Norske bedrifter eksporterte forsvarsmateriell for 5,8 milliarder i fjor

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier Norge har et strengt regelverk når det gjelder kontrollen med eksport av forsvarsmateriell.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier Norge har et strengt regelverk når det gjelder kontrollen med eksport av forsvarsmateriell. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

I 2018 eksporterte norske bedrifter forsvarsmateriell og -tjenester for 5,8 milliarder kroner. Det er en nedgang fra 2017 da verdien lå på 6,3 milliarder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Norge utviser stor åpenhet om eksport av forsvarsmateriell, både når det gjelder innsyn i selve eksporten og i praktiseringen av retningslinjene for Utenriksdepartementets behandling av lisenssøknader for forsvarsmateriell. Det er viktig for regjeringen å videreføre denne åpenheten, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en pressemelding.

Den samlede verdien av eksporten i 2018 var om lag 5,8 milliarder kroner, hvorav verdien av forsvarsrelaterte varer lå på 4,8 milliarder. Verdien av eksporten av våpen og ammunisjon, også kalt A-materiell, utgjorde i 2018 omtrent 3,9 milliarder kroner. Verdien av eksporten av annet militært materiell, kalt B-materiell, var om lag 770 millioner kroner.

Verdien av den samlede eksporten gikk ned 8 prosent i 2018 sammenlignet med 2017.

I 2018 utgjorde eksporten av A-materiell til NATO-land, Sverige og Finland omtrent 78 prosent av den totale eksporten, mot 63 prosent av den totale eksporten året før. Eksporten av B-materiell til disse landene utgjorde 61 prosent. USA var den største enkeltmottaker av norsk forsvarsmateriell.

– Norge har et strengt og omfattende regelverk når det gjelder kontrollen med eksport av forsvarsmateriell, og vi fører en streng «føre-var»-linje. Denne linjen førte blant annet til at regjeringen i desember 2017 besluttet å suspendere eksport av våpen og ammunisjon til De forente arabiske emirater, sier Søreide.

Til tross for nedgangen i våpensalg til Oman og De forente arabiske emirater, som deltar i krigen i Jemen, solgte Norge fremdeles krigsmateriell for 272 millioner kroner til diktaturer i 2018, ifølge organisasjonen Changemaker.

– UD sier mye om hvor viktig det er at norske våpen ikke brukes til intern undertrykkelse eller krig, men ser fullstendig bort fra hvilke signaler våpensalget likevel sender. Gjennom å selge krigsmateriell til undertrykkende diktaturer legitimerer vi den volden de utøver mot sine innbyggere, sier leder Embla Regine Mathisen i Changemaker.

Personvernpolicy