SAS sparer millioner på å registrere fly i Norge

Norge er det billigste landet å registrere fly i for SAS.
Norge er det billigste landet å registrere fly i for SAS. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

To av tre SAS-fly er nå i norsk luftfartsregister. Det sparer selskapet mye penger på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tall Aftenposten har samlet inn viser store forskjeller i registreringspriser mellom de skandinaviske landene. Mens en registrering kan komme opp i 10 millioner kroner per fly i Sverige, og 1 million per fly i Danmark, opererer Norge med en fastpris på 14.100 kroner per fly.

På nåværende tidspunkt er 80 av 121 SAS-fly registrert i Norge. 27 er danskregistrerte og kun 16 svenskregistrerte. Siden oppstarten i 1946 har Scandinavian Airlines aldri vært mer norsk enn i dag.

– Det er åpenbart mye penger å spare for oss på å la flyene registreres i Norge. Dessuten har SAS-konsernet, etter en samlet vurdering, funnet ut at den beste kompetansen og servicen befinner seg i det norske Luftfartstilsynet, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til Aftenposten.

Ifølge avisen er man i dansk og svensk luftfartsmiljø bekymret over utviklingen. Beholdningen av norske SAS-fly fortsetter å øke, og dessuten er det norske markedet det klart største i SAS-konsernet.

SAS henter 41 prosent av sine trafikkinntekter fra det norske markedet. Danmark står for 33 prosent og Sverige for 26 prosent.