Meny

Uroen fortsetter på verdens børser

Investorer ser på datamaskiner som viser informasjon om aksjehandelen i Shanghai onsdag. Foto: Aly Song (Reuters / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uroen på verdens børser fortsatte onsdag, med nedgang i Europa og Kina. Andre asiatiske børser reagerte derimot positivt på tirsdagens kutt i den kinesiske styringsrenta.

CSI300-indeksen som følger de viktigste aksjene som er notert på Shanghai- og Shenzhenbørsen, falt med 0,6 prosent onsdag, mens hovedindeksen i Shanghai endte med en nedgang på 1,3 prosent og Hang Seng-indeksen i Hongkong falt med 1,5 prosent.

Verdien av aksjene notert på Nikkei-indeksen i Tokyo steg derimot med 3,2 prosent. KOPSI-indeksen i Sør-Korea hadde sin beste dag på to år og steg med 2,6 prosent og S&P/ASX200-indeksen i Sydney steg med 0,69 prosent.

Nedgang

Europeiske børser, der pilene pekte opp tirsdag, falt igjen etter åpning onsdag. Den felleseuropeiske indeksen FTSEurofirst 300 viste en nedgang på 2,6 prosent i morgentimene, men økte til 0,8 rundt lunsjtider. Eurosonens Euro STOXX 50 har falt med 0,9 prosent.

DAX 30-indeksen i Tyskland lå rundt lunsjtider på 0,6 prosent. CAC 40-indeksen i Frankrike har falt med 0,7.

Hovedindeksen på Oslo Børs sank med om lag 2 prosent i morgentimene, men hadde en oppgang på 1 prosent etter en halv dags handel. Oljeprisen falt også onsdag og er nå på rundt 43 dollar per fat.

Les også: Nytt bredt fall på børsen i morgentimene

Tiltak

Etter at verdien på kinesiske aksjer hadde falt med nær 20 prosent i løpet av tre dager kom tirsdag meldingen om at Kinas sentralbank hadde senket styringsrenten og kuttet kapitalkravet til bankene.

Tiltakene er de siste i en rekke grep myndighetene tatt for å bedre tilstanden i verdens nest største økonomi. Kinas aksjemarkeder har i sommer – og særlig de siste dagene – vært preget av bratte fall, som også har ringvirkninger globalt.

Hjalp på stemningen

– Alt i alt har sentralbankens handlinger hjulpet på stemningen i markedet i dag, tross den nåværende ustabiliteten, sier analytikeren Chen Xingyu ved Phillip Securities til nyhetsbyrået AFP onsdag.

Kuttet i styringsrenta bidrar til å dempe spenningen, mener analytikeren, men legger til:

– Det er urealistisk å tro at regjeringens tiltak kan snu markedet fullstendig.

Analytiker Zhang Yanbing i Xheshang Securities sier at «panikkstemningen» har avtatt, men advarer: – Det vil fortsatt være svingninger, ettersom synet på markedsutsiktene er delt.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus