Meny

Ras på børser i USA, Asia og Europa:

Oslo Børs fortsetter å falle

Oslo Børs fikk en dårlig start på dagen mandag. Uro i de asiatiske markedene, og spesielt i Kina, trakk aksjekursene ned. Foto: Ole Gunnar Onsøien (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 5,19 prosent mandag og endte på 555,25 poeng. På det verste var fallet på over 7 prosent.

Nedgangen har sammenheng med kraftige fall på børsene i Asia og spesielt Kina mandag.

Uroen i Oslo kommer etter et kraftig fall på børsene i Asia og spesielt i Kina mandag. Shanghai-børsen endte dagen med et fall på hele 8,5 prosent.

Dagens fall er det største siden 18. august 2011, ifølge DN.no.

Statoil-aksjen var den mest omsatte og falt med 5,8 prosent. Telenor og Marine Harvest falt med henholdsvis 5,8 og 3,9 prosent, mens Norsk Hydro-aksjen 9,7 prosent. Blant de mest omsatt aksjene opplevde imidlertid Seadrill det største fallet på 12,1 prosent.

Kun én aksje stiger

Statoil-aksjen var mest omsatt og falt i løpet av formiddagen og tidlig på ettermiddagen med 6,6 prosent. Det samme gjorde Telenor-aksjen, mens Norsk Hydro og DNB falt med henholdsvis 8,8 og 6,3 prosent.

Seadrill måtte på sin side tåle et fall i aksjeverdien på hele 10,4 prosent.

På hovedindeksen var det bare Biotec Pharmacon som gikk opp. Selskapet steg med 4 prosent.

Bratt fall på Wall Streeet

Idustriindeksen Dow Jones stupte over 6 prosent fem minutter inn i handelen og krympet dermed rundt 1.000 poeng. Fallet krympet til rundt 4 prosent i løpet av den neste halvtimen, og blant taperne hos Dow Jones var IT-giganten Apple som falt over 4 prosent.

Teknologitunge Nasdaq falt tilsvarende. Den bredt sammensatte indeksen S&P 500 gikk ned nesten 5 prosent da handelen åpnet på børsene i New York – og fallet rammet alle sektorer.

Snøballeffekt

Det bratte fallet hentet seg noe inn etter den panikkartede åpningen, men de toneangivende indeksene var alle ned mellom 3 og 4 prosent i den første halvtimen.

Samtidig falt prisen på amerikansk lettolje med nesten 1,4 dollar til 39 dollar fatet.

Det kraftige børsfallet i USA følger etter markedene i Kina og Europa, der aksjeverdiene stupte gjennom mandagen. Meglere sier investorer tvinges til å selge unna for å demme opp for brede aksjetap, en kjedereaksjon som ser ut til å fortsette.

– Vi er vitne til en snøballeffekt. Alle ordrer har vært et salg i dag, over hele linjen, så det er åpenbart at folk tror vi ennå ikke har nådd bunnen, sier analytiker Mark Ward ved Sanlam Securities til Reuters.

Fritt fall i Europa

Det globale børsraset skjedde etter at den kinesiske aksjer stupte med nesten 9 prosent og styrket investorenes uro over ståa i Kinas økonomi.

I London er FTSE 100-indeksen på stø kurs mot sin verste børsdag siden 2011. Indeksen hadde mandag ettermiddag krympet nesten 6 prosent.

I ettermiddagshandelen på børsene i Paris og Amsterdam stupte hovedindeksene over 7 prosent. Aksjefallet i Madrid var på nesten 5,5 prosent, mens verdien av aksjene på Aten-børsen i kriseramme Hellas krympet hele 11 prosent.

De øvrige børsene i Asia falt kraftig samtidig med Kina.


Hør hva statsminister Erna Solberg har å si om fallet på Oslo Børs:

Shanghai-børsen stupte

De europeiske børsene åpnet idet Shanghai-børsen stengte dørene og måtte konstatere at hovedindeksen falt med 8,5 prosent. Også Shenzhen-indeksen (- 7,7), som viser utviklingen på Kinas nest største børs, falt kraftig.

Uroen skapte nedgang også i Tokyo (- 4,6), Hongkong (- 5,2) og Taipei (- 7,5).

– Det er panikk i markedene. Dette begynner å ligne den asiatiske finanskrisen på slutten av 1990-tallet, sier forskningsleder Takako Masai ved Shinsei-banken i Tokyo.

– Nok en gang selges det unna aksjer i Asia, og det sprer frykt i markeder i resten av verden tidlig i uken, sier markedsanalytiker Craig Erlam.

Vil bremse fallet

Kinesiske myndigheter har satt i gang en rekke tiltak for å forhindre ytterligere nedgang etter de kraftige fallene siden børstoppen i midten av juni. Men så langt har tiltakene hatt begrenset effekt.

– Nå følger alle med på hva slags tiltak kinesiske myndigheter og sentralbanken vil komme med, skriver analytikerne ved Investec Economics i et notat.

Bloombergs råvareindeks, som følger prisen på 22 råvarer, falt 1,7 prosent til den laveste noteringen siden august 1999.

Privatøkonomi
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus