Rekordresultat for dronning Sonja

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.

Takket være gaver og bidrag endte dronning Sonjas kunststiftelse opp med rekordresultat på hele ti millioner kroner i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kapital: Det ble nok et jubelår for stiftelsen H.M. Dronning Sonjas Kunstnerstipend i fjor. Stiftelsen, som blant annet formidler dronningens kunst, endte opp med et rekordoverskudd på hele 10 millioner kroner, en økning på tre millioner kroner fra 2016.

– Styret i stiftelsen er tilfreds med den økonomiske og kunstneriske utviklingen av stiftelsen, opplyser assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen ved Det kongelige Hoff.

Mens salget av kunst endte på 3,6 millioner kroner, ned fra hele 10,8 millioner kroner i 2016, er det posten gaver og bidrag som trakk overskuddet til nye høyder. Rekordhøye 6,6 millioner kroner rant inn i gaver og bidrag i 2017, mot bare litt over en million kroner i 2016. Ifølge Gjeruldsen ønsker ikke stiftelsen å opplyse om hvem som i fjor åpnet lommeboken.

– I tråd med Innsamlingsrådets etiske retningslinjer og personvernlovgivning har stiftelsen hittil valgt å la private givere være anonyme. Praksis ble imidlertid endret 19. mars i år da styret vedtok en endring som innebærer at gaver over 35.000 kroner gitt etter denne dato vil bli offentliggjort i årsregnskapet og i årsberetningen, opplyser Gjeruldsen.

Les også: Kongeparet på besøk i Kina - skal knytte bånd

Gullår

Stiftelsen H.M. Dronning Sonjas Kunstnerstipend ble opprettet i 2011 med det formål å skape interesse for og inspirere til utvikling av grafisk kunst.

Stiftelsen formidler både salg av dronningens egen kunstproduksjon samt selger donerte arbeider fra andre kunstnere og overskuddet havner hos stiftelsen.

I 2016 ble det rekordomsetning, takket være dronningens samarbeid med den tidligere a-ha artisten Magne Furuholmen. Dette vellykkede prosjektet, samt fjorårets gavedryss, har bidratt til at stiftelsen ved utgangen av 2017 hadde hele 14 millioner kroner stående i banken, i tillegg var ytterligere 15 millioner kroner plassert i ulike fond og obligasjoner.

Les også: Kongefamilien får 21,4 prosent mer

To priser

Annenhvert år deler dronningen ut prisen Queen Sonja Print Award til en utvalgt kunstner. Prisen inkluderer en pengegave på 400.000 kroner samt en ukes opphold hos Atelje Larsen i Helsingborg hos kunstneren Ole Larsen, der ideen til dronningens stiftelse ble unnfanget. Foruten Larsen bistod dronningens nære venner Ørnulf Opdahl og avdøde Kjell Nupen som fødselshjelpere til stiftelsen. Prisen skal deles ut i begynnelsen av november i år, og hele 42 kunstnere er nominert.

Etter Nupens bortgang besluttet dronningen å opprette The Kjell Nupen Memorial Grant. Det er et minnestipend som skal gå til yngre og lovende grafikere i Norden. Stipendet, som skal deles ut annen hvert år, ble delt ut første gang i fjor, den 5. september, som var avdøde Kjell Nupens bursdag. Stipendet er et samarbeid mellom dronningens stiftelse og Bill Goldston ved Universal Limited Art Editions (ULAE). Minnestipendet består av et ti dagers studieopphold ved ULAEs verksted, i tillegg får vinneren 50.000 kroner som skal dekke reise, opphold og trykkemateriell.

På spørsmål om den velfylte lommeboken kan føre til økte utbetalinger fremover, svarer Gjeruldsen:

– Stiftelsen arbeider systematisk med å bygge opp en egenkapital som sikrer langsiktig drift i tråd med stiftelsens ambisjoner. Stiftelsen arbeider på flere områder for å fremme grafikk, et av tiltakene er å dele ut The Queen Sonja Print Award og Kjell Nupen Memorial Grant.

Denne saken ble først publisert i Hegnar.no

Personvernpolicy