Meny

Rapport: Oljefond-aksjer i atomvåpenselskaper

Yngve Slyngstad, leder for oljefondet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oljefondet har investert 7 milliarder kroner i selskaper som bidrar til å vedlikeholde og utvikle kjernevåpen, viser en ny rapport.

Statens pensjonsfond utland – eller oljefondet – har investert i slike selskaper i USA, Frankrike og Storbritannia, skriver Klassekampen. I fondets etiske retningslinjer heter det at fondet ikke skal investere i selskaper som «produserer våpen som ved normal anvendelse bryter med grunnleggende humanitære prinsipper».

Investeringene kommer fram i rapporten «Don't bank on the bomb», som offentliggjøres torsdag. Bak rapporten står blant andre den nederlandske fredsorganisasjonen Pax og ICAN, en internasjonal organisasjon som jobber for atomvåpenforbud. Investeringene er fordelt på åtte selskaper. Selskapenes nærhet til atomvåpenproduksjon varierer.

– Vi skal vurdere rapporten nøye. Om vi finner informasjon der eller i andre kilder som tilsier at selskaper burde utelukkes, så vil vi agere, sier fagsjef Aslak Skancke i Etikkrådets sekretariat. Rådet har som oppgave å overvåke og vurdere om fondets investeringer følger de etiske retningslinjene.

Skancke sier et mylder av ulike selskaper i større eller mindre grad er knyttet til atomvåpenproduksjon, og at det alltid vil være selskaper som er i en gråsone.

– Vi må gjøre en skjønnsmessig vurdering, uten å trekke det ut i det absurde. Men jeg avviser ikke kritikken i denne rapporten i utgangspunktet, sier fagsjefen.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus