Meny

Frykter et ras som er mye verre

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets frykter konsekvensene av uroen på den kinesiske børsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk sjefsøkonom frykter at uroen i den kinesiske økonomien skal smitte til et ras i eiendomsmarkedet.

Kinesiske myndigheter gir opp forsøket på å styrke det urolige aksjemarkedet i Kina, og vil ikke lenger intervenere ved å kjøpe opp aksjer.

Det ble kjent mandag, samtidig som kinesiske børser fortsetter å falle i det som beskrives som den verste børsmåneden i Kina siden 2012.

Nå frykter flere økonomer at aksjefalletet gjenspeiler en realøkonomi i større motvind enn tidligere antatt, skriver DN.no.

– Mye verre

– Bekymringen vår har også vært at et ras i aksjemarkedet kan smitte til et ras i eiendomsmarkedet, som er mye verre, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til DN.

Han mener det er en riktig beslutning av kinesiske myndigheter å stanse oppkjøpet av aksjer, men varsler stor uro i tiden fremover. Han skisserer at et aksjetrakk kan smitte over på eiendomsmarkedet gjennom flere kanaler.

– Noen har lånt penger på boligen for å investere i aksjemarkedet. Ikke minst en del eiendomsselskaper og foretak kan begynne å tape penger, sier han.

Fortsatt nedgang

En dårlig måned endte med ytterligere nedgang da de asiatiske børsene stengte mandag. Hovedindeksen i Shanghai falt 14 prosent i august, melder NTB.

I et forsøk på å berolige investorene fikk kinesiske myndigheter journalisten Wang Xiaolu til å beklage at han hadde forårsaket «store tap» i sin dekning av situasjonen på børsene. Han hadde forsøkt å skape uro og vekke oppsikt med sakene, forklarte journalisten til den statlige tv-kanalen CCTV mandag.

I tillegg ble 197 mennesker pågrepet i helgen for å ha «spredt rykter på internett», blant annet om aksjemarkedene.

Les også: Olje­pri­sen drar med seg Oslo Børs oppover

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus