Kraftigste børsfall i Shanghai siden før finanskrisen

En investor kikker på en elektronisk skjerm hos et meglerhus i Shanghai tidligere denne måneden.
En investor kikker på en elektronisk skjerm hos et meglerhus i Shanghai tidligere denne måneden. Foto: Aly Song / Reuters

Verdien av aksjene på Shanghai-børsen stupte mandag 8,5 prosent. Fallet er det største siden før finanskrisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Børsfallet i Kina begynte i midten av juni, og makroøkonom Ole André Kjennerud i DnB Markets er mest bekymret for de underliggende problemene i Kinas økonomi.

– Normalt er det ikke store ringvirkninger fra aksjemarkedet til realøkonomien. Men i Kina er det underliggende problemer med bobler og markeder i ubalanse, og det er noe som vil påvirke resten av verdensøkonomien, sier Markets til NTB.

Da børsen stengte mandag var indeksen Shanghai Composite ned 8,5 prosent til 3.725,56 poeng. Fallet er det største siden februar 2007, året før finanskrisen brøt ut, ifølge Bloomberg News.

Oslo Børs falt stort etter Kina-smell

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned hele 2,4 prosent til 626,66 poeng mandag. Børsfallet i Shanghai får brorparten av skylda.

Blant de mest omsatte aksjene på Hovedindeksen på Oslo Børs var det kun røde tall. Yara (-4,4), Seadrill (-4,9) og Norwegian (-4,2) var blant de store taperne, mens mest omsatte Statoil falt 2,9 prosent mandag. Telenor og Norsk Hydro falt 1,2 og 2,2 prosent.

Den brede nedgangen kommer etter at Wall Street endte forrige uke med røde tall, før Asia-børsene falt mandag. Shanghai-børsen stupte 8,5 prosent – det største fallet siden 2007.

Også de store, europeiske børsene falt betraktelig mandag. FTSE 100-indeksen i London falt 1,1 prosent, mens DAX 30-indeksen i Frankfurt og CAC 40-indeksen i Paris falt henholdsvis 2,2 og 2,3 prosent.

Prisen på ett fat nordsjøolje steg mandag formiddag, men falt utover ettermiddagen og kostet 53,55 dollar fatet da Oslo Børs stengte.

– Spesiell nedgang

Kinesiske myndigheter har gått hardt inn i aksjemarkedet for å stanse børsraset. Dermed mener analytikeren at mandagens store fall er noe spesielt.

– Vi vet ikke helt hvem som har solgt, fordi en veldig stor del av det som har skjedd, er at statlige aktører har kjøpt aksjer for å stabilisere markedet. Fallet viser enten at investorene, de statlige aktørene, har fått nye beskjeder, at de ikke har fått midler til å fortsette å kjøpe eller at de har trosset myndighetenes beskjed, sier Kjennerud.

Økonomen er svært spent på hvilke uttalelser som kommer fra kinesiske myndigheter framover og om de vil gå ytterligere inn for å støtte oppunder markedet.

– Om markedet får virke, har jeg tro på at børsene kan falle mye mer, sier Kjennerud.

Det internasjonale pengefondet (IMF) uttalte seg før helgen svært kritisk til Kinas tiltak for å bremse børsfallet.

Svak industri

Kinas handel med utlandet falt med nesten 7 prosent i første halvår etter en trøblete tid for industrien.

– Vi så mer negativt på børstallene i Kina etter at industrien rapporterte at inntektene ikke vokser i det hele tatt, sier Kjennerud.

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen omtaler på sin blogg Kina som «en aldrende økonomi på randen av deflasjon, hvor det investeres tungt i uproduktive formål fordi man ikke makter å opprettholde sysselsettingen på annen måte. Tapene blir enorme.»

Også på andre asiatiske børser har aksjekursene falt mandag. I Hongkong gikk hovedindeksen ned 3,1 prosent mandag, og i Tokyo var fallet på 1,0 prosent.

Børsfall i USA før helgen har også bidratt til den dårlige stemningen på de asiatiske børsene.

Børsfall i USA og Europa

Børsfall i USA før helgen har også bidratt til den dårlige stemningen på de asiatiske børsene. Da handelen åpnet mandag, var industriindeksen Dow Jones ned 0,87 prosent, mens den bredt sammensatte S&P 500-indeksen og teknologitunge Nasdaq falt henholdsvis 0,66 prosent og 0,81 prosent.

De store børsene i Europa falt også betraktelig. FTSE 100-indeksen i London falt 1,1 prosent, mens DAX 30-indeksen i Frankfurt og CAC 40-indeksen i Paris falt henholdsvis 2,2 og 2,3 prosent.

Personvernpolicy