Sheriff solgte luksusvilla til 100 millioner for 30

Foto: Cara Spoto
Foto: Cara Spoto

Konkursboet til finansmann taper 70 millioner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen.no): På noen få år, og med lånte penger, brukte investoren Dag Dvergsten (59) rundt 100 millioner kroner på å bygge en luksusbolig på en åtte mål stor tomt i delstaten Wisconsin i USA.

I et intervju med Finansavisen i august 2016 fortalte Dvergsten at han hadde investert mellom 10 og 12 millioner dollar i boligen.

Han antydet samtidig at den kunne være verdt så mye som 14 millioner dollar.

Dvergsten sa at eiendomsinvesteringen i USA «har trolig gitt god verdistigning for konsernet», og han var ikke interessert å selge på det tidspunktet, selv om det ville redusert gjeldsbyrden.

Les også: – Den kraftige oppgangen må fordøyes

Tvangssolgt

I ettertid er det klart at boligen aldri var verdt summene Dvergsten nevnte. Ikke engang hans tidligere advokat var i nærheten av Dvergstens verdianslag. To måneder før intervjuet, skrev hun en erklæring til en amerikansk domstol hvor boligverdien ble opplyst å være rundt 8 millioner dollar. Trolig var også den summen for høy. Finansavisen har lest en takst som ligger så lavt ned som 3,1 millioner dollar.

Boligen er nå tvangssolgt, og høyeste bud ble 3,5 millioner dollar. Summen var akkurat stor nok til å dekke pantegjelden og salgs­omkostningene. Dermed sitter ikke det amerikanske eierselskapet til boligen, Rocky Point International, igjen med én cent eller andre verdier som kan dekke øvrig gjeld i selskapet. Og den er høy.

Det var to interessenter i tvangsauksjonen, som ble gjennomført av fylkessheriffen i Waukesha County.

Vinneren ble det amerikanske finansieringsselskapet Rocky Point Lending.

Les også: Norges første på verdens farligste fjell

Familie hjalp Dvergsten

Firmanavnet, som er nesten identisk med eierselskapet til boligen i USA, ble i sin tid opprettet av Dag Dvergstens amerikanske tremenning Michael Shannon. Han har hjulpet sin norske slektning med penger ved et tidligere tilfelle også.

Om Shannon fortsatt er eier i finansieringsselskapet etter at selskapet vant tvangssalgsauksjonen, er uklart.

– Lån ble gitt på armlengdes avstand på kommersielle vilkår. Eierstrukturen i Rocky Point Lending er ikke fullt ut kjent for undertegnede, men etter det jeg vet har Michael Shannon ingen eierandeler i dette selskapet, skriver Dag Dvergsten i en epost til Finansavisen.

I januar 2016, da investeringsselskapet Dag Dvergsten AS hadde store likviditetsproblemer og ikke engang klarte å betale sine ansatte i Norge lønn, fikk eiendomsselskapet i USA låne 1,5 millioner dollar av Shannons selskap. Gjelden ble stiftet med pant i eiendommen, og Dvergsten stilte som personlig garantist for lånet. Han opplyser i dag at han ikke har noen krav mot seg i den forbindelse.

Les også: Bank Norwegian sikrer ekspansjon

Taper 70 millioner

Bostyrer Fredrik A. Borch i Langseth Advokatfirma fikk høsten 2017 jobben med å samle trådene og sikre verdier etter konkursen i det norske investeringsselskapet Dag Dvergsten AS. Selskapet eide i sin tid flere rigger, det tidligere børsnoterte helseteknologiselskapet Cellcura, og var med å etablere Rocksource og Nordic Mining.

De verdiene er det ikke så mye igjen av. Pengene fra tvangssalget i USA kan bostyrer se langt etter.

– Vårt krav på rundt 70 millioner kroner mot Rocky Point International er nok å anse som tapt, sier Borch til Finansavisen.

Dag Dvergsten satt på alle sider av bordet da hans investeringsselskap lånte Rocky Point International pengene for å bygge luksusboligen i USA.

Lånevilkårene var svært gunstige.

De 70 millionene ble lånt ut både rente- og avdragsfritt, og skulle tilbakebetales innen 2024. Lånet ble gitt uten noen form for pantesikkerhet i eiendommen i USA.

Les også: Tore Hansen-Tangen selger Karibia-luksus for å betale lån

Saken ble først publisert på Hegnar.no

Personvernpolicy