– Vimpelcom-varsling sendt i retur

Telenors hovedkvarter på Fornebu.
Telenors hovedkvarter på Fornebu. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bekymringsmeldinger om mulig korrupsjon i Vimpelcom skal ha blitt sendt i retur da de nådde to Telenor-topper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagens Næringsliv skriver at en eller flere Telenor-ansatte som var utleid til Vimpelcom, i 2011 sendte bekymringsmeldinger til to personer høyt opp i Telenor-systemet om mistenkelige utbetalinger til postkasseselskapet Takilant.

I forkant av dette skal bekymringene også ha gått til toppledelsen i Vimpelcom.

Da Telenor-toppene mottok epostene, skal de ha bedt varslerne om å på nytt ta kontakt med Vimpelcom.

– Telenor ignorerte bekymringene. Det er selvfølgelig uholdbart at Telenor-ansatte som varsler om alvorlige bekymringer om korrupsjon, skal ha fått beskjed om å snu i døren, sier en sentral kilde.

Næringsminister Monica Mæland (H) vil ikke kommentere de interne bekymringsmeldingene i Telenor-systemet overfor avisen.

Les også: Vimpelcom-eposter kan ha blitt holdt skjult

Les også: Telenor og Baksaas avslutter konsulentavtale

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Holdt tilbake

Aftenposten skrev onsdag at finansdirektør Richard Olav Aa og juridisk direktør Pål Wien Espen i Telenor mottok bekymringsmeldinger om utbetalinger til postkasseselskapet Takilant i 2011. Kilder opplyste til avisen at beskjeden trolig ikke ble videreformidlet til daværende konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.

De to direktørene ble onsdag permittert mens konsernet gransker Vimpelcom-saken. Også de to Telenor-toppene og tidligere styremedlemmene i Vimpelcom, Ole Bjørn Sjulstad og Fridtjof Rusten, ble fristilt fra sine posisjoner i Telenor. Selskapet skal nå bringe på det rene om varslingene ble håndtert på en riktig måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge kilder Dagens Næringsliv har vært i kontakt med, skal to av topplederne ha holdt tilbake bekymringsmeldinger om korrupsjon i Vimpelcom. Avisen har ikke fått bekreftet om det er en eller flere av de fire Telenor-toppene som kan ha holdt tilbake denne informasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aa og Espen har gitt uttrykk for at de har bidratt til å håndtere bekymringene knyttet til Vimpelcoms investeringer i Usbekistan på riktig måte.

Les også: Giske: – Telenor-ledelsen ville helst være i fred

Etterforskes for korrupsjon

Både amerikanske og nederlandske myndigheter etterforsker Vimpelcoms overføringer på til sammen 700 millioner kroner til Takilant. Selskapet eies av venninnen til den ukrainske presidentdatteren Gulnara Karimova, og det er mistanke om at utbetalingene var godtgjørelse for telelisenser i Usbekistan.

Telenor har status som vitne i korrupsjonsetterforskningen og har engasjert Deloitte til å granske Telenors håndtering av sitt minoritetseierskap i den russiske mobilgiganten.

Vi gjør oppmerksom på at ABC Nyheter eies av ABC Startsiden, som igjen eies av Telenorkonsernet.