Sjeføkonom: – Nullrente i 2016

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen.
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen tror fallende oljeinvesteringer og risiko for lavere etterspørsel fra husholdningene vil tvinge Norges Bank til å sette renten ned til null til neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viste tirsdag at oljeselskapene har nedjustert sine investeringsplaner for neste år.

– Det siste bekrefter at nedturen fortsetter, og alt i alt ligger det an til en større nedgang i oljeinvesteringene enn Norges Bank og vi har lagt til grunn, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank til Dagens Næringsliv.

Tirsdag kom også Finans Norges Forventningsbarometer, som viser at norske husholdninger er mer pessimistiske med tanke på utviklingen i norsk økonomi. Den pessimismen kan føre til at både det private forbruket og boligmarkedet kan stå foran en svakere utvikling. Til sammen gjør dette at Andreassen venter lav økonomisk vekst.

– Prognosen vår for vekst i Fastlands-Norges BNP neste år er under arbeid, men vi har kommet under én prosent. Det er svakt, og det er grunnen til at vi tror at Norges Bank kommer til å kutte renten til null, sier Andreassen.

Han er usikker på om det kommer et kutt allerede på rentemøtet i desember, men er sikker på at flere kutt vil komme neste år. I løpet av annet halvår ser han for seg at styringsrenten har falt til null fra dagens 0,75 prosent. (©NTB)