Meny

Norsk olje og gass: – Norske oljeinvesteringer snur i 2017

Administrerende direktør i Norsk olje og gass Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (t.h.) og sjeføkonom Bjørn Harald Martinsen under fremleggelsen av konjunkturrapporten som gir et innblikk i landets og verdens energimarked. Foto: Ole Gunnar Onsøien (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljenæringen trenger flere tiltak fra regjeringen for å komme seg gjennom stormen, mener fagbevegelsen. Det viktigste er kostnadskutt, svarer regjeringen.

Norsk olje og gass anslår at investeringene på norsk sokkel vil oppleve en betydelig nedgang i år, neste år og i 2017. Men da vil det snu til en betydelig oppgang i 2018 og 2019, skriver bransjeorganisasjonen i årets konjunkturrapport.

Investeringsfallet og en oljepris som er mer enn halvert siden i fjor sommer, har for lengst fått varsellampene til å blinke i bransjen.

Onsdag kveld får olje- og energiminister Tord Lien (Frp) på en markering utenfor oljemuseet i Stavanger høre fagbevegelsens bekymringer.

Ni organisasjoner ber under parolen «Norge trenger oljeindustrien» regjeringen gjøre mer for å bevare arbeidsplasser og kompetanse i oljenæringen.

Les også: Solberg: – Solskinnsperioden er over

Politiske grep

Oppsigelsene i oljeindustrien rammer hardt, ifølge leder Leif Sande i Industri Energi. Han frykter at en hel oljegenerasjon går tapt og etterlyser tiltak fra myndighetene.

– Oljenæringen må beholde kompetansen slik at man er klar når markedet snur igjen, sier han.

Sande ber regjeringen pålegge oljeselskapene å kartlegge hvilke midlertidig forlatte brønner det er hensiktsmessig å plugge på sokkelen og skattestimulans for økt utvinning.

LO-forbundet vil også ha utvidet permitteringsperiode fra 30 til 52 uker for å redde jobber og ber regjeringen gå ned fra ti til tre karensdager.

Les også: Eksperter: Oljeprisen vil aldri mer bli rekordhøy

– Må komme med svar

LO, YS, UNIO og flere frittstående organisasjoner med totalt 400.000 medlemmer bak seg, står bak oljemarkeringen.

Fellesforbundets leder Jørn Eggum understreker at morgendagens verdier ikke skapes av arbeidere på midlertidige kontrakter.

– Verdier skapes i bedrifter som satser på fast ansatte. Vi trenger en regjering som tør å si til ungdommen at fremtiden ligger i oljeindustrien, sier han.

Også Eggum er opptatt av utvidet permitteringsperiode og redusert lønnsplikt fra ti til fem dager.

– Regjeringa må nå ta tak og forbedre permitteringsreglene. Dette haster, sier han.

Les også: Spår ny sjokknedgang i oljeprisen

– Må kutte kostnader

Oljeministeren skryter av fagbevegelsens innsats i en usikker tid.

– Det globale oljemarkedet ser veldig annerledes ut enn det gjorde i rekordårene i 2013/2014. Vi er nødt til å få kostnadene på norsk sokkel ned. Jeg oppfatter at fagbevegelsen er enig med oss i det, sier Lien til NTB.

Han mener både oljeselskapene og leverandørindustrien er i ferd med å lykkes med kostnadskutt. Sammen med tilgang på nye letearealer og gjennomføring av 23. konsesjonsrunde er det avgjørende for lønnsomheten, ifølge Lien.

Statsråden kan derfor ikke love de fagorganiserte andre politiske grep enn «stabile og forutsigbare rammer».

– De rammene vi har laget, er ganske dynamiske i sin natur, de er tilpasset både gode og dårlige tider. Vi er sikret at en betydelig del av inntektene tilfaller det norske folk, og vi deler risikoen mellom befolkningen og selskapene, sier han.

Les også: Nesten ingen nye norske oljefelt er lønnsomme

– Behov for norsk olje

Administrerende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass minner om at dagens nedgang i investeringene på norsk sokkel kommer etter en firedobling i årene 2000 til 2014.

Og i 2017 snur nedgang til oppgang, varsler han.

– Våre konklusjoner er at det er et stort behov for norsk olje og gass i perioden fremover, sier Schjøtt-Pedersen.

Les også: Lav oljepris gir nedtur for norsk økonomi

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus