Sp-politiker om gjeldstyngede Norske Skog:Lundteigen: – Norske Skog er ferdig og må slås konkurs

TØMMERSTOKKENS FRAMTID: - Norske Skogs to fabrikker er så viktige, at Stortingets flertall blir nødt til å våkne når selskapet slås konkurs, sier Per Olaf Lundteigen (Sp).
TØMMERSTOKKENS FRAMTID: - Norske Skogs to fabrikker er så viktige, at Stortingets flertall blir nødt til å våkne når selskapet slås konkurs, sier Per Olaf Lundteigen (Sp). Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norske Skog er kommet til veis ende. Nå må politikerne ha en plan klar når konkursen er et faktum, sier Senterpartiets stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen - samme dag som Christen Sveaas kjøpte seg opp og aksjekursen steg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ARENDAL (ABC Nyheter): Den profilerte Sp-politikeren Per Olaf Lundteigen fra Buskerud har i årevis fortvilt over nedlegging etter nedlegging i norsk skogindustri, noe som har ført til at skogeiernes priser på flis har stupt.

Nå er han ikke blant dem som jubler, idet nyheten tirsdag kom om at Christen Sveaas har kjøpt 13 prosent av aksjene i det gjeldstyngede selskapet Norske Skog, som eier en fabrikk på Skogn og Saugbrugs i Halden.

– Nå må politikerne ha en plan klar når konkursen i Norske Skog er et faktum. For den kommer, forsikrer Lundteigen overfor ABC Nyheter, og advarer staten mot å foreta seg noe overfor selskapet før det har skjedd.

– Krisen som vil oppstå, vil påvirke det politiske Norge. Når to av de tre siste, store tremassebedriftene i Norge går konkurs – da må vel snart det politiske flertallet på Stortinget våkne, sier Lundteigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det snakkes om et grønt skifte. Det må bety lønnsomhet i å foredle tømmerstokker, legger han til.

Les også: Norske Skog opp 90 prosent – hovedindeksen i rødt

Vil ha konkurs - og så handling

– Bør ikke investeringen Sveaas har gjort gi optimisme?

– Nei, han er en finansiell eier som ønsker å skape «en kule», gjøre en finansiell gevinst, svarer Sp-politikeren.

Han mener Norske Skog lenge har levd på lånt tid.

– De har altfor høy gjeld til at dette kan gå bra. De har et enormt behov for omstillinger og investeringer. Norske Skog er kommet til veis ende, hevder han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men, påpeker Lundteigen, driftsinntektene er større enn driftsutgiftene.

– Ved en konkurs er det da opplagt at bostyret vil drive videre. Og da må politikerne ha en plan klar. Og den har vi, sier Lundteigen, uten å ville gå ut med detaljene i den.

Men et Senterpartiforslag i Stortinget i april 2015 om å opprette et statlig investeringsselskap for utvikling av grønt karbon, kan gi en indikasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skogindustriens fall

– Rett før valget i 2013 fikk jeg mitt største politiske nederlag som jeg ennå ikke har kommet over, forteller Per Olaf Lundteigen.

Det var nedleggelsen av Södra Cells fabrikk på Tofte i Hurum.

– De tok imot 20 prosent av alt tømmer som blir hogd i Norge. De hadde havn og kunne ta imot tømmer både fra vestlandskysten og fra innlandet, sier Lundteigen og oppsummerer norsk skogindustris triste historie:

Først gikk Union føya. Så gikk Follum føyka. Så gikk Peterson i Moss.

Les også: Lundteigen krevde statlige milliarder til skogindustri

Lundteigen tror på Sp nå

Ikke engang blant sine egne fikk Lundteigen tilslutning til å redde Tofte. Partiledelsen i Senterpartiet kjempet på landsmøtet i 2013 ned et forslag Lundteigen var med på, om at staten skulle gå inn med investeringer i nedleggingstruede Tofte.

Den gang satt Sp i regjering sammen med Ap og SV.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Rett etter gikk Tofte overende. Gikk ikke konk, men ble nedlagt av Södra Cell. Fabrikken ble tømt for utstyr, som ble solgt til Vietnam. Å bygge en slik fabrikk i dag ville koste 15 milliarder. Staten kunne sammen med private eiere fått hele greia for 1 milliard, oppsummerer Lundteigen.

– Tror du de vil støtte deg denne gangen?

– Ja. Jeg er helt sikker på det. Mange angrer på det som skjedde den gangen.

Du må bryte med næringsnøytraliteten. Du må bestemme deg for å lage rammebetingelser som gjør at det skal lønne seg å foredle tømmer i Norge, sier Per Olaf Lundteigen.

Les også: Lundteigen tapte kampen om Tofte på Sp-landsmøtet