Frykter et ras som er mye verre

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets frykter konsekvensene av uroen på den kinesiske børsen.
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets frykter konsekvensene av uroen på den kinesiske børsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Norsk sjefsøkonom frykter at uroen i den kinesiske økonomien skal smitte til et ras i eiendomsmarkedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinesiske myndigheter gir opp forsøket på å styrke det urolige aksjemarkedet i Kina, og vil ikke lenger intervenere ved å kjøpe opp aksjer.

Det ble kjent mandag, samtidig som kinesiske børser fortsetter å falle i det som beskrives som den verste børsmåneden i Kina siden 2012.

Nå frykter flere økonomer at aksjefalletet gjenspeiler en realøkonomi i større motvind enn tidligere antatt, skriver DN.no.

– Mye verre

– Bekymringen vår har også vært at et ras i aksjemarkedet kan smitte til et ras i eiendomsmarkedet, som er mye verre, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets til DN.

Han mener det er en riktig beslutning av kinesiske myndigheter å stanse oppkjøpet av aksjer, men varsler stor uro i tiden fremover. Han skisserer at et aksjetrakk kan smitte over på eiendomsmarkedet gjennom flere kanaler.

– Noen har lånt penger på boligen for å investere i aksjemarkedet. Ikke minst en del eiendomsselskaper og foretak kan begynne å tape penger, sier han.

Fortsatt nedgang

En dårlig måned endte med ytterligere nedgang da de asiatiske børsene stengte mandag. Hovedindeksen i Shanghai falt 14 prosent i august, melder NTB.

I et forsøk på å berolige investorene fikk kinesiske myndigheter journalisten Wang Xiaolu til å beklage at han hadde forårsaket «store tap» i sin dekning av situasjonen på børsene. Han hadde forsøkt å skape uro og vekke oppsikt med sakene, forklarte journalisten til den statlige tv-kanalen CCTV mandag.

I tillegg ble 197 mennesker pågrepet i helgen for å ha «spredt rykter på internett», blant annet om aksjemarkedene.

Les også: Olje­pri­sen drar med seg Oslo Børs oppover

Personvernpolicy