Kraftig fall i Statoils resultat:Statoil-sjef: – Vi er selvfølgelig ikke tilfreds

– Resultatet er sterkt preget av lav oljepris. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statoil leverer enda dårligere enn forventet, og varsler flere utsettelser og stramt grep om kostnader i årene framover.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statoils kvartalsresultat:

Nøkkeltall fra Statoils resultatregnskap for tredje kvartal 2015. Tall for tredje kvartal 2014 i parentes.

  • Driftsinntekter: 112,2 milliarder kroner (148,2 milliarder kroner)
  • Driftsresultat: 7,3 milliarder kroner (17,0 milliarder kroner)
  • Resultat før skatt: 7,9 milliarder kroner (16,0 milliarder kroner)

Statoils resultat for tredje kvartal var på 7,3 milliarder kroner. Det er en nedgang på 57 prosent fra 17,0 milliarder i samme kvartal i fjor.

Selskapets aksje falt 2,5 prosent på Oslo Børs etter at resultatet ble lagt fram.

Hovedårsaker til nedgangen er den sterkt reduserte oljeprisen og kronekursen det siste året. De fallende råvarepriser påvirker særlig selskapets internasjonale virksomhet, som hadde et justert underskudd på 4,2 milliarder kroner – sammenlignet med et overskudd på 3,5 milliarder i samme kvartal i fjor.

Krever tiltak

– Vi er selvfølgelig ikke tilfreds med dette resultatet og arbeider med en lang rekke tiltak for å bedre situasjonen, sier Statoils konsernsjef Eldar Sætre.

Akkurat tiltakene er han relativt fornøyd med:

– Vi fortsetter å redusere de underliggende driftskostnadene og leverer et kvartal med god drift og solide resultater fra markedsføring og trading.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tredje kvartal hadde Statoil en dagsproduksjon på 1,909 millioner fat oljeekvivalenter per dag, en økning på 4 prosent fra i fjor.

Les også: Statoil sier opp 135 ansatte i USA

Må stramme mer

Konsernsjefen er også fornøyd med en kostnadsstrøm på 90,2 milliarder kroner i årets første ni måneder, sammenlignet med 99,1 milliarder i fjor. Fallet er lite, markedssituasjonen tatt i betraktning, mener han.

Sætre er svært klar på at dette arbeidet skal fortsette, også når råvareprisene etter hvert går opp igjen:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Omstillingen vil fortsette til evig tid, for å si det sånn. Det er veldig viktig å sikre at vi ikke mister taket på det vi oppnår nå, når vi en gang får en oppgang i oljeprisen. Vi må lykkes med å bite oss fast i bordkanten og bygge dette inn i måten vi jobber på, slik at vi ikke må begynne på nytt neste gang vi får en nedtur. Det er den fundamentale utfordringen vår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må aldri glemme at de svingningene og nedturene vil komme, det er faktisk en helt naturlig del av denne bransjen, og vi må robustgjøre oss som selskap for å møte det.

Les også: Bredt oljefall trakk Oslo Børs ned

Utsetter produksjonsstart

Statoil vil nedjustere sine forventede investeringer i år med 8 milliarder kroner til 140 milliarder. Mens de antatte kostnadene til Johan Sverdrup-feltet har falt, ser selskapet seg nødt til å utsette produksjonsstarten på gassfeltene Aasta Hansteen og Mariner fra 2017 til andre halvdel 2018 på grunn av forventede kostnadsoverskridelser på rundt 10 prosent.

– Siktemålet er å ha en underliggende kvalitet i alt vi gjør, slik at når prosjekter er gode nok, så har vi finansiell styrke og kapasitet til å gjennomføre dem. Men da må de være gode nok, det er den viktigste grunnen til at vi nå har utsatt flere steder. Vi jobber intenst for å gjøre disse mer lønnsomme og robuste, og vi ser at vi får veldig gode resultater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et eksempel er Johan Castberg-feltet i Barentshavet. Tidligere var det avhengig av en oljepris på nesten 90 dollar fatet for å lønne seg, mens dette nå skal ha kommet ned i rundt 50 dollar fatet. Sætre ønsker ikke å si hvilken råvarepris de sikter seg inn mot for at et prosjekt skal kunne stemples som lønnsomt nok for utbygging:

– Det er alltid tid til å vente til vi er sikre på at prosjekter er så gode som de kan bli. Jeg vil ikke trykke på noen knapp før vi har den tryggheten.

Se hele pressekonferansen her: