EU tror på avtale med Hellas innen 20. august

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker tror på avtale med Hellas innen 20. august. Foto: François Lenoir (Reuters / NTB scanpix)
EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker tror på avtale med Hellas innen 20. august. Foto: François Lenoir (Reuters / NTB scanpix) Foto: Francois Lenoir / Reuters

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker tror en ny låneavtale for Hellas kan være klar i løpet av måneden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Alle meldingene jeg får, tyder på at det kan bli en avtale denne måneden, forhåpentlig innen 20. august, sier Juncker.

På denne datoen forfaller et lån på 3,4 milliarder euro til den europeiske sentralbanken (ESB).

Representanter for EU-kommisjonen, ESB og Det internasjonale pengefondet (IMF) er i Aten der de forhandler med den greske regjering om betingelsene for en lånepakke til en verdi til opp mot 86 milliarder euro.

Juncker forteller at det tok litt tid å få organisert forhandlingene, men at de nå gjør «tilfredsstillende» fremgang. Hvis forhandlingene ikke skulle føre til enighet innen 20. august, ser Juncker for seg en ny runde med midlertidig finansiering, av den typen kommisjonen skrapte sammen i juli. Da fikk Hellas et kortsiktig kriselån på syv milliarder euro for å komme over kneika og klare avdrag til ESB og IMF.

I Aten sa en av lederne i regjeringspartiet Syriza, parlamentarisk talsmann Nikos Filis, at Hellas ikke ønsker denne type «brobyggerlån», men heller vil ha en fullstendig låneavtale som i sin tur frigir første overføring på 25 milliarder euro.

Personvernpolicy