Meny

Finansdebatten blir utsatt

Det går mot utsettelse av finansdebatten i Stortinget, bekreftet finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) overfor NTB. Her er Syversen på vei ut av et forhandlingsmøte mandag denne uken om neste års statsbudsjett. Foto: Ole Gunnar Onsøien (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Budsjettforhandlingene har trukket så langt ut i tid at det går mot utsettelse av finansdebatten i Stortinget. Erna Solberg er ikke bekymret.

SISTE: Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre fortsetter forhandlingene om statsbudsjettet på Stortinget onsdag.

Det blir altså ikke et nytt forhandlingsmøte tirsdag kveld. Tidspunkt for onsdagens samtaler er foreløpig ikke satt.

– Det kan holde hardt å rekke den opprinnelige fristen, men det er viktigere at landet får et godt budsjett, og Stortinget skal få vedtatt et budsjett i god tid før jul, sa Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten (H) etter et snaut time langt forhandlingsmøte mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene tirsdag ettermiddag.

Finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) sa det slik:

– Vi er ikke i mål. Det vil nok få noen konsekvenser for Stortingets program fram mot jul.

Andre på rad

I praksis innebærer det at finansdebatten – et av årets viktigste ordskifter i Stortinget – ikke vil bli avholdt som planlagt 26. november. Ifølge TV 2 er 2. desember blinket ut som ny dato. Det blir i så fall andre året på rad at finansdebatten må utsettes.

Men Flåtten lar seg ikke vippe av pinnen av den grunn:

– Det er selvfølgelig aldri hyggelig å overgå frister. Men det er flere frister her, og dette skal vi håndtere. Vi kan ikke forvente at vi skal knipse med fingrene og være klare. Det er et stort og komplisert budsjett med ekstra store utfordringer i år, sier han.

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann Hans Andreas Limi ser det likedan:

– Det var spesielle utfordringer i forkant av disse forhandlingene, og det tar det litt tid å nøste opp i, sa han etter tirsdagens møte.

Les også: SV snur om boligskatt

Slutten av uka

Til tross for at det nå er en viss tidsnød i budsjettforhandlingene, var det ikke avtalt noe nytt møte mellom de fire partiene da de gikk fra hverandre ved 13.15-tida tirsdag.

Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik sa til NTB at alle partiene skulle jobbe hver for seg, at det var uvisst når partiene ville møtes igjen og at han var forberedt på å ta natten til hjelp om nødvendig.

– Av hensyn til de andre partiene på Stortinget bør vi prøve å bli enige i løpet av denne uka, sa han.

Les også: Senterpartiet vil ha skattekutt for «folk flest»

Handlingsrom

Heller ikke statsminister Erna Solberg (H) gir uttrykk for bekymring for at forhandlingene nå er på overtid:

– Jeg er ikke bekymret for det. Jeg opplever at vi har en god tone, sa statsministeren da hun var på Stortinget tirsdag for å svare på en interpellasjon fra stortingspresidenten.

Solberg legger til at hun er større optimist nå enn før helgen med tanke på en budsjettavtale.

– Det er ingen tvil om at de fire partilederne har snakket sammen i løpet av helgen for å sørge for at handlingsrommet er blitt litt større, sa hun.

Les også: Ap gjør livet utrivelig, mener Frp

Inndekning

Hovedlinjene i diskusjonene mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene dreier seg fortsatt om omfanget på eventuelle bistandskutt, størrelse og innretning av et grønt skatteskifte, oljepengebruk – og ikke minst inndekning.

– Det er helheten i budsjettet som gjør at vi fortsatt holder på. Det handler om at vi må finne inndekninger som er akseptable for alle fire partiene, oppsummerer Syversen.

På spørsmål om hvem som må gi og ta når det nå er i ferd med å dra seg til, sa han:

– Vi må alle strekke oss, men passe på at vi ikke forstrekker oss.


Les også: – Et budsjett for omstilling og vekst

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus