Nobelprisene øker i verdi

Nobelprismedaljene øker i verdi i takt med gullprisen, og i år øker også prispengene som følger med tildelingen. Dette er designet til fredsprismedaljen som presses og preges ferdig hos Det Norske Myntverket på Kongsberg. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Nobelprismedaljene øker i verdi i takt med gullprisen, og i år øker også prispengene som følger med tildelingen. Dette er designet til fredsprismedaljen som presses og preges ferdig hos Det Norske Myntverket på Kongsberg. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Styret i Nobelstiftelsen har i år besluttet å øke prispengene per nobelpriskategori fra 8 til 9 millioner svenske kroner. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra mandag av kommer kunngjøringene om hvem som tildeles årets seks priser i Alfred Nobels navn.

I tillegg til å få sin innsats og sine resultater gjort kjent og anerkjent, får prismottakerne en medalje, et diplom og prispenger. I 2011 senket Nobelstiftelsen prispengene fra 10 til 8 millioner svenske kroner, men på et møte 14. september i år besluttet de å øke potten per pris til 9 millioner kroner, som tilsvarer om lag 8,8 millioner norske kroner.

Fakta om nobelprisene

  • I henhold til Alfred Nobels testamente ble Nobelstiftelsen opprettet i 1900 med en forvaltningskapital på drøyt 30 millioner kroner. I dag er stiftelsen god for over 4 milliarder svenske kroner.
  • Den årlige avkastningen av stiftelsens investeringer deles i fem og fordeles på prisvinnere innen fysikk, kjemi, medisin og litteratur, samt mottakeren av fredsprisen.
  • Prisen er i 2017 på 9 millioner svenske kroner, en økning på 1 million fra i fjor.
  • Økonomiprisen er ikke innstiftet av Alfred Nobel, men ble etablert i 1968 av Sveriges Riksbank og første gang utdelt i 1969. Den finansieres av et fond opprettet og forvaltet av banken. Prissummen er den samme som for de andre prisene.

Kilde: Nobelinstituttet

Bakgrunnen for økningen er at den økonomiske situasjonen for stiftelsen er stabilisert. Målet er at størrelsen på prisen skal følge samme trend som inntekter i samfunnet for øvrig.

Første prisvinner som skal offentliggjøres er mottakeren av årets nobelpris for medisin. Det skjer mandag etter at komitémedlemmene har blitt enige, og kunngjøringen skjer på Nobelforumet ved Karolinska Institutet i Stockholm, tidligst klokka 11.30. De neste prisene, i fysikk og kjemi, blir kunngjort tirsdag og onsdag, tidligst 11.45 samme dag. Alle kunngjøringene sendes direkte, blant annet på Nobelprisens hjemmeside.

Viktig i vår tid

Nobelstiftelsen er en privat stiftelse etablert i 1900 og ansvarlig for at oppfinneren og forretningsmannen Alfred Nobels formue fordeles og forvaltes slik han ønsket.

– Nobelprisen står for vitenskap, humanisme og internasjonalt samarbeid. I en tid der kunnskap og fakta betviles, er disse verdiene viktigere enn noen gang, sier styreleder i stiftelsen Carl-Henrik Heldin.

Fredsprisen kunngjøres av Den norske Nobelkomité klokka 11 fredag. De siste to prisene er økonomiprisen til Alfred Nobels minne, mandag 9. oktober, tidligst klokka 11.45 og nobelprisen i litteratur, der kunngjøringstidspunkt ennå ikke er fastsatt.

Les også: Reitan angrer bestevenn-håndteringen

(Saken fortsetter under)

Til uka blir det klart hvem som får fire av nobelprisene i år, inkludert fredsprisen, som deles ut i Norge. Her er Fridtjof Nansens fredsprismedalje og fredsprisdiplom fra 1922. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Til uka blir det klart hvem som får fire av nobelprisene i år, inkludert fredsprisen, som deles ut i Norge. Her er Fridtjof Nansens fredsprismedalje og fredsprisdiplom fra 1922. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Vekt i gull

Alle de fem prisene Alfred Nobel står bak kommer med en håndlaget medalje i 175 gram rent 18 karat gull, mens økonomiprisen i hans minne veier 185 gram. Også medaljene har steget i verdi, med dagens gullpris er de i seg selv verdt 44.000-47.000 kroner. De var faktisk verdt enda mer tidligere, da standarden var 200 gram 23 karat gull.

Fakta om kunngjøring av nobelprisene

  • Medisinprisen: Mandag 2. oktober, tidligst klokka 11.30.
  • Fysikkprisen: Tirsdag 3. oktober, tidligst klokka 11.45.
  • Kjemiprisen: Onsdag 4. oktober, tidligst klokka 11.45.
  • Fredsprisen: Fredag 6. oktober klokka 11.
  • Økonomiprisen til Alfred Nobels minne: Mandag 9. oktober, tidligst klokka 11.45.
  • Litteraturprisen: I henhold til tradisjon blir tidspunkt for annonsering av denne kjent senere, trolig mandag 2. oktober. Prisen kunngjøres trolig torsdag 5. oktober, klokka 13.

Kilde: Nobelprize.org

Alle prisvinnere får navnet sitt gravert inn i medaljen, noe som har ført til noen problemer. De tyske jødene og nobelprisvinnerne i fysikk Max von Laue (1914) and James Franck (1925) skjulte seg hos den danske prisvinneren Niels Bohr (1922) i København fra 1933. De hadde med seg medaljene sine så ikke nazistene skulle få tak i dem, men da tyskerne okkuperte Danmark i 1940, var Bohr-instituttets ansatte engstelige for at medaljene skulle bli funnet. De smeltet dem om, og etter krigen sørget Nobelinstituttet i Sverige for å få medaljene laget om igjen.

Mer krøll ble det da russiske Leonid Kantorovitsj og amerikanske Tjalling Koopmans delte økonomiprisen og fikk hver sin inngraverte medalje i 1975. Ved en feil ble medaljene forbyttet i Stockholm, og på grunn av den kalde krigen skulle det ta fire år og stor diplomatisk innsats å få medaljene byttet om igjen og sendt til de rettmessige eierne.

Les også: Donald Trump nominert til Nobels fredspris

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært