Grekerne bytter ut kontroversiell finansminister

Yanis Varoufakis sier han vil gå av som finansminister i Hellas.
Yanis Varoufakis sier han vil gå av som finansminister i Hellas. Foto: Andreas Solaro / Afp
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tross et soleklart nei til kreditorenes krav: Grekerne ønsker nye forhandlinger. Og bytter ut en finansminister som er blitt en rød klut i Brussel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg skal være stolt over kreditorenes avsky, sier Yanis Varoufakis og gjør det klart at han går av som finansminister.

Varoufakis fikk det som han ville i helga. Over 61 prosent av grekerne sa nei til kravene fra kreditorene i EU og IMF om reformer og kutt. Regjeringen i Aten vil likevel forhandle om en ny lånepakke, og velger å gjøre det uten en svært kontroversiell Varoufakis ved bordet.

– Statsminister Alexis Tsipras ønsker et bedre forhold til EU. Det at Varoufakis nå går av, var en avtalt skilsmisse mellom statsministeren og finansministeren, sier Nikos Charitakis ved Universitet i Aten til NTB.

Les også: Tsipras: – Hellas har gjort et modig valg

Omstridt

Det var ventet en avgjørelse om etterfølgeren hans mandag. Et hett navn er den greske forhandlingslederen Euclid Tsakalotos, som anses som litt rundere i kantene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økonomen og spillteoretikeren Varoufakis har ikke vært redd for å snakke eurotoppene midt imot. Tonen er etter hvert blitt svært skarp, og finansministeren ble til slutt kalt det største hinderet mot en avtale med kreditorene.

– Like etter at resultatet av folkeavstemningen var klart, ble jeg gjort kjent med at enkelte i eurogruppen ønsker at jeg skal holde meg borte fra møtene. Dette er noe statsministeren mener kan hjelpe ham med å få på plass en avtale. Derfor går jeg av i dag, skriver Varoufakis på sin blogg.

Bakgrunn: Hellas gir kreditorene et rungende nei

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Korte frister

Tirsdag samles de 19 eurolandene til hastetoppmøte for å avgjøre om det er aktuelt med nye forhandlinger med Aten. Når grekerne så tydelig sier nei til kravene som er stilt tidligere, er det høyst uklart hva både utgangspunkt og resultat kan bli.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Varoufakis' avgang kan lette stemningen noe.

– Det er åpenbart at det har vært misnøye med ham i eurogruppen. Det at han går av, kan styrke Hellas i eventuelle nye forhandlinger, sier seniorforsker Asimina Michailidou ved Arena-senteret på Universitetet i Oslo.

– Nå er det ikke like lett for EU å si at motparten er problemet.

Haster

Forhandlinger om en ny avtale må gå raskt. Hellas har allerede misligholdt låneforpliktelsene sine i IMF og kan komme til å gjøre det samme i ESB 20. juli. Faren for en uttreden av hele eurosamarbeidet er overhengende.

– Hellas har akkurat undertegnet sitt eget selvmordsbrev, kommenterer Mujtaba Rahman i Eurasia Group overfor Financial Times om det soleklare nei-et i folkeavstemningen.

– Situasjonen i dag er mye mer usikker, og landet står vesentlig svakere i dag enn de gjorde for noen uker siden, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svaret fra asiatiske og europeiske børser på folkeavstemningen var mandag et umiddelbart fall.

Skuffet

Resultatet av folkeavstemningen er svært beklagelig for Hellas' fremtid, sier eurosjef Jeroen Dijsselbloem.

– For at den greske økonomien skal berges, er vanskelige tiltak og reformer uunngåelige. Vi avventer nå de greske myndigheters initiativ, sier Dijsselbloem i en uttalelse etter folkeavstemningen i Hellas søndag.

Finlands finansminister Alexander Stubb mener det uansett må reformer til i Hellas.

– Den nærmeste framtiden vil bli svært vanskelig for Hellas. Uansett hva som skjer, krever det omfattende reformer for å konsolidere landets økonomi, skriver han i en kommentar.


Fakta om Yanis Varoufakis

* Født 24. mars 1961

* Økonomiprofessor og ekspert på politisk økonomi og spillteori. Tilknyttet Universitetet i Aten

* Fungerte som økonomisk rådgiver for Georgios Papandreou i årene 2004 til 2006 før Papandreou ble statsminister

* Finansminister i den venstreorienterte Syriza-regjeringen fra januar uten å være medlem av partiet

* Har forhandlet fram en forlengelse av det greske låneprogrammet i eurogruppen, men ikke klart å bli enig med de andre eurolandene om vilkårene for utbetaling av de siste 7,2 milliarder euroene i programmet

* Kunngjorde sin avgang 6. juli.