– Valutakrigen i Danmark blusser opp igjen

Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye tyder på at valutaspekulanter nok en gang har fattet interesse for den danske kronen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekspertene mente den danske sentralbanken (Nationalbanken) hadde beseiret valutaspekulatene som angrep danske kronen i begynnelsen av året.

Da ble sveitserfrancen sluppet fri i forhold til eurokursen. Det førte til at pengene strømmet inn i Danmark og danske kronen styrket seg.

Danskenes svar ble å trykke opp flere hundre milliarder danske kroner, og å sette innskuddsrenten i sentralbanken til minus 0,75 prosent, skriver E24.

Les også: Statens pensjonskasse kutter renten

Men 22. oktober ble det klart at den europeiske sentralbanken (ESB) kan komme til å trappe opp obligasjonskjøpene i markedet allerede i desember.

Som følge av det har den danske kronekursen styrket seg sammenlignet med euroen, og er nå sterkere enn den har vært på fem måneder, ifølge Bloomberg.

– Det er ofte utenlandske investorer som kjøper danske kortsiktige statslån og dette indikerer at Danmark er litt mer interessant for disse investorene, sier Nordea-analytiker Jan Størup Nielsen, som holder til i København, til Bloomberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nordea slutter med kontanter

Torsdag auksjonerte den danske staten kortsiktige lån for 6,5 milliarder danske kroner, og fikk bud på hele 27,6 milliarder kroner, det høyeste siden mai 2012. Et tydelig signal på at valutaspekulantenes interesse for å plassere penger i den danske valutaen er økende.

– Vi har lært at ting kan endre seg veldig, veldig raskt med hensyn til kronen. Sentralbanken vet at de må være forsiktige fordi kronen har styrket seg. Det kan være i ferd med å bli en bekymring for sentralbanken, sier Størup Nilsen.

Valutakrig kjennetegnes ofte ved at land eller spekulanter ønsker å styrke en annet lands valuta, eller svekke sin egen, for at deres varer og tjenester skal bli billigere enn konkurrenten.

Les også: Svenskene beholder rekordlav minusrente