Hauglie: Nav visste i februar at trygdeskandalen omfattet straffesaker

Video: ABC Nyheter forklarer Nav-skandalen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede i februar var Nav klar over at trygdeskandalen omfattet straffesaker. Det skriver arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) til kontrollkomiteen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hauglie sendte tirsdag kveld sine svar på de rundt ti spørsmålene som Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har krevd svar på.

I svarbrevet heter det at det har framkommet ny informasjon siden Hauglie holdt sin redegjørelse i Stortinget.

– I en intern epostutveksling i Nav 25. februar i år fremgår det at «Når departementets brev foreligger, må det foretas avklaring på flere områder bla hvordan pågående straffesaker skal håndteres», heter det i brevet.

Les også: Nav har omgjort 34 feilaktige saker

Varslet departementet i august

Denne epostutvekslingen ble ikke oversendt departementet før 17. november, heter det videre i brevet, som NTB og andre medier har fått tilgang til.

– Det er veldig alvorlig at Nav allerede i februar 2019 satt på kunnskap om at det fantes pågående straffesaker, som følge av feil rettspraksis. Det er informasjon som departementet først fikk 30. august, sier Hauglie til VG

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun vil imidlertid ikke si om hun fortsatt har tillit til Nav-direktør Sigrun Vågeng.

– Nå kommer internrevisjonen i Nav med en rapport om to ukers tid. Da vil vi se mer av bildet, forhåpentligvis. Jeg ønsker ikke å treffe en konklusjon før jeg har hele bildet, men denne eposten er alvorlig, sier Hauglie.

– Nesten ikke til å tro

Også Aps Eva Kristin Hansen, som sitter i kontrollkomiteen og er saksordfører for Nav-saken i Stortinget, reagerer på de nye opplysningene.

– Hvis Nav visste allerede i februar i år at folk ble uriktig dømt, uten å varsle, så er det nesten ikke til å tro, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I august varslet Nav departementet om at saken kunne være mer alvorlig enn først antatt, og at EUs trygdeforordning også gjelder for lengre opphold i EU-land.

Minst 48 nordmenn er uriktig dømt for trygdesvindel fordi de var i et annet land mens de mottok kontantytelser som sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger – noe det altså er lov til etter EU-reglene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nav-ofre får penger på konto fra neste uke

– Ikke et første varsel om at praksis var feil

– Jeg forstår at formuleringen «pågående straffesaker» i den omtalte epost-utvekslingen kan leses som alvorlig når det ikke settes inn i en sammenheng, sier Sigrun Vågeng, og fortsetter:

– Intensjonen med denne interne mailvekslingen var å så snart som mulig endre praksis på korte opphold i EØS-området, og vi har undersøkt saken med både avsender og mottaker av eposten. De bekrefter begge at dette er en formulering som er direkte knyttet til Nav Kontrolls fremtidige saksbehandling – og ikke et første varsel om at praksis var feil eller kunnskap om pågående straffesaker. All senere praksis bekrefter også dette.

Vågeng sier at de nå går grundig gjennom hva som har skjedd i EØS-saken.

– Det er viktig for meg å sette beskjeder som er gitt, eposter som er sendt og møter som er avholdt, inn i en større sammenheng. Internrevisjonen vår jobber nå med å få fram alle fakta i saken, og jeg ser fram til at vi kan legge fram en faktabasert redegjørelse som planlagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

37 nye saker

I svarbrevet fra Hauglie kommer det også fram at setteriksadvokat Henry John Mæland har mottatt opplysninger om ytterligere 37 dommer som kan være uriktige.

2.400 personer kan i tillegg uriktig ha fått krav om tilbakebetaling av støtte fra Nav. Så langt har 34 personer fått slike vedtak omgjort.

– De første har trolig fått penger på konto, og flere vil få etterbetalinger i løpet av denne uken, sa seksjonssjef Magne Fladby i Nav tirsdag til NTB.

Hauglie understreker også at informasjonen hun nå har sendt over til kontrollkomiteen, baserer seg på dokumenter det har latt seg gjøre å finne fram innen fristen.

– Jeg verken kan eller vil utelukke at det arbeidet som nå pågår i trygdeforvaltningen, i rettssystemet og i granskingsutvalget, vil føre til at det kommer flere fakta på bordet, skriver statsråden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Stortinget ville skjerpe Nav-regler ytterligere – bare Sp og SV hadde EØS-innvendinger

Gjennomgang

Fra flere hold har det vært reist spørsmål om også andre trygdeordninger kan ha vært omfattet av feiltolkningen av regelverket, og om Nav-skandalen dermed kan vokse i omfang.

Ifølge Hauglie har departementet nå satt en gruppe eksterne eksperter som skal gjennomgå de ulike ordningen opp mot de forpliktelsene Norge har i EØS-avtalen.

– Når denne gjennomgangen foreligger, vil departementet vurdere hvilke ordninger det vil være behov for å se nærmere på, skriver Hauglie.

Som svar på kontrollkomiteens spørsmål om hvorfor det tok så lang tid før flere kjennelser i Trygderetten førte til praksisendringen, sier arbeidsministeren at et eksternt utvalg skal granske dette.

– Jeg vil komme tilbake til dette på mitt svar til komiteen på brev av 14. november, skriver Hauglie. Svaret s