Meny

EU får unntak fra Trump-toll

En stålverksarbeider i arbeid på et stålverk i Salzgitter i Tyskland. EU og seks andre land blir inntil videre unntatt fra USAs nye toll på stål og aluminium. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
USA lar flere av sine største handelspartnere slippe den nye tollen på stål og aluminium. EU er blant dem som har fått unntak.

Ekstratollen settes på pause for Europa, Argentina, Australia, Brasil, Canada, Mexico og Sør-Korea.

Det kunngjorde president Donald Trumps handelsrepresentant Robert Lighthizer i en høring i Senatets finanskomité torsdag.

Trump har varslet en ekstratoll på 25 prosent på stål og 10 prosent på aluminium, men han har eksplisitt åpnet for unntak for USAs allierte. De nye tollsatsene vil tre i kraft fredag klokka 17 norsk tid for landene som ikke er unntatt.

NTB har ikke lyktes i å få klarhet i om Lighthizer med «Europa» kun siktet til EU.

«Alvorlig og bekymringsfullt»

Heller ikke norske myndigheter er kjent med nøyaktige hvilke land som er omfattet, opplyser utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Hun er svært negativ til den nye tollen.

– Det er alvorlig og bekymringsfullt at USA har besluttet å innføre handelshindre for aluminium og stål. Dette sår tvil om respekten for det multilaterale, regelbaserte handelssystemet, sier Søreide.

Norge vil snarlig ta kontakt med amerikanske myndigheter, opplyser hun.

– Fra norsk side har vi vært tydelige overfor amerikanske myndigheter på at vi forventer likebehandling for Norge i denne saken, sier Søreide.

Midlertidig unntak

Ifølge Lighthizer gjelder unntaket for land som USA den siste tida har vært i forhandlinger med.

Unntaket gjelder kun på midlertidig basis mens samtalene pågår.

– Presidentens tanke er at enkelte land, på grunnlag av bestemte sett med kriterier, bør slippe unna tollen, sa Lighthizer.

EUs handelskommissær Cecilia Malmström var denne uka på besøk i Washington for å diskutere saken direkte med USAs handelsminister Wilbur Ross og andre amerikanske ledere.

Norge er ikke omfattet av EUs felles handelspolitikk og står dermed alene i samtalene med USA.

Privatøkonomi
Populært