Vedum raser mot nytt sentraliseringstiltak fra regjeringen

Video: Finansminister Siv Jensen holdt pressekonferanse om statsbudsjettet for 2020.

Regjeringen foreslår i sitt statsbudsjett for 2020 å overføre skatteoppkrevingen fra kommunene til Skatteetaten fra 1. juni neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med det forsvinner 237 lokale skattekontorer, og alle stillingene som i dag er kommunale, flyttes inn under den statlige forvaltningen.

– Regjeringen har ingen grenser for hvor mange tjenester og arbeidsplasser som skal sentraliseres vekk fra folk, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Fra før har Høyre og Frp lagt ned lensmannskontorer, skattekontorer og Nav-kontorer i hele landet, og senest i forrige uke kom forslaget om å legge ned tingretter og ta vannkraftinntekter fra kommunene. I dag kom nyheten om at over 200 skatteinnkrevingskontorer i hele landet skal sentraliseres, sier Vedum.

Les også: Statsbudsjettet 2020: Her kan du søke i postene

Finansminister Siv Jensen (Frp) presenterte budsjettet i Stortinget mandag. Hun slo fast at det nå vil bli 56 sterke fagmiljøer over hele landet.

«Mer effektiv»

Alle kommuner har i utgangspunktet egne innkrevingskontorer, men mange kommuner har valgt å samarbeide om innkrevingen.

– Regjeringen foreslår å overføre skatteoppkrevingen fra kommunene til Skatteetaten. Det skal gjøre innkrevingen mer effektiv, enklere for næringslivet og publikum samt styrke innsatsen mot svart økonomi og arbeidslivskriminalitet, heter det i budsjettforslaget.

Les også: Siv Jensen: – Vi skal passe på at det fortsetter å gå bra

Tiltaket blir nevnt blant Finansdepartementets hovedprioriteringer.

– Høyre og Fremskrittspartiet har ikke lært noe av valget, der folk ga tydelig beskjed om at de ikke vil ha mer stordrift og sentralisering. Det første regjeringen gjør, er likevel å sentralisere enda mer. Det er så arrogant at jeg har nesten ikke ord, sier Vedum.

Stemt ned i 2015

I 2014 foreslo regjeringen å redusere antall skatteoppkrevingskontorer fra 288 til omkring 30 og gjøre skatteoppkrevingen til en statlig oppgave. Men forslaget fikk ikke flertall i Stortinget.

Budskapet var den gang at tiltaket over tid kunne redusere antall ansatte med rundt 500 og spare statskassen for flere hundre millioner kroner.

Skattedirektøren har vært opptatt av at en reform som den regjeringen nå på nytt foreslår, kan være et viktig grep i kampen mot svart økonomi.

Ap: Regjeringen svikter neste generasjon

Arbeiderpartiet mener statsbudsjettet ikke kutter klimautslippene nok, ikke reduserer forskjeller mellom folk eller skaper nok fremtidsrettede jobber.

– Hovedbildet etter dette statsbudsjettet er at regjeringen svikter neste generasjon, er den første kommentaren fra Ap-leder Jonas Gahr Støre.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Finansminister Siv Jensen (Frp) og Jonas Gahr Støre (Ap) etter finanstalen i forbinelse med fremleggelsen av regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Finansminister Siv Jensen (Frp) og Jonas Gahr Støre (Ap) etter finanstalen i forbinelse med fremleggelsen av regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix


– Regjeringen leverer ikke det som er nødvendig for å omstille Norge i en klimavennlig retning der det skapes nye, fremtidsrettede arbeidsplasser, sier Støre.

Tajik: – Regjeringen svikter neste generasjon

– Klimakutt blir skjøvet ut i tid, og de blir skjøvet ut av landet, sier Arbeiderpartiets Hadia Tajik om regjeringens forslag til statsbudsjett.

– Dessverre er hovedbildet fra de siste sju statsbudsjettene at regjeringen svikter neste generasjon, sa Aps finanspolitiske talsperson Hadia Tajik i sin replikk etter at finansminister Siv Jensen (Frp) hadde lagt fram forslaget til statsbudsjett for Stortinget.

Tajik nevnte klima, rettferdig fordeling og verdiskaping som områder hvor hun mener regjeringen ikke viser handlekraften som trengs.

– Dette er en regjering som har råd til skattekutt til dem som har mest, mens de ikke har råd til medisiner til migrenepasienter, sier Tajik.

– Klimakutt blir skjøvet ut i tid, og de blir skjøvet ut av landet. Vi ønsker å kutte mer hjemme, sier Tajik.

Hun ga likevel Jensen honnør for å satse på hav i budsjettet.

MDG: – Utslippsfest på de kommende generasjoners regning

MDGs nasjonale talsperson Une Bastholm anklager regjeringen for å invitere til en utslippsfest som de kommende generasjonene må betale for.

Bastholm fastslår at regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett beregner hvor mye de klarer å kutte i klimautslipp innen 2030.

– Beregningene deres i år for neste års budsjett er 18,8 prosent innen 2030. Det er nesten akkurat like ille som i fjor. Det er langt under halvparten av det regjeringen selv har lovet verdenssamfunnet og egne velgere. På kort sikt regner regjeringen til og med med en økning av utslippene. De planlegger for en utslippsfest på de kommende generasjoners regning, sa Bastholm fra Stortingets talerstol i forbindelse med at regjeringen mandag formiddag la fram sitt forslag til statsbudsjett for neste år.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Une Bastholm (MDG) i Stortinget etter finanstalen til finansminister Siv Jensen (Frp) i forbinelse med fremleggelsen av regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Une Bastholm (MDG) i Stortinget etter finanstalen til finansminister Siv Jensen (Frp) i forbinelse med fremleggelsen av regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Hun sier at regjeringens hovedproblem er at de i klimapolitikken «tar med den ene hånden og gir med den andre». Bastholm trekker fram at økning av CO2-avgiften, satsing på nattog og økt støtte til FNs klimafond er positivt.

– Dessverre nulles dette ut av andre tiltak som øker utslippene, sier hun.

– I stedet for å lytte til forskerne og befolkningen som gjør opprør mot brutte klimaløfter, har regjeringen valgt å hygge seg innenfor sin egen komfortsone, sier Bastholm.

SV: – Regjeringen fortsetter med usosiale kutt

SV-leder Audun Lysbakken reagerer på at regjeringen vil kutte i støtten til briller til barn med alvorlige synsproblemer og i støtte til tannregulering.

– Dette er et visjonsløst og smålig budsjett, sier Lysbakken i en kommentar til regjeringens budsjettforslag.

Han betegner det som «tidenes mageplask» i politikken for å få bukt med klimakrisen.

– Det kuttes ikke i nærheten av nok for å nå klimamålene for 2030, og det er lite her som får i gang et grønt, rettferdig skifte som bevarer arbeidsplasser i fremtiden, sier Lysbakken.

Han mener også at regjeringen fortsetter med usosiale kutt.

– Alt fra arbeidsavklaringspenger til unge til noe så smålig som kutt i briller til unger med alvorlige synsproblemer eller kutt i støtte til tannregulering, sier SV-lederen.

Han reagerer også på de såkalte ostehøvelkuttene.

– Dette er rene velferdskutt til folk flest, i alt fra sykehus, fødselsomsorg og kriminalomsorg til høyere utdanning, sier Audun Lysbakken.

Moxnes: Siv Jensen er «forskjellsdronning»

– Dette er enda et budsjett som øker forskjellene, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes om det nye statsbudsjettet.

Han sier regjeringen ser ut til å tenke mer på at de sliter med dårlige målinger, enn på dem som sliter i samfunnet.

Bjørnar Moxnes (Rødt) i Stortinget etter finanstalen til finansminister Siv Jensen (Frp) i forbinelse med fremleggelsen av regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Bjørnar Moxnes (Rødt) i Stortinget etter finanstalen til finansminister Siv Jensen (Frp) i forbinelse med fremleggelsen av regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– De på arbeidsavklaringspenger får nye kutt, og veksten i kommuneøkonomien på 1,3 milliarder nulles ut i et såkalt effektiviseringskrav til kommunene med samme prislapp. Statsbudsjettet øker forskjellene, både etter lommebok og postnummer, framholder Moxnes.

Han trekker fram at det aldri før har vært så mange milliardærer i Norge. Under Solberg-regjeringen har antallet økt fra 200 til 341.

– Dette statsbudsjettet har fortsatt deres navn på gavelappen. Det er barnehagebaronene som tjener seg rike på skattepenger bevilget til velferd, og hotellhøvdingene som slipper unna utgifter til lokale lønnsoppgjør og pensjon fra første krone, sier Moxnes.

Video: ABC Nyheter forklarer Statsbudsjettet:

Personvernpolicy