Derfor er Norge spesielt utsatt for nedtur i Kina

Statsministeren om fallet på Oslo Børs. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge er et av de landene i verden som vil merke det mest dersom Kinas økonomi styrer mot hard landing, mener eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank1 slår fast at utviklingen i Kina kan få direkte følger for din og min lommebok.

– Vi har tjent veldig godt på oppturen i Kina. Norge har hatt en fantastisk reise de siste årene, blant annet takket være høye oljepriser. Nå er det i grunnen bare å snu pilene, sier hun til NTB.

Dypere oljefall

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea sier at når etterspørselen i Kina svikter, vil det kunne bety lavere oljepris lang tid framover.

– Norsk økonomi sliter med å takle en oljepris på 60 dollar fatet. Nå ligger den henimot 40. Veldig mange nye prosjekter vil ikke lenger være lønnsomme med en slik oljepris, og oljeselskapene vil stramme inn både på investeringer og andre utgifter. Da vil oljenedturen bli dypere og mer langvarig enn vi til nå har trodd. Norge blir et av landene som blir hardest rammet, sier Bruce til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Aksje­kur­­sene raser på Oslo Børs

Svinger på børs

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets understreker at folk flest ikke bør uroe seg over børsfall i Oslo, Asia og USA – i hvert fall ikke på kort sikt.

– Det er mye større svingninger på børsen enn det er i realøkonomien. Børsfallet bør i utgangspunktet ikke uroe folk flest. Mange mener dessuten at det er en bra ting, fordi aksjefallet i Kina skjer fra ekstremt høye verdier, sier Dørum til NTB.

Kan true jobber

Han legger til at han ikke vil underdrive den mulige nedturen som likevel kan komme:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis frykten ikke er ubegrunnet, og vi faktisk står overfor en periode med merkbart svakere vekst i Kina – så svekkes statens inntekter; oljeselskapene må kutte flere kostnader, investeringene må reduseres enda mer, og oljesmellen kan bli enda tøffere enn vi har trodd til nå. Da er det flere arbeidsplasser som er truet, og vi kan se høyere ledighet og lavere sysselsetting, sier Dørum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Historiske verdier

Holvik forklarer hvordan norsk økonomi påvirkes av utviklingen i Kina:

– Nedtur i Kina vil gi mindre avkastning på sparepengene som følge av fallet i aksjemarkedet. Norges Bank vil ganske sikkert kutte styringsrenten allerede nå i september. Oljeprisen synker slik at det blir mindre interessant for selskapene å investere. Det slår direkte inn på sysselsetting og arbeidsledighet, sier hun.

Holvik mener at vi gjør klokt i å ta høyde for en oljepris ut fra historiske bunnverdier, uten at hun vil tallfeste noen prognose slik bildet er nå.

Venter på tiltak

Erik Bruce mener også vi må være forberedt på lavere oljepris, selv om Nordeas anslag fortsatt er en oljepris på 50 dollar fatet etter at «ting roer seg».

Men usikkerheten er stor, presiserer han:

– Markedet flyter over av olje nå og det bygges opp lagre. Om etterspørselen i Kina svikter, vil vi få lavere oljepris lenge. Kanskje ned mot lavt på 30-tallet. Men vi tror myndighetene vil komme med mottiltak som rentekutt, satsing på offentlige infrastrukturprosjekter og andre forsøk på å motvirke svakheten i økonomien, sier Bruce.

Det samme mener Dørum:

– Vi kommer helt sikker til å se nye forsøk fra kinesiske myndigheter på å stabilisere markedet og deretter økonomien, sier han.