Uroen fortsetter på verdens børser

Investorer ser på datamaskiner som viser informasjon om aksjehandelen i Shanghai onsdag. Foto: Aly Song (Reuters / NTB scanpix)
Investorer ser på datamaskiner som viser informasjon om aksjehandelen i Shanghai onsdag. Foto: Aly Song (Reuters / NTB scanpix)

Uroen på verdens børser fortsatte onsdag, med nedgang i Europa og Kina. Andre asiatiske børser reagerte derimot positivt på tirsdagens kutt i den kinesiske styringsrenta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CSI300-indeksen som følger de viktigste aksjene som er notert på Shanghai- og Shenzhenbørsen, falt med 0,6 prosent onsdag, mens hovedindeksen i Shanghai endte med en nedgang på 1,3 prosent og Hang Seng-indeksen i Hongkong falt med 1,5 prosent.

Verdien av aksjene notert på Nikkei-indeksen i Tokyo steg derimot med 3,2 prosent. KOPSI-indeksen i Sør-Korea hadde sin beste dag på to år og steg med 2,6 prosent og S&P/ASX200-indeksen i Sydney steg med 0,69 prosent.

Nedgang

Europeiske børser, der pilene pekte opp tirsdag, falt igjen etter åpning onsdag. Den felleseuropeiske indeksen FTSEurofirst 300 viste en nedgang på 2,6 prosent i morgentimene, men økte til 0,8 rundt lunsjtider. Eurosonens Euro STOXX 50 har falt med 0,9 prosent.

DAX 30-indeksen i Tyskland lå rundt lunsjtider på 0,6 prosent. CAC 40-indeksen i Frankrike har falt med 0,7.

Hovedindeksen på Oslo Børs sank med om lag 2 prosent i morgentimene, men hadde en oppgang på 1 prosent etter en halv dags handel. Oljeprisen falt også onsdag og er nå på rundt 43 dollar per fat.

Les også: Nytt bredt fall på børsen i morgentimene

Tiltak

Etter at verdien på kinesiske aksjer hadde falt med nær 20 prosent i løpet av tre dager kom tirsdag meldingen om at Kinas sentralbank hadde senket styringsrenten og kuttet kapitalkravet til bankene.

Tiltakene er de siste i en rekke grep myndighetene tatt for å bedre tilstanden i verdens nest største økonomi. Kinas aksjemarkeder har i sommer – og særlig de siste dagene – vært preget av bratte fall, som også har ringvirkninger globalt.

Hjalp på stemningen

– Alt i alt har sentralbankens handlinger hjulpet på stemningen i markedet i dag, tross den nåværende ustabiliteten, sier analytikeren Chen Xingyu ved Phillip Securities til nyhetsbyrået AFP onsdag.

Kuttet i styringsrenta bidrar til å dempe spenningen, mener analytikeren, men legger til:

– Det er urealistisk å tro at regjeringens tiltak kan snu markedet fullstendig.

Analytiker Zhang Yanbing i Xheshang Securities sier at «panikkstemningen» har avtatt, men advarer: – Det vil fortsatt være svingninger, ettersom synet på markedsutsiktene er delt.