Lerøy er frifunnet og slipper å betale bot etter lakselusskader

Retten mener at noen av bildene som viser luseskadd laks, mangler dokumentasjon på når og hvor de er tatt.
Retten mener at noen av bildene som viser luseskadd laks, mangler dokumentasjon på når og hvor de er tatt. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lerøy Midt slipper å betale boten på fire millioner kroner som de fikk etter lakselusskader i 2016. Påtalemyndigheten tapte i Fosen tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lerøy Midt var tiltalt for å ha brutt dyrevelferdsloven på grunn av skader lakselus hadde påført oppdrettslaks i 2016. Fredag kom dommen, og Lerøy Midt er frikjent for alle anklagene.

De får også dekket sakskostnadene på 1,9 millioner kroner, skriver Adresseavisen.

Tvil om omfang

Fosen tingrett mener det er «betydelig tvil» tilknyttet omfanget av lakselusskader. Mattilsynet opererte med at minst 170.000 fisk hadde åpne sår. I dommen kommer det fram at rapporten var skrevet av folk i Mattilsynet som ikke var med på å gjennomføre selve tilsynet.

«Retten må anta at dette beror på muntlig formidling av de funn som er gjort. Foruten et fåtall bilder av sterkt skadd fisk er det heller ikke fremlagt dokumentasjon som viser omfanget, noe som i en besetning på halvannen million individer må være av betydning», heter det i dommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Retten mener også at noen av bildene som viser luseskadd laks, mangler dokumentasjon på når og hvor de er tatt.

Forventer at anklager legges bort

– Dommen er svært viktig for våre dyktige ansatte og gir oppreisning for den «heksejakt» som de har måttet gå gjennom, som følge av de urimelige og hensynsløse anklagene mot dem selv og selskapet de arbeider for, skriver Helge Singelstad, styreleder i Lerøy Seafood Group ASA, i en pressemelding.

Han legger til at Lerøy nå forventer at påtalemyndigheten og Mattilsynet nå legger anklagene bort.

Mattilsynet avdekket i august 2016 store luseskader på laksen ved anlegget Fjølværet til Måsøval fiskeoppdrett og Lerøy Midt på Langskjæra utenfor Frøya.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter nesten to års etterforskning ga Trøndelag politidistrikt et forelegg på nesten fem millioner kroner til Måsøval og fire millioner til Lerøy Midt. Politiet mente begge selskapene brøt både dyrevelferdsloven og matloven, skriver NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om Måsøval ikke var enige med Mattilsynet og politiet i at de hadde brutt loven, godtok de boten. Lerøy Midt nektet å betale, og dermed havnet saken i Fosen tingrett.

Må gå igjennom dommen

– Vi har nettopp fått dommen og må få lest den grundig før vi kan kommentere de enkelte delene, sier regiondirektør Bjørn Røthe Knudtsen i Mattilsynet til NTB.

På spørsmål om måten Mattilsynet har innhentet dokumentasjonen på, sier han følgende:

– Det er klart at i et stort oppdrettsanlegg med svært mange fisk, så vil det alltid være et spørsmål om hvilken måte som egner seg best for å sikre bevis. Den metodikken som er etablert for telling av lus, er kjent og grei, men vi må vurdere om den er tilfredsstillende for bruk i en rettssak, sier Knudtsen.