Flere kraftselskap stopper opp i tørken

Mange elver tørker inn som følge av varmen. Her et bilde av Loeselva mellom Hokksund og Steinberg i Buskerud tatt tidligere i sommer. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Mange elver tørker inn som følge av varmen. Her et bilde av Loeselva mellom Hokksund og Steinberg i Buskerud tatt tidligere i sommer. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kraftselskaper i Midt- og Sør-Norge har blitt nødt til å stanse produksjonen ved flere kraftverk. Årsaken er lite vann i vassdrag og innsjøer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skriver NRK på et tidspunkt der store deler av Norge er inne i en tørkeperiode. Månedene mai, juni og juli i år er så langt tørrere enn de samme månedene i den rekordtørre sommeren i 1947.

– Det er kjempetørt. To av de tre elvekraftverkene våre står. Det finnes ikke vann i elvene, sier daglig leder Stig Falling i det Ålesund-baserte kraftselskapet Tafjord Kraft til kanalen.

Les også: Naturvernforbundet oppfordrer nordmenn til å spare på vannet

Også Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE), Eidsiva Vannkraft, og Trønderenergi forteller om lite tilfang av vann. Ifølge kommunikasjonsrådgiver Tore Wuttudal har ikke tilsiget av vann til magasinene i Trøndelag vært så lave siden 1958.

– Vi produserer langt under det som er normalt. Det er stans ved noen kraftverk, mens andre går som normalt, sier Wuttudal.

Historisk høye strømpriser bidrar til å begrense tapet for kraftprodusentene. SSB meldte tidligere denne måneden om en kostnadsoppgang for strøm og nettleie på 30,7 prosent i juni sammenlignet med samme måned i 2017.

Les også: Bøndene med blandede følelser om krisetiltak mot tørken