EØS-tilpasning av norsk finansvesen:Siv Jensen (Frp) purrer på EU for å få deres finanslover til Norge

STILLE FØR EØS-STORM: Finansminister Siv Jensen (Frp) i Brussel torsdag sammen med sine EFTA-kolleger Bergdis Ellertsdottir (Island), Adrian Hasler (Liechtenstein) for å møte EU-kommisjonens visepresident Valdis Dombrovskis. Tema: Å få innført EUs lover for finansmarkedene.
STILLE FØR EØS-STORM: Finansminister Siv Jensen (Frp) i Brussel torsdag sammen med sine EFTA-kolleger Bergdis Ellertsdottir (Island), Adrian Hasler (Liechtenstein) for å møte EU-kommisjonens visepresident Valdis Dombrovskis. Tema: Å få innført EUs lover for finansmarkedene. Foto: Den europeiske union
Artikkelen fortsetter under annonsen

Enn så lenge får Norge beholde garantien du har for dine innskudd i banken. Men snart blir garantien etter alt å dømme halvert fordi Norge ønsker å overta EUs finanslover.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag var finansminister Siv Jensen (Frp) i Brussel for å få fortgang i arbeidet med å innlemme nye regler på finansmarkedsområdet i EØS-avtalen.

– Vi må sikre at norsk finansnæring får de samme rettighetene i Europa som konkurrenter i EU-land. En velfungerende finansnæring er også viktig for norsk næringsliv, sa hun i en pressemelding før møtet med EU-kommisjonens visepresident Valdis Dombrovskis, sammen med finansministrene fra Norges EØS-partnere Island og Liechtenstein.

Les også: Sp reiser sak i Stortinget om EØS-makt i norsk arbeidsliv

Måling: Mange vil reforhandle EØS-avtalen

EUs finanslover hoper seg opp på grensa

– Norsk eksportnæring er avhengig av god tilgang til EU-markedet. For norsk næringsliv er det viktig at norske finansforetak kan følge virksomhetene ut, og for utenlandske investorer er det lettere å bidra med kapital i et marked med felles EØS-regler, fortsatte hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen for møtet er at 300 av EUs rettsakter innenfor finansnæringen venter på å bli lov også i Norge, Island og Liechtenstein.

Det er resultatet av at stortingsflertallet i juni 2016 i stor hast vedtok den største avståelsen av suverenitet siden selve EØS-avtalen ble inngått i 1992.

Norske banker har nesten ikke aktivitet ute i Europa, mens utenlandske banker står for en fjerdedel av innskudds- og lånemarkedet i Norge.

Les også: Vil gi opp norsk suverenitet over Finanstilsynet av hensyn til 1,6 prosent av norsk bankkapital

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siv Jensen: – Handlet ikke om det

Frp-leder Siv Jensen Foto: NTB scanpix
Frp-leder Siv Jensen Foto: NTB scanpix

Én av lovene som venter på gjennomføring i EØS-avtalen, innebærer at garantien vi har i Norge for bankinnskuddene våre i tilfelle en bankkonkurs, må halveres fra dagens 2 millioner kroner til halvparten, 100.000 euro.

Skiftende norske finansministre har i årevis valfartet til Brussel med bønn om å få beholde den norske garantien, men forgjeves.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansdepartementet opplyser i dag til ABC Nyheter at de fortsatt ikke har gitt opp forsøket, men jobber aktivt for å videreføre innskuddsgarantien på dagens nivå.

– Den gode norske innskuddsgarantien er en viktig sak som vi jobber for å kunne videreføre, skriver finansminister Siv Jensen til ABC Nyheter.

– Kan Finansdepartementet love at Norge ikke vil gå med på å redusere dagens innskuddsgaranti?

– Denne saken er i prosess, og Finansdepartementet vil ikke spå utfallet i den, får vi til svar fra departementet.

ABC Nyheter spurte om finansminister Jensen torsdag lyktes i å få fortgang i gjennomføringen av blant annet innskuddsgarantidirektivet.

– Gårsdagens møte i Brussel handlet ikke om dette. I første omgang handler det nå om å få på plass enklere prosedyrer for å forhandle frem de gjenstående 300 rettsaktene. Det er viktig for at norsk finansnæring får de samme rettighetene som sine konkurrenter, og for at næringslivet har en velfungerende finansnæring å forholde seg til, svarer Jensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg synes det var et godt møte, hvor vi fikk klare signaler om at EU vil prioritere dette og sette av mer ressurser, slik at får fortgang i dette arbeidet, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med finansmarkedene i EØS-avtalen må Norge løpende slutte seg til ny lovgivning i EU. Senest onsdag varslet EU-kommisjonen styrking av det overnasjonale finanstilsynet.

Les også:

Sigbjørn Johnsen i Frankrike for å beskytte pengene dine

Dette slipper sveitserne

Frp åpner for å avgi suverenitet på mange nye områder

Etter publisering av artikkelen har vi lagt inn forbeholdet «etter alt å dømme» om at innskuddsgarantien blir halvert, da Finansdepartementet fastholder at man ikke har gitt opp det, og lagt til kommentar fra departementet og statsråden.

Les regjeringens forslag om innskuddsgaranti og krisehåndtering