Tørke gir økonomiske konsekvenser for Cape Town: – Vannprisene har økt med 100 prosent

Western Cape-provinsen har vært uten store mengder med nedbør i mer enn tre år. Det har tvunger Sør-Afrikas nest største by til å kutte ned i innbyggernes vannbrukt med mer enn 60 prosent. Foto: AFP / PHOTO / RODGER BOSCH
Western Cape-provinsen har vært uten store mengder med nedbør i mer enn tre år. Det har tvunger Sør-Afrikas nest største by til å kutte ned i innbyggernes vannbrukt med mer enn 60 prosent. Foto: AFP / PHOTO / RODGER BOSCH Foto: AFP / PHOTO / RODGER BOSCH
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå vanner vi kun for å holde vinen i live – og ikke mer enn det, forteller vinmaker i Cape Town.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den sørafrikanske vinmakeren Marlize Jacobs ser utover den brune, uttørka jorda som skal dyrke frem hennes prisvinnende vin, og ser på spor etter vannkrisen som har herjet i Cape Town og områdene rundt byen.

– Det er rart, men jeg tror vinen liker å lide. Når druene skrumper inn, øker konsentrasjon av smaken, sier Marlize til nyhetsbyrået AFP.

Hun beskriver hvordan den verste tørken på hundre år har påvirket avlingene hennes.

Provinsen Western Cape har hatt små mengder med nedbør de siste tre årene, noe som har tvunget Sør-Afrikas nest største by til å kutte ned på vannforbruket med over 60 prosent.

Selv om tørken kan være til fordel for vinsmaken, har bedrifter med stort vannforbruk, som Marlize sin gård 35 kilometer øst for Cape Town, måtte bære byrden av vannkrisen.

– Det er fjerde året på rad med lavere produksjon enn vanlig, og det er mangel på vin, sier Marlize (48).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vannprisene har økt med omtrent 100 prosent. Nå vanner vi kun for å holde vinen i live – og ikke mer enn det.

Så farlig er Cape Town sin økonomiske situasjon, at kredittvurderingsselskapet Moody’s i januar advarte at dersom krisen forverrer seg, kan det føre til at byen mister sin investeringklasse.

Ifølge den økonomiske prognosen for Western Cape-provinsen, 2017, har vekstutsiktene «surnet ... av den vedvarende tørken som truer sysselsettingen».

Les også: Australia vurderer særbehandling av hvite sørafrikanere

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trusselen om «Dag Null»

Tidligere denne måneden kunne byen puste lettet ut da den fryktede «Dag Null» - dagen vannressursene går tomt – ble utsatt til neste år, etter måneder av voksende kollektiv panikk.

Hvis «Dag null» skjer, vil folk bli tvunget til stille seg i køer foran offentlige kraner for å få sine daglige rasjoner med 25 liter vann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vinfarmene er ansvarlige for 11 prosent av regionens økonomiske produksjon, og tiltrekker millioner av besøkende til regionen årlig. Turistsektoren til Western Cape alene står for 300.000 jobber.

Men det er anslått at turister bruker opptil åtte ganger mer vann enn de lokale beboerne.

Anleggsbransjen – en annen stor arbeidsgiver – har heller ikke blitt spart for drastiske nedskjæringer. Noen byggeprosjekter har vært avhengig av å importere kostbart vann, mens andre har måtte utsette prosjekt på ubestemt tid på grunn av underbemanning – i en region hvor én av ti jobber i anleggsbransjen.

Byggefirmaet Rabie-gruppen bruker behandlet avløpsvann for å vaske utstyr og lage betong til sine byggeprosjekter i Cape Town.

– Det har åpenbart en prislapp som vil presse opp anleggsprisene, advarte direktør i Radie-gruppen, Miguel Rodrigues.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2016 sa 94 prosent av regionens bedrifter at vann er en risiko for deres virksomhet. Bedrifter har enda ikke blitt pålagt begrensninger, men har i stedet gjort avtaler med embetsmenn – ofte med store kostnader.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil unngå å skape en ny krise inni (vann) krisen ... anleggsbransjen er allerede veldig skjør, og hvis vi skal kutte i vannforbruket deres, risikerer vi at de vil miste arbeidsplasser, sa byrådsmedlem og ansvarlig for byens sikkerhet, J.P. Smith til AFP.

Byrådet jobber til og med sammen med atferdsforskere ved University of Cape Town for å finne den beste måten å «dytte» selskap og innbyggere i en retning med lavere forbruk av vann.

Les også: Cape Town avlyser årets vannmangel

Kutte forbruket

22. mars er Verdens vanndag, og det er forventet at Cape Towns vellykkede nedskjæring av vannforbruk – 60 prosent de siste tre årene – skal bli tatt opp som et tema.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Christopher Smith, ingeniør ved Koeperg atomkraftverk like utenfor Cape Town, sier at kraftverket har utviklet et eget avsaltningssystem som respons til tørken.

– Jeg ser ingen andre alternativ. Vi må bare bite i det sure eplet, forteller Smith (60), mens han står i kø for å hente vann ved hentepunktet til SABMiller bryggeriet, like ved Newland Spring.

Les også: Sør-Afrikas nye president lover å kjempe mot korrupsjon

Ølgiganten SABMiller, eid av AB InBev, vil ikke kommentere på hvilken påvirkning tørken har på ølproduksjonen deres, men andre i drikkebransjen sier til AFP at det vil være katastrofisk dersom «dag null» skjer.

– Hvis vi går tomme for vann vil hele industrien bli rotet til, sa Raphael Clistini (28), en sørafrikansk entreprenør som reiser verden rundt og åpner midlertidige barer. Hans nyeste virksomhet er Gin Dock, en pop-up bar med utsikt over den berømte havnen Victoria og Alfred Waterfront, og det ikoniske fjellet Table Mountain i Cape Town.

Clistini serverer gin destillert i byen – men etterhvert må vannet kanskje fraktes fra Johannesburg, 1400 kilometer unna.

– Det kommer til å øke prisen. Alt kommer til å koste mer, sier han.

Få også med deg: Bruker du plastflaskene om igjen?

Oversatt og tilrettelagt av Ragnhild Sofie Selstø / ABC Nyheter