Partene i SAS-streiken møtes til mekling onsdag

Video: Streiken vil også ramme flytrafikken 1. mai.

På selveste arbeiderdagen møtes SAS og pilotene til mekling om flystreiken. Riksmekleren er optimistisk, men sier at arbeidet er krevende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den fastlåste konflikten om arbeidstid, turnus og lønn, har ført til en seks dager lang streik som så langt har rammet 326.917 passasjerer.

Utenfor riksmeklerens kontor hastet et knippe av forhandlingsdeltakerne forbi og inn døra rundt klokka 11 onsdag, men ingen av dem ville gi noen kommentarer.

– Jeg kan bekrefte at partene skal ha samtaler hos Riksmekleren, sa riksmekler Mats Wilhelm Ruland til NTB samme morgen.

Han forteller at det er de samme temaene som ble brakt inn i meklingen sist, som skal diskuteres onsdag.

– Vi skal forsøke å finne en løsning på konflikten. Jeg har alltid tro på en løsning, men det er krevende, sier Ruland.

Aktuelt: SAS-direktør: – Pilotene er i ferd med å kjøre hele SAS i grøften

– Konstruktiv fase

Da NHO Luftfart og pilotene i Norsk Flygerforbund og Parat møttes til mekling før helgen, endte det med brudd, noe som førte SAS ut i den omfattende streiken som fortsatt pågår.

Totalt er 3.306 avganger innstilt som følge av streiken, som omfatter piloter både i Norge, Sverige og Danmark.

– Vi ser positivt på at vi nå er over i en konstruktiv fase ved at Riksmekleren har funnet grunnlag for å gå i gang med en mekling igjen. Vi håper på et godt utfall som gjør at vi snarest mulig får flyene på vingene igjen, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NTB.

Ifølge svenske Dagens Nyheter er også svenske og danske representanter fra SAS og berørte fagforeninger på plass i Oslo under meklingen.

Aktuelt: Nesten 330.000 passasjerer rammet av pilotstreiken

Steile fronter

Et av hovedkravene til pilotene er en mer forutsigbar arbeidstid. I dag får flere piloter kjennskap til turnusen sin først 14 dager i forveien. I tillegg har pilotenes lønn har stått stille siden 2012, ifølge leder Jan Levi Skogvang i Scandinavian Norge Flygerforening.

SAS-ledelsen har på sin side beskyldt pilotene for å stille krav som truer selskapets lønnsomhet.

– De skyhøye kravene er helt uforenelig med videre satsing for SAS sin del for at vi skal være konkurransedyktige, har kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS sagt.

Fra og med onsdag permitterer SAS rundt 930 kabinansatte og 70 stuere som følge av streiken. Likevel har pilotene høstet støtte fra kollegaer både på bakken og i kabinen.

Aktuelt: SAS permitterer om lag 1.000 ansatte

Personvernpolicy