Oslo Børs falt 5,19 prosent

Oslo Børs fikk en dårlig start på dagen mandag. Uro i de asiatiske markedene, og spesielt i Kina, trakk aksjekursene ned. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Oslo Børs fikk en dårlig start på dagen mandag. Uro i de asiatiske markedene, og spesielt i Kina, trakk aksjekursene ned. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Kraftig børsfall i Kina førte til at mandag ble den verste dagen på fire år på Oslo Børs. Hovedindeksen falt 5,19 prosent og endte på 555,25 poeng.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Børsen falt kraftig fra start og fortsatte å falle utover formiddagen og ettermiddagen. På det verste var fallet på over 7 prosent.

– Dette skyldes først og fremst uro over det som skjer i Kina, og hva det kan få av konsekvenser for verdensøkonomien. Det er panikkstemning, sier Erik Bruce i Nordea til NTB.

Mandagens fall er det største siden 18. august 2011, ifølge DN.no.

Les også: Bratt fall på Wall Street

Bare én steg

Statoil-aksjen var den mest omsatte og falt med 5,8 prosent. Det samme gjorde Telenor, mens Norsk Hydro og DNB falt med henholdsvis 5,2 og 4,9 prosent.

Blant de mest omsatt aksjene på børsen opplevde imidlertid Seadrill den største nedgangen på 8,8 prosent.

– Råvareprodusentene og energisektoren er særlig utsatt. Mange er redd for at situasjonen i Kina skal smitte over til andre asiatiske land og føre til konkurser blant råvareprodusentene, sier Bruce, som tror Norge blir et av landene som blir hardest rammet dersom Kina styrer mot en hard landing.

På hovedindeksen var det bare Biotec Pharmacon som gikk opp. Selskapet steg 4 prosent.

Oljeprisen fortsatte å stupe. Et fat nordsjøolje kostet mandag ettermiddag 43,50 dollar, et fall på 4 prosent i løpet av dagen.

Fall i Europa

Uroen i Norge kommer etter at de kinesiske aksjemarkedene stupte med nesten 9 prosent mandag. Situasjonen i Kina fører til røde tall også i resten av verden.

I Europa falt DAX 30-indeksen i Frankfurt og FTSE 100-indeksen i London begge med 4,7 prosent, mens CAC 40-indeksen i Paris falt med 5,4 prosent.

Børsene på Wall Street åpnet med kraftige fall mandag ettermiddag. Industriindeksen Dow Jones falt med 6 prosent i åpningsminuttene, mens teknologiindeksen Nasdaq falt med nesten 8 prosent, men begge tok seg raskt inn igjen.

– Norge vil merke det

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank1 slår fast at utviklingen i Kina kan få direkte følger norske lommebøker.

– Nedtur i Kina vil gi mindre avkastning på sparepengene som følge av fallet i aksjemarkedet. Norges Bank vil ganske sikkert kutte styringsrenten allerede nå i september. Oljeprisen synker slik at det blir mindre interessant for selskapene å investere. Det slår direkte inn på sysselsetting og arbeidsledighet, sier hun til NTB.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets understreker at folk flest ikke bør uroe seg over børsfall i Oslo, Asia og USA – i hvert fall ikke på kort sikt.

– Det er mye større svingninger på børsen enn det er i realøkonomien. Børsfallet bør i utgangspunktet ikke uroe folk flest, sier Dørum, som legger til at nedturen kan komme.

Solberg bekymret

Oljeprisfallet det siste drøye året har sammen med nedgangen i investeringer i oljesektoren i Norge skapt bekymring for svakere utvikling i norsk økonomi fremover.

– Det er grunn til bekymring for utviklingen vi ser i Kina og i den internasjonale økonomien. Den kan forsterke perioden med lave oljepriser og dermed også utfordringene som vi har i norsk økonomi, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

– Man må aldri ta et kortsiktig børsfall som den viktigste indikasjonen, men det er klart at det er stor usikkerhet rundt oss, sier statsministeren.

Les også: Solberg frykter problemer ute påvirker Norge

– Normal korreksjon

Investeringsdirektør Gunnar Torgersen i Holbergfondene sier til Dagens Næringsliv at det hele enn så lenge dreier seg om normal korreksjon i markedene.

- Disse korreksjonene kommer med ujevne mellomrom. Nå har vi vært bortskjemte og vi har ikke fått en korreksjon på ti prosent siden 2011. Siden det er lenge siden sist, fører det til at dette føles mer dramatisk enn det egentlig er. Dermed blir også fokuset og styrken på kommentarene rundt dette, større enn vanlig, sier Torgersen.