Lettere stemning på børsene trass i Kina-nedgang

Personer går forbi en skjerm som viser de fallende kinesiske aksjene i Hongkong tirsdag. Foto: Bobby Yip (Reuters / NTB scanpix)
Personer går forbi en skjerm som viser de fallende kinesiske aksjene i Hongkong tirsdag. Foto: Bobby Yip (Reuters / NTB scanpix)

Trass i at børsene i Kina fortsatte sin bratte nedgang tirsdag, letter stemningen i markedet ellers i verden, enten med ny oppgang i Europa eller med oppbremset nedgang i Asia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den mer optimistiske stemningen skyldtes at mange investorer benyttet anledningen til å kjøpe opp aksjer mens de var blitt billigere enn på lenge.

I Kina ble Shanghai-børsen rammet av et nytt kraftig ras på 7,6 prosent, og i Tokyo endte Nikkei-indeksen med et fall på 4 prosent.

Handelen på Tokyo-børsen lignet en vill berg- og dalbane – først med et fall på 4 prosent ved åpning, deretter brå oppgang ut av rødt terreng, og til slutt nytt fall.

Dermed bleknet det lille håpet i Japan om at krisen de siste dagene kunne være over. Trass i lyspunktet midt på dagen tirsdag, har det vært nedgang seks dager på rad på Tokyo-børsen.

Les også: Nordmenn forventer trangere tider

I resten av Asia var det imidlertid noe lysere utsikter. I Hongkong endte Hang Seng opp 0,67 prosent, og det var oppgang også i Seoul i Sør-Korea, så vel som i Australia.

Og i Europa åpnet børsene med markert oppgang på mellom 1 og 2 prosent etter den kraftige nedgangen mandag.

Fortsatt ned i Kina

Det fortsatte fallet i Kina tirsdag følger den voldsomme nedgangen mandag som ga røde tall på børser verden over.

Shanghai-børsen var til slutt ned 7,6 prosent etter at nedgangen også der bremset litt opp midt på dagen.

Også Composite-indeksen på Kinas nest største børs, Shenzhen-børsen, startet med nedtur og falt nær 7 prosent, mens CS1300-indeksen var ned 6,3 prosent. Men også her bremset nedgangen opp etter hvert.

Les også: – Det er grunn til bekymring

Voldsomt fall

Nedgangen skjer etter at Shanghai-børsen endte ned 8,49 prosent mandag, noe som er det største fallet siden 2007. Det voldsomme fallet og bekymringen for den kinesiske økonomien ga blodrøde tall på børsene verden over samme dag.

Den amerikanske industriindeksen Dow Jones endte ned 3,55 prosent, mens aksjemarkedene i Frankfurt og Paris hadde en nedgang på rundt 5 prosent.

– Markeder verden rundt er i en slags ond sirkel nå, sier analytiker Gui Haomin fra Shenwan Hongyuan til nyhetsbyrået AFP, og spår at de kinesiske aksjene vil fortsette å falle i nærmeste fremtid.

Snudde i Tokyo

Kjøpefesten midt på dagen på Tokyo-børsen skyldtes at investorene benyttet anledningen til å kjøpe mens aksjekursene var lave.

David McDonald i Credit Suisse sier at markedet har sett på verdensøkonomien på nytt og funnet ut at tilstanden slett ikke er så verst, trass frykten i helgen for at problemene i Kina kunne trekke verden ned.

– Bunnlinjen er at det fortsatt ikke er så verst her i verden, sier han.

Aksjemarkedet i Kina hadde steget 150 prosent i løpet av 12 måneder før det kollapset i midten av juni.

Les også: Spår rentekutt etter børsras

Frykten for at Kina – Asias største økonomi – vokser saktere enn tidligere antatt har påvirket markedene etter at den kinesiske sentralbanken lot valutaen svekkes 11. august, et trekk som anses som et forsøk på å øke eksporten.