USAs fotballkvinner krever likelønn og saksøker eget forbund

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs kvinnelandslag i fotball stevnet fredag sitt eget forbund i kampen for likelønn. Det skjer tre måneder før de kommer til VM som tittelforsvarere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyheten ble sluppet på den internasjonale kvinnedagen. USAs kvinnelige landslagsspillere mener US Soccer diskriminerer når de får mindre lønn og dårligere forhold enn sine mannlige kolleger.

Søksmålet, som ble levert inn til en føderal domstol i Los Angeles, er skrevet under av alle de 28 spillerne som er i den siste troppen.

– Hver eneste av oss er ekstremt stolte av å bære den amerikanske landslagstrøyen, og vi tar derfor dette ansvaret alvorlig. Vi mener kampen for likhet mellom kjønnene i idretten er en del av det ansvaret. Som spiller fortjener vi å bli betalt det samme for det vi gjør uansett kjønn, sier stjerneangriper Alex Morgan i en uttalelse.

USAs kvinnelandslag har vunnet OL fire ganger (senest i 2012), mens det er blitt tre triumfer i VM. Da de ble verdensmestere i 2015, var det den mest sette fotballkampen i amerikansk TV-historie.

– Tatt i betraktning vår uovertrufne suksess, er det en skam at vi fortsatt sliter med å bli behandlet på en måte som speiler våre framganger, sier USAs visekaptein Carli Lloyd.

Fotball-VM for kvinner går i Frankrike og starter 7. juni.