Meny

Kina kuttet renta og løftet utenlandske børser

En investor kikker på en elektronisk tavle som viser aksjekurser hos en megler i Shanghai. Foto: Aly Song / Reuters

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Børser rundt om i verden gjorde et byks da Kinas sentralbank senker styringsrenta og kuttet kapitalkravet til bankene.

Formålet var å styrke Kinas økonomi og dempe uroen i landets aksjemarked, som har falt kraftig de siste dagene.

Shanghai-børsen var stengt da nyheten kom tirsdag, så foreløpig er det uklart om tiltakene har hatt en beroligende virkning på lokale investorer. Men andre steder i verden var traderne fornøyd.

I Oslo steg hovedindeksen raskt med rundt 1 prosentpoeng, og også på andre europeiske børser pekte pilene bratt oppover.

Da børsene åpnet i New York, steg Dow Jones-indeksen med 2 prosent.

Rekyl

Aksjeoppgangen i Europa og USA ble også tolket som en rekyl etter den kraftige nedgangen dagen før.

På ettermiddagen norsk tid hadde hovedindeksen i Oslo steget 3 prosent, mens den tyske Dax-indeksen var opp hele 4,8 prosent.

Tiltakene til Kinas sentralbank er de siste i en rekke grep myndighetene har tatt for å bedre tilstanden til verdens nest største økonomi. Kinas aksjemarkeder har i sommer – og særlig de siste dagene – vært preget av bratte fall, som også har ringvirkninger globalt.

I tillegg har dårlige kinesiske industritall bidratt til frykt for at børsfallet kan være et symptom på mer grunnleggende økonomiske problemer.

Stadig lavere rente

Samtidig som den kinesiske styringsrenten ble senket med 0,25 prosentpoeng til 4,6 prosent, ble kapitalkravet til bankene kuttet med 0,5 prosentpoeng.

Rentekuttet var det femte på ni måneder, og beroliget trolig investorer rundt om i verden som i det siste har lurt på hvorfor ikke kinesiske myndigheter gjorde mer for å stabilisere aksjemarkedet.

Devalueringene av den kinesiske valutaen tidligere denne måneden skapte imidlertid uro blant investorer som lurte på om tilstanden i Kinas økonomi var verre enn antatt. Spekulasjoner om at Kinas økonomiske vekst i virkeligheten er lavere enn myndighetene hevder, har hatt samme effekt.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus