Meny

BI-professor: – Kan gå flere år før krisen rammer Kina

En investor kikker på en elektronisk tavle som viser aksjekurser hos en megler i Beijing. Foto: Kim Kyung-hoon / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Børsfallet i Kina kan være et forvarsel om en bred økonomisk nedtur – eller en forventet nedjustering av et oppblåst aksjemarked.

Etter dypdykkene på Shanghai-børsen de siste dagene har ulike tolkninger florert i internasjonale finansmedier.

Mange av kommentatorene er uenige om hvor alvorlig situasjonen er i Kina, og dermed også om hva konsekvensene blir for resten av verden.

– Justering eller kollaps – det er det store spørsmålet både når det gjelder bolig- og aksjemarkedet i Kina, sier BI-professor Rolv Petter Amdam til NTB.

Så langt mener han at det er mye som tyder på at vi står overfor en justering.

– På sikt er det høy sannsynlighet for at det kommer en økonomisk krise i Kina, på samme måte som i andre store økonomier tidligere. Men det kan like gjerne skje om tre-fire år som i dag, sier Amdam.

Lavere vekst

Selv om Kinas økonomiske vekst har avtatt de siste årene, ligger den fortsatt på 7 prosent, ifølge myndighetenes tall.

– De siste økonomiske dataene fra Kina tyder på at veksten forblir svak. Men ikke svak nok til å underbygge frykt for en hard landing, skriver analyseselskapet Capital Economics.

Uttrykket «hard landing» brukes ofte om muligheten for en kriselignende tilstand i kinesisk økonomi etter mange år med høy vekst.

– Den lange vekstperioden har vært eksepsjonell, sier Amdam, som peker på at kinesiske myndigheter selv forventer at BNP-økningen vil avta ytterligere.

Myndighetene har gjennom flere år jobbet med å omstille økonomien slik at den ikke lenger blir like avhengig av eksport. Målet er i stedet et sterkere fokus på det innenlandske markedet, noe Amdam beskriver som utfordrende.

– Større usikkerhet

I tillegg til aksjeuroen har Kinas økonomi i sommer vært preget av dårlige industritall. Dette har bidratt til frykten for at børsfallene kan være et symptom på mer grunnleggende problemer – som i større grad kan påvirke resten av verden.

Siden Kina ikke bare er en ekstremt viktig eksportnasjon, men også en stor importør av utenlandske varer, kan mange store selskaper rundt om i verden bli rammet av en reell kinesisk nedtur.

– Det vi står overfor, er økende usikkerhet rundt kinesiske myndigheters evne til å styre omstillingen av økonomien, sier økonom Angel Ubide fra Peterson Institute for International Economics til nyhetsbyrået AFP.

– Stoler ikke på statistikken

Tirsdag ble den kinesiske styringsrenten kuttet for femte gang på ni måneder. Også kapitalkravet til bankene ble senket, i et forsøk på å pumpe mer penger og likviditet inn i det hardt prøvede aksjemarkedet.

Tiltakene kan ha bidratt til å berolige investorer rundt om i verden som i det siste har lurt på hvorfor ikke kinesiske myndigheter gjorde mer for å stabilisere aksjemarkedet.

Devalueringene av den kinesiske valutaen tidligere denne måneden skapte imidlertid uro blant investorer som lurte på om tilstanden i Kinas økonomi var verre enn antatt. Spekulasjoner om at Kinas økonomiske vekst i virkeligheten er lavere enn myndighetene hevder, har hatt samme effekt.

– Problemet er at veldig mange investorer, og økonomer generelt, ikke stoler på statistikken som kommer fra Kina, sier økonom Kristina Sandklef til det svenske nyhetsbyrået TT.

Kinesiske myndigheter bør forsøke å styrke sin egen troverdighet, mener Sandklef, som legger til at dette neppe er gjort i en håndvending.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus