NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev

Video: ABC Nyheter forklarer NAV-skandalen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

NAV-sjef Sigrun Vågeng tilbakeviser at NAV allerede i februar hadde kjennskap til at trygdeskandalen omfattet straffesaker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et brev sendt til kontrollkomiteen på Stortinget skriver arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) at NAV allerede i februar var klar over at trygdeskandalen omfattet straffesaker.

Brevet ble kjent for pressen tirsdag.

– I en intern epostutveksling i Nav 25. februar i år fremgår det at «Når departementets brev foreligger, må det foretas avklaring på flere områder bla hvordan pågående straffesaker skal håndteres», heter det i brevet.

– Klønete formulering

Minst 48 nordmenn er uriktig dømt for trygdesvindel fordi de var i et annet land mens de mottok kontantytelser som sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger – noe det altså er lov til etter EU-reglene.

Nå avviser NAV-sjef Sigrun Vågeng at de hadde kjennskap til at folk satt uskyldig fengslet allerede i februar.

– En klønete formulering i en intern e-post har skapt et inntrykk av at NAV allerede i februar 2019 visste at folk satt i fengsel fordi vi behandlet saker feil. Det stemmer ikke – og det var ikke det denne e-posten adresserte. Da denne mailen ble skrevet, var vi ikke klar over at vi hadde feil lovforståelse om opphold i EU/EØS, skriver Vågeng i en uttalelse til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

37 nye saker

I august varslet Nav departementet om at saken kunne være mer alvorlig enn først antatt, og at EUs trygdeforordning også gjelder for lengre opphold i EU-land.

I svarbrevet fra Hauglie kommer det også fram at setteriksadvokat Henry John Mæland har mottatt opplysninger om ytterligere 37 dommer som kan være uriktige.

2.400 personer kan i tillegg uriktig ha fått krav om tilbakebetaling av støtte fra Nav. Så langt har 34 personer fått slike vedtak omgjort.