Kjos-familien over 3 milliarder fattigere

<p>Norwegian-sjef Bjørn Kjos synes aksjekursen til Norwegian er merkelig lav. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix.</p>
Norwegian-sjef Bjørn Kjos synes aksjekursen til Norwegian er merkelig lav. Foto: Heiko Junge, NTB Scanpix. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Bjørn Kjos opplever at aksjekursen er unaturlig lav.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen.no): Norwegian-aksjen fløy himmelhøyt inn i 2016. I mai måned for tre år siden ble aksjen omsatt for 368 kroner, og egenkapitalen i selskapet ble da priset til 13,2 milliarder kroner på Oslo Børs.

Norwegians flåte har fra våren 2016 vokst fra 100 til 180 fly. I tillegg har det vært en kontinuerlig utskiftning av eldre flymodeller, og rutenettet har vokst med mer innbringende langdistanseruter.

Men den eksplosive veksten har ikke tilfredsstilt aksjonærene, som nå priser egenkapitalen til 4,4 milliarder kroner.

Og vinterens kriseemisjon på 3 milliarder kroner kan ikke lenger skimtes i aksjekursen. I ukene før emisjonen ble egenkapitalen priset til 7,5 milliarder kroner.

Les også: Sterk spurt på børsen - thai-rally og Nel-smell

Kjos taper mest

Da omsetningen i Norwegian-aksjen kursmessig var på sitt villeste i mai 2016, kunne konsernsjef Bjørn Kjos, hans kamerat og tidligere styreleder Bjørn Kise og broren Tore Kjos observere at deres felleseide investeringsselskap eide Norwegian aksjer for 3,24 milliarder kroner.

I dag er så å si alt dette radert ut. I løpet av tre år har trioen sett papirverdier ta fyr på Børsen, nærmere bestemt 3,18 milliarder kroner.

Grupperingen har i løpet av perioden spyttet inn 681 millioner kroner, og børsposten har i dag en markedsverdi på knappe 750 millioner kroner.

I 2016 eide Kise og brødrene Kjos 24,6 prosent av flyselskapet gjennom investeringsselskapet HBK Invest. I dag ligger Kjos’ og Kises Norwegian-aksjer i HBK Holding etter flere selskapstransaksjoner i fjor, der Kises og Kjos’ familier dras inn på eiersiden. Fortsatt eier Bjørn Kjos og hans familie det aller meste av HBK.

Les også: – Fortsatt betydelig nedside igjen for aksjemarkedet

Eier 17 prosent

I dag er HBKs eierandel i flyselskapet blitt redusert til 17 prosent.

Høsten 2017 kjøpte det aksjer for 193 millioner kroner. HBK forsvarte sin eierandel i emisjonen i mars i fjor, og stilte da opp med 249 millioner kroner. Under emisjonen i år solgte HBK først tegningsretter for 153,6 millioner kroner og bladde deretter opp 396 millioner kroner i emisjonen. Netto har HBK dermed kastet 681 millioner kroner på kursbålet.

Les også: Norwegian flyr stadig lavere

I en epost til Finansavisen skriver Bjørn Kjos:

- Våre aksjeinvesteringer er i det alt vesentlige finansiert gjennom egenkapital. Vi er derfor ikke bekymret for eventuelle lånebetingelser. Imidlertid synes vi aksjekursen er merkelig lav, noe vi selvsagt ikke liker. Det er nok i det vesentligste utenlandske investorer som shorter.

Artikkelen er først publisert hos Hegnar.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden