Stordalen har kjøpt kunst for 400 millioner

Petter Stordalen og Sune Nordgren. Foto: Eivind Yggeseth
Petter Stordalen og Sune Nordgren. Foto: Eivind Yggeseth
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jordbærselgeren Petter Stordalen var ikke opptatt av kunst i det hele tatt. Han måtte bli ordentlig rik først.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette bildet er mest meg! Petter Stordalen gliser. Bak ham henger en bunke makulerte eurosedler, klistret opp på et lerret. De ødelagte pengene har fått ny verdi, fordi de er blitt kunst.

Kunst har Stordalen en sterk interesse for, men ikke så mye peiling på. Han snakker ikke med kunstnere, holder seg ikke spesielt oppdatert. Likevel har han handlet for rundt 400 millioner kroner, skriver Finansavisen.

Trolig dyrere lån: Nå kommer hoppet i boliglånsrenten

- Alle som snakker om kunsten sin i Finansavisen er så opptatt av at de har gjort gode kjøp og tjent masse penger. Arne Fredly har tjent penger på alle bildene sine. Vel, jeg har tapt på alle mine, sier Stordalen.

Kompetansen har han hentet utenfra: Svenske Sune Nordgren, tidligere direktør for Nasjonalmuseet, er en av Norges dyreste hotellansatte. Jobben hans er å kjøpe kunst. Det ligner en blankofullmakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen investeringer er risikable. Andre ganger handles det kunst som antakelig ikke vil stige i verdi. Kanskje får Stordalen en dag igjen pengene sine, dersom han skulle finne på å selge. Men det har han ingen planer om.

- Her er vi i en situasjon hvor det er 98-2, sier Stordalen.

- 98 prosent av kunstkjøpene ligger hos Sune. To prosent hos meg. Du lurer på hva de to prosentene er? Det er å betale regningen, fortsetter han.

Før svensken kom inn i bildet, sto det om mulig enda dårligere til med Stordalens kunstkunnskaper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jordbærselgeren Petter Stordalen var ikke opptatt av kunst i det hele tatt. Han måtte bli ordentlig rik først. Og når han fikk penger, gjorde han noen dårlige valg, skriver Finansavisen.

Kjøpet av den norske maleren Christian Skredsvigs «Landskap fra Djupsjøen» var «den første ordentlige katastrofen», sier Stordalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg synes jo det bildet ga meg… Jeg synes liksom det var…

Han leter etter en forklaring på hvorfor han kjøpte det.

- Det var bilde av et tjern. Det hadde en fin ramme. Jeg ville at gjestene mine skulle se at «her er det fin kunst», sier han.

Les også: Hytteeiere bekymret for milliardinvesteringer

Og nå?

- Jeg synes det bildet er så dårlig at jeg blir uvel.

Noen ganger er manglende peiling blitt utlignet av flaks. En kjent norsk gallerist hjalp Stordalen med å kjøpe et stort maleri av Martin Kippenberger.

I dag blir den alkoholiserte tyskeren ansett å være blant de mest talentfulle samtidskunstnerne i sin generasjon. Han var imidlertid ikke spesielt stor i starten. Stordalen fikk kjøpe et maleri til 3-400.000 kroner.

Flaksen holdt dit, men ikke lenger: Galleristen spurte nemlig om å få kjøpe bildet tilbake.

- Jeg ville jo egentlig ikke selge, jeg synes bildet var jævlig kult. Men så skulle jeg få tilbake 50 prosent mer enn det jeg hadde betalt. Og da tenkte jeg: Jaja, dette ble jo en bra investering, sier Stordalen.

Flyr høyt: Håper på 40 prosent avkastning i Norwegian

Artikkelen er først publisert på Hegnar.no