Erstatning til passasjerer etter SAS-streiken kan komme opp for EUs domstol

Artikkelen fortsetter under annonsen

Erstatningskrav fra reisende som ble rammet av SAS' pilotstreik våren 2019, kan bli en sak for EUs domstol og avgjørende for flypassasjerer i hele EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den sju dager lange streiken i mai i fjor måtte flyselskapet innstille nærmere 4.000 flygninger. Mange reisende har i etterkant bedt om erstatning fra flyselskapet.

I slutten av august slo det svenske svaret på transportklagenemnda fast at passasjerene ikke hadde rett på erstatning. Årsaken var at flyselskapet ikke må betale for forsinkelser som følge av «ekstraordinære omstendigheter», ifølge EUs flypassasjerforskrift.

Men nå har tingretten i Attunda i Sverige begjært en EU-domstol om å komme med en såkalt klargjøring om tolkningen av «ekstraordinære omstendigheter». Tingrettsdommer Johan Nordin mener det er stor sannsynlighet for at EU-domstolen kommer til å gjøre dette.

Årsaken til at tingretten har bedt om en klarering er at det ikke har blitt tatt en veiledende avgjørelse fra EUs domstol om hvorvidt streik utgjør en «ekstraordinær omstendighet».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avgjørelsen kan i tillegg til å få konsekvenser for SAS-passasjerene som vil ha erstatning etter streiken, få konsekvenser for flyreisende i hele EU.

Det er ventet at det vil ta noen måneder før EU-domstolen behandler saken fra Attunda tingrett.

Transportklagenemnda i Norge har også avslått kravet om kompensasjon for SAS-kunder etter streiken.