IMF-sjef tror ikke all kryptovaluta overlever

Christine Lagarde, tidligere fransk finansminister og nå leder for Det internasjonale pengefondet (IMF)
Christine Lagarde, tidligere fransk finansminister og nå leder for Det internasjonale pengefondet (IMF) Foto: Jose Luis Magana / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det virker uunngåelig at mange kryptovalutaer vil dø ut, mener sjefen for Det internasjonale pengefondet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De svimlende svingningene til kryptovaluta som bitcoin, minner om tulipankrakket som preget Nederland på 1700-tallet og 2000-tallets dot com-boble, skriver Christine Lagarde, sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF).

– Med flere enn 1600 valutaer i sirkulasjon virker det uunngåelig at mange ikke vil overleve.

Er du en av de som ikke aner hva kryptovaluta er?

Slik innleder hun en blogg som er ment å se de positive sidene av kryptovaluta, etter at hun forrige måned fokuserte på de negative, som attraktiviteten for hvitvasking av penger og terrorfinansiering.

Tidligere i år gikk Skatteetaten ut med en utlysning etter kunnskapsrike mennesker for å hjelpe til med å utvikle verktøy som sporer opp de som selger og kjøper kryptovaluta.

Les også: Tror kryptovaluta kan føre til skattejuks

Tillit krever internasjonal enighet

Lagardes konklusjon er at kryptovaluta verken burde lede til krypto-eufori eller krypto-fordømmelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun skriver at i likhet med at enkelte teknologier som kom ut av dot com-krakket i 2001 har klart å endre våre liv, kan kryptovaluta som overlever endre måten vi sparer og investerer på og hvordan vi betaler regninger. De kan også føre til bedre balanse mellom små og store tilbydere av finansielle tjenester.

Les også: Derfor vil Putin regulere kryptovaluta

– Imidlertid trenger de tillit fra forbrukere og myndigheter, skriver Lagarde, noe som igjen krever en global enighet om hvilken rolle de skal spille, ettersom kryptovaluta i stor grad er anonyme og grenseløse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kina totalforbyr kryptovaluta

Bør være like regler

Lagarde mener de store kurssvingningene er et problem. Dersom kryptovalutaene utstedt av private aktører fortsetter å være risikable og ustabile, så burde sentralbankene tilby kryptovaluta selv i stedet, mener hun. Dette vil bli nærmere utredet i IMFs neste stabilitetsrapport.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Politikere bør ha et åpent sinn og behandle aktørene på markedet likt for å minimere risikoen, men tillate kreative prosesser, skriver Lagarde.

– Vår foreløpige vurdering er at kryptovalutaer fortsatt er begrenset i omfang og begrenset tilknytning til det finansielle systemet og dermed ikke utgjør en umiddelbar fare.

– Men tilsynsmyndigheter må være på vakt, sier hun.

Lagarde advarer mot at tett forhold mellom kryptovaluta og bankene kan overføre kryptotap til det etablerte finanssystemet.

Hun har mest tro på den underliggende teknologien bak kryptovaluta, som kan brukes til å gjøre finansmarkedene mer effektive, som for eksempel «smarte» transaksjonskontrakter.

Undersøkelse: Nærmere 200.000 nordmenn eier bitcoin