Verdensdag for funksjonshemmede: – Vi har fortsatt en stor inkluderingsjobb å gjøre

Arbeidsminister Anniken Hauglie inviterer til inkluderingsdugnad på verdensdagen for funksjonshemmede.
Arbeidsminister Anniken Hauglie inviterer til inkluderingsdugnad på verdensdagen for funksjonshemmede. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) inviterer til inkluderingsdugnad på FNs verdensdag for funksjonshemmede: – Altfor mange får ikke sjansen i arbeidslivet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om stadig flere funksjonshemmede har fått tilpasset sin arbeidssituasjon, er verdensdagen mandag 3. desember stadig aktuell i Norge.

Bare 44 prosent av funksjonshemmede i alderen 16 til 66 år er sysselsatt, og denne graden av sysselsetting har ikke variert stort de siste årene, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Til sammen står i dag 85.000 personer med nedsatt funksjonsevne, som kan og ønsker å stå i arbeid, uten jobb. Hauglie sier hun ønsker at mandagen blir en påminnelse om alle de som står utenfor arbeidslivet i Norge fordi de er annerledes eller mangler den perfekte CV-en.

– Altfor mange funksjonshemmede vil jobbe, men får ikke sjansen til å vise seg fram. Kanskje er de døve eller kanskje sitter de i rullestol. Felles for dem er at de vil og kan jobbe. Det er meningsløst at vi som samfunn ikke tar i bruk de evnene som finnes der ute, sier arbeidsministeren til NTB.

– Kjenner ikke ordningene

Statsråden mener det skal ikke stå på virkemidlene, og mener arbeidsgiverne har mange muligheter til å få hjelp hos Nav og hjelpemiddelsentralene.

Disse ordningene fungerer, og må brukes, mener Hauglie.

– Jeg tror ikke alle arbeidsgivere kjenner til ordninger som mentor, inkluderingstilskudd eller lønnstilskudd. I tillegg bruker regjeringen mye penger på flere markedskontakter i Nav som betyr at flere bedrifter får en fast kontaktperson i Nav – det er noe mange arbeidsgivere har ønsket seg lenge, sier Hauglie.

– Vi har møtt døve som er IT-konsulenter og som bruker bildetolk på telefonen. Det funker kjempebra, fortsetter hun.

Les også: Flere funksjonshemmede får tilpasset jobben

Ikke veldedighet

Hauglie understreker at hun ikke mener at arbeidsgivere skal åpne dørene for de med nedsatt funksjonsevne for å være snille, men snarere se på gruppen som en mulig ressurs.

– Jeg mener ikke man skal åpne dørene av veldedighet. Erfaringene viser at inkludering er bra for bunnlinjen – og det er som regel det viktigste for en arbeidsgiver. Men du må se mulighetene som finnes, sier Hauglie.

Selv har regjeringen i år innført retningslinjer om at fem prosent av nyansatte i staten skal ha nedsatt funksjonsevne eller hull i CV-en.

– Dette jobber vi på spreng med nå, sier arbeidsministeren.

Personvernpolicy