Aldri før har færre kommuner vært under administrasjon

– Den sterke inntektsveksten i kommunene de siste årene har ført til gode økonomiske resultater. Det er én av grunnene til at antall kommuner i Robek har gått betydelig ned, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H). Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
– Den sterke inntektsveksten i kommunene de siste årene har ført til gode økonomiske resultater. Det er én av grunnene til at antall kommuner i Robek har gått betydelig ned, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H). Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I desember 2016 var 47 kommuner registrert i Robek. Nå er det bare 27 kommuner igjen. Det er det laveste tallet siden Robek-listen ble etablert i 2001.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser 2017-oversikten over såkalte Robek-kommuner som offentliggjøres av Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD), skriver Aftenposten.

Robek-listen er statens oversikt over kommuner med så dårlig økonomistyring at de ikke får ta opp lån, vedta budsjett eller inngå langsiktige leieavtaler uten at staten, via Fylkesmannen, har godkjent det.

Blant kommunene som er ute av listen siden nyttår finner vi blant andre Kristiansund, Røros, Haugesund, Kautokeino, Vestre Toten og Bø.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) er strålende fornøyd med at 20 kommuner har kommet seg ut av Robek-listen det siste halvåret.

– Dette viser at opposisjonens elendighetsbeskrivelse av kommuneøkonomien er gal, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H)

Ap-nestleder Helga Pedersen mener regjeringen ikke kan ta æren for nedgangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kommunenes inntekter de siste fire årene har vært mer påvirket av endringer i skatteinntektene enn av regjeringens prioriteringer. I fjor fikk kommunene flere milliarder i ekstraordinære inntekter som følge av tekniske tilpasninger til skattereformen, sier hun til Aftenposten.

Les også: Kommunene overtar ansvaret for borgerlige vigsler