Kontantfri danskebåt får kritikk

Danskebåten Stena Saga har sluttet å ta imot kontanter. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix.
Danskebåten Stena Saga har sluttet å ta imot kontanter. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix

Tilhengere av kontantbetaling raser i sosiale medier og oppfordrer til boikott etter at Stena Line gjorde danskebåten Stena Saga kontantfri.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Stena Line er det kun mulig å betale med kort om bord på båten, som går i rute mellom Oslo og Frederikshavn. Det eneste unntaket er kasinoet og spilleautomatene.

– Det er i første omgang Stena Saga som har blitt kontantfri. Dette er et pilotprosjekt, men mest sannsynlig kommer vi til å innføre dette på alle våre skip, opplyser selskapets pressetalsmann Carl Mårtensson til Skipsrevyen , som først omtalte saken.

På Facebook-gruppen «Ja til kontanter», som teller nær 39.000 medlemmer, er reaksjonene krasse. Flere tar til orde for boikott av selskapet.

– Stena Line er blitt kontantfri. Da slipper jeg å ta den båten igjen. Møkkaselskap, skriver en av brukerne.

Les også: Dansk banksjef vil avskaffe kontanter for å bekjempe kriminalitet

– Få klager

Stena Line sier de har fått relativt få klager på avgjørelsen.

– Vi har informert godt på forhånd om dette, så passasjerene er klar over det før utreise. Og er det passasjerer som har problemer med det, så oppfordrer jeg dem til å ta kontakt med vår kundeservice, sier Mårtensson til Skipsrevyen.

Han mener overgangen til kontantfrie skip er «del av den naturlige samfunnsutviklingen».

Vi har sett på hvordan våre kunder betaler og majoriteten betaler i dag med kort . Hva gjelder loven så seiler vi på internasjonalt farvann og jeg tror vi derfor ikke er tvunget til å følge loven. Dette er en klar effektivisering for oss, siden det også er knyttet en del arbeid til håndtering av kontanter, sa pressesjef Jesper Waltersson i Stena Line til ABC Nyheter i januar da vi avdekket at selskapet hadde gjort sine seilinger kontantløse..

Les også: Unngå overraskende gebyrer og valutasmell på ferie

Ba om oppstramming

I et brev Norges Bank sendte til Finansdepartementet nylig, ba sentralbanksjef Øystein Olsen om at loven som påbyr virksomheter å ta imot kontanter, strammes opp. Sentralbanksjefen hadde da fulgt ABC Nyheters dekning av kontanter i samfunnet (se nederst i artikkelen).

– Banken ser med bekymring på en utvikling som medfører at publikums muligheter til å betale med kontanter, svekkes. Det er Norges Banks vurdering at en slik utvikling bidrar til å svekke effektiviteten i betalingssystemet, heter det i brevet.

Ifølge sentralbankloven er norske sedler og mynter tvungent betalingsmiddel her til lands, riktignok med noen unntak:

– Ingen er pliktig til i én betaling å ta imot mer enn tjuefem mynter av hver enhet, heter det i loven.

Ingen plikter heller å ta imot sterkt skadde sedler.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden