenta med 0,25 prosentpoeng. Renteøkningen er den første siden 2006 og førte umiddelbart til oppsving på de amerikanske børsene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styringsrenta økte til mellom 0,25 og 0,50 prosent. Renteøkningen ble vedtatt på sentralbankens rentemøte i Washington onsdag.

Like etter at kunngjøringen ble kjent gikk de amerikanske børsene opp og dollaren styrket seg noe.

Økonomi på bedringens vei

Helt siden finanskrisen begynte i 2008 har renta blitt holdt rekordlav som ledd i sentralbankens forsøk på å få fart i USAs økonomi.

Lav styringsrente har gjort det billigere å ta opp lån, noe som stimulerer til mer forbruk og høyere økonomisk vekst enn når renta er høy. Renteøkningen onsdag blir sett på som et tydelig tegn på at amerikansk økonomi er på bedringens vei.

– Det amerikanske arbeidsmarkedet har forbedret seg i år, og vi er ganske sikre på at inflasjonen vil øke mot 2 prosent, som er målet, sier sentralbanken i en uttalelse.

Advarte mot økt rente

Enkelte eksperter hadde i forkant av sentralbankens avgjørelse advart mot å sette opp styringsrenta. De mener USAs økonomi ennå ikke er klar for en renteøkning. Til det er inflasjonen fortsatt for lav og arbeidsledigheten fortsatt for høy, hevder de.

En annen innvending har vært at renteøkningen kommer samtidig som andre land fortsatt holder rentenivået rekordlavt for å hindre økonomisk stagnasjon.

Nobelprisvinner i økonomi, Paul Krugman, er blant skeptikerne. En renteøkning kan føre til at det blir slutt på «de positive økonominyhetene», mener han.

– Og dette vil være mye mer alvorlig enn en forsiktig oppgang i inflasjonen fordi det er overhodet ikke klart hva Federal Reserve kan gjøre for å rette opp feilen, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus