BI-professor: – Kan gå flere år før krisen rammer Kina

En investor kikker på en elektronisk tavle som viser aksjekurser hos en megler i Beijing.
En investor kikker på en elektronisk tavle som viser aksjekurser hos en megler i Beijing. Foto: Kim Kyung-hoon / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Børsfallet i Kina kan være et forvarsel om en bred økonomisk nedtur – eller en forventet nedjustering av et oppblåst aksjemarked.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter dypdykkene på Shanghai-børsen de siste dagene har ulike tolkninger florert i internasjonale finansmedier.

Mange av kommentatorene er uenige om hvor alvorlig situasjonen er i Kina, og dermed også om hva konsekvensene blir for resten av verden.

– Justering eller kollaps – det er det store spørsmålet både når det gjelder bolig- og aksjemarkedet i Kina, sier BI-professor Rolv Petter Amdam til NTB.

Så langt mener han at det er mye som tyder på at vi står overfor en justering.

– På sikt er det høy sannsynlighet for at det kommer en økonomisk krise i Kina, på samme måte som i andre store økonomier tidligere. Men det kan like gjerne skje om tre-fire år som i dag, sier Amdam.

Lavere vekst

Selv om Kinas økonomiske vekst har avtatt de siste årene, ligger den fortsatt på 7 prosent, ifølge myndighetenes tall.

– De siste økonomiske dataene fra Kina tyder på at veksten forblir svak. Men ikke svak nok til å underbygge frykt for en hard landing, skriver analyseselskapet Capital Economics.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uttrykket «hard landing» brukes ofte om muligheten for en kriselignende tilstand i kinesisk økonomi etter mange år med høy vekst.

– Den lange vekstperioden har vært eksepsjonell, sier Amdam, som peker på at kinesiske myndigheter selv forventer at BNP-økningen vil avta ytterligere.

Myndighetene har gjennom flere år jobbet med å omstille økonomien slik at den ikke lenger blir like avhengig av eksport. Målet er i stedet et sterkere fokus på det innenlandske markedet, noe Amdam beskriver som utfordrende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Større usikkerhet

I tillegg til aksjeuroen har Kinas økonomi i sommer vært preget av dårlige industritall. Dette har bidratt til frykten for at børsfallene kan være et symptom på mer grunnleggende problemer – som i større grad kan påvirke resten av verden.

Siden Kina ikke bare er en ekstremt viktig eksportnasjon, men også en stor importør av utenlandske varer, kan mange store selskaper rundt om i verden bli rammet av en reell kinesisk nedtur.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vi står overfor, er økende usikkerhet rundt kinesiske myndigheters evne til å styre omstillingen av økonomien, sier økonom Angel Ubide fra Peterson Institute for International Economics til nyhetsbyrået AFP.

– Stoler ikke på statistikken

Tirsdag ble den kinesiske styringsrenten kuttet for femte gang på ni måneder. Også kapitalkravet til bankene ble senket, i et forsøk på å pumpe mer penger og likviditet inn i det hardt prøvede aksjemarkedet.

Tiltakene kan ha bidratt til å berolige investorer rundt om i verden som i det siste har lurt på hvorfor ikke kinesiske myndigheter gjorde mer for å stabilisere aksjemarkedet.

Devalueringene av den kinesiske valutaen tidligere denne måneden skapte imidlertid uro blant investorer som lurte på om tilstanden i Kinas økonomi var verre enn antatt. Spekulasjoner om at Kinas økonomiske vekst i virkeligheten er lavere enn myndighetene hevder, har hatt samme effekt.

– Problemet er at veldig mange investorer, og økonomer generelt, ikke stoler på statistikken som kommer fra Kina, sier økonom Kristina Sandklef til det svenske nyhetsbyrået TT.

Kinesiske myndigheter bør forsøke å styrke sin egen troverdighet, mener Sandklef, som legger til at dette neppe er gjort i en håndvending.