Meny

Trump innfører opptil 60 milliarder dollar i straffetoll mot Kina

President Donald Trump signerte torsdag dokumentene for å innføre toll og begrensninger på investeringer i Kina. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Donald Trump innfører straffetoll på opptil 60 milliarder dollar på kinesiske produkter som hevn for angivelig tyveri av amerikansk opphavsrett på teknologi.

Straffetollen rettes mot deler av industri der «Kina har forsøkt å skaffe seg en fordel ved urettferdig tilgang på, eller tvungen overtakelse, av teknologi fra amerikanske selskaper», sier Det hvite hus' økonomiske rådgiver Everett Eissenstat.

– Tollen omfatter en rekke produkter som importeres fra Kina og som er utviklet for å skaffe kineserne forsprang ved å ha tilegnet seg urettferdig handelspraksis, sier Eissenstat.

Detaljer rundt tollen skal være klare innen 60 dager.

– USA forsvarer seg strategisk mot Kinas økonomiske aggresjon, sier Trumps sjefrådgiver for handelsspørsmål, Peter Navarro.

Navarro sier at kinesiske restriksjoner på utenlandsk eierskap tvinger amerikanske selskaper til å overføre sin teknologi til Kina, som igjen vil komme kinesiske konkurrenter til gode.

Kinesiske myndigheter har nylig kunngjort oppmykning av landets økonomi og varslet at det blant annet skal åpnes for økt utenlandsk eierskap i kinesiske bedrifter.

Trump sier at tollen kan utgjøre en verdi på opptil 60 milliarder dollar, men insisterer på at Kina likevel er en «venn».

– Jeg har enorm respekt for president Xi Jinping. Vi har et flott forhold, sier Trump.

Privatøkonomi
Populært