Norske kvinner får barn stadig senere:

– Ekstremt viktig å tilrettelegge bedre for dem som får barn i 20-årene

<p>Lege og helsepolitisk talsperson for Senterpartiet, Kjersti Toppe, mener det er viktig å legge bedre til rette for at man skal få barn når det fysiologisk sett er mest gunstig å få barn.</p>
Lege og helsepolitisk talsperson for Senterpartiet, Kjersti Toppe, mener det er viktig å legge bedre til rette for at man skal få barn når det fysiologisk sett er mest gunstig å få barn. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Unge som vil få barn, bør få økonomiske rammer som gjør det mulig, mener jordmødre. – Ekstremt viktig med bedre ordninger, sier Kjersti Toppe (Sp). Kari Kjønnaas Kjos (Frp) er usikker på om økonomi er avgjørende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om økonomisk stønad ved fødsel:

Engangsstønaden ved fødsel økte fra 46.000 kroner per barn i 2016 til 61.120 kroner fra 1. januar i år.

Studenter kan i tillegg få foreldrestipend fra Lånekassen, som tilsvarer det de normalt ville få samlet som studielån og stipend.

Du kan få foreldrepenger hvis du har vært yrkesaktiv og har hatt pensjonsgivende inntekt i minst 6 av de 10 siste månedene før foreldrepengeperioden begynner. Foreldrepenger beregnes ut fra det man har tjent de siste tre årene. Har man vært i jobb en stund vil man få tilnærmet det samme under permisjonen som om man var på jobb.

I tillegg kan barnets mor eller far ha rett på barnetrygd.

ABC Nyheter skrev forrige uke at stadig flere kvinner i Norge føder etter at de har fylt 45 år.

Samtidig har gjennomsnittlig alder for førstegangsfødende økt. I 2015 var den 28,8 år på landsbasis.

Politisk leder Kirsten Jørgensen i Den norske jordmorforening mener kvinner bør få barn tidligere, både fordi de er mer fruktbare og fordi det innebærer mindre risiko for mor og barn. I tillegg vil det innebære mindre kostnader for samfunnet.

– Jo eldre kvinnene blir, dess mer kreves av helseressurser for at de skal bli gravide, for å gi dem god oppfølging under graviditeten og under fødselen. Så dette har et samfunnsøkonomisk perspektiv, sier Jørgensen til ABC Nyheter.

Hun etterlyser at politikerne gjør noe med de økonomiske stønadene for unge som får barn i studietiden.

– Grunnen til at mange venter lenge med å få barn er at de først studerer lenge og så må komme seg i jobb for å få lovfestet rett permisjon og foreldrepenger. Da blir de gjerne over 30 år før det blir aktuelt å få barn. Politikerne må se på ordningen for studenter slik at studenter i større grad kan velge å bli gravide og få barn i studietiden, sier Jørgensen.

Les også: Stadig flere over 45 år føder i Norge

– Vi lar den biologiske klokka løpe fra oss

– Vi har gjort noe nå som samarbeidsparti, men vi er ikke ferdige. Vi har i vårt program for perioden fremover at vi skal legge til rette for at kvinner kan få barn tidligere, sier Olaug Bollestad (KrF). Foto: Berit Roald / NTB scanpix
– Vi har gjort noe nå som samarbeidsparti, men vi er ikke ferdige. Vi har i vårt program for perioden fremover at vi skal legge til rette for at kvinner kan få barn tidligere, sier Olaug Bollestad (KrF). Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Hun får støtte fra Olaug Bollestad som sitter i Helse- og omsorgskomiteen for KrF.

– Dette er en sak KrF har vært og er veldig opptatt av. Slik det er nå lar vi den biologiske klokka løpe fra oss, kvinner føder senere og senere, sier hun til ABC Nyheter.

Hun mener det er veldig viktig at samfunnet legger til rette for at man skal kunne få barn både som student og når man er ny i arbeidslivet.

– Problemet for studenter er at de ikke har tjent opp de rettighetene som man får når man er i arbeidslivet. Men vi mener de skal likevel få støtten de trenger for å kunne få barn i studietiden. Problemet i dette landet er at vi får for få barn. 1,7 barn per kvinne er ikke bærekraftig over tid, fortsetter KrF-politikeren.

Bollestad sier KrF allerede har tatt tak i dette som samarbeidsparti til regjeringen, ved blant annet å sikre økt engangsstønad til studenter som får barn, sikre barnehageplasser og sørge for flere studentboliger som er tilrettelagt studenter med barn.

– Vi har gjort noe nå, men vi er ikke ferdige. Vi har i vårt program for perioden fremover at vi skal legge til rette for at kvinner kan få barn tidligere, blant annet gjennom økt engangsstønad og bostøtte til studenter, kontantstøtte til dem som trenger det og barnehageplass, sier Bollestad.

Les også: – Ingen aldersgrense for ønsket om barn, men aldersgrense for mulighetene man har

– Ekstremt viktig med bedre ordninger

Også Senterpartiet foreslår endringer for å gjøre det enklere å prioritere å få barn tidligere i livet.

– Vi foreslår å øke engangsstønaden til 100.000, i tillegg til å øke barnetrygden. Vi har også et programpunkt om å styrke studenthelsetilbudet, sier helsepolitisk talsperson Kjersti Toppe til ABC Nyheter.

– Jeg mener det er ekstremt viktig å legge til rette for bedre ordninger for dem som får barn i 20-årene. Det er jo da det fysiologisk sett er mest gunstig å få barn, fortsetter hun.

Venstre skriver i sitt forslag til partiprogram at de vil bedre vilkårene for studenter med barn gjennom et nasjonalt løft for studentbarnehagene og 12 måneders studiefinansiering for studenter med barn.

Også Høyre og Arbeiderpartiet har formuleringer om at de vil henholdsvis «forbedre støtteordninger til studenter med barn» og «legge bedre til rette for studenter med barn» i sine forslag til nye partiprogram, men har ikke på spørsmål fra ABC Nyheter utdypet hva de legger i dette.

Les også: – Eldre fødende er mer utsatt for hjerneslag

– Foreldrepenger for alle er viktig

– Det må gjøres lettere å våge og velge barn uavhengig av livssituasjon, sier nestleder Kirsti Bergstø i SV, som går inn for foreldrepenger for alle. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
– Det må gjøres lettere å våge og velge barn uavhengig av livssituasjon, sier nestleder Kirsti Bergstø i SV, som går inn for foreldrepenger for alle. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

SV har i sitt arbeidsprogram at de vil «innføre foreldrepenger for alle, ved at det innføres en minsteytelse for foreldrepenger på to ganger grunnbeløpet i folketrygden fordelt over 49 uker for familier uten egen opptjening».

– SV mener at foreldre må sikres økonomisk sånn at man kan være hjemme og ta vare på barnet, derfor vil vi jobbe for at alle får foreldrepenger, sier nestleder i SV Kirsti Bergstø til ABC Nyheter.

Hun sier videre at studietiden kan være en fin tid å bli foreldre, men at mange innser at friheten var større under studietiden først når man begynner i arbeidslivet.

– Man kan velge bort barn hele livet, det er vanskeligere å velge når man skal få barn. Derfor må det gjøres lettere å våge og velge barn uavhengig av livssituasjon. Et trygt arbeidsliv med faste ansettelser og økonomisk sikring gjennom foreldrepenger er derfor viktig, sier Bergstø.

Les også: – Fantastisk opplevelse å få barn i voksen alder

– Mange grunner til at folk utsetter å få barn

– Jeg er usikker på om det er økonomi eller andre årsaker som gjør at folk ikke får barn under studiene, sier leder av Helse- og omsorgskomiteen, Kari Kjønaas Kjos (Frp). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
– Jeg er usikker på om det er økonomi eller andre årsaker som gjør at folk ikke får barn under studiene, sier leder av Helse- og omsorgskomiteen, Kari Kjønaas Kjos (Frp). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kari Kjønaas Kjos (Frp) som leder Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, er på sin side usikker på om det er økonomi som gjør at folk velger ikke å få barn under studiene.

– Jeg har ikke fått noen henvendelser fra studenter som velger ikke å få barn under studier på grunn av økonomi. Tvert i mot har jeg hørt fra unge som forteller at det har gått veldig bra å få barn under studiene, sier Kjønaas Kjos til ABC Nyheter.

– Det gis foreldrestipend for studenter, vi har en engangsstønad og den har vi økt, samtidig har vi satt ned barnehageavgiften for dem med lavest inntekt og i tillegg har vi barnetrygd og kontantstøtte, fortsetter hun.

Kjønaas Kjos skulle gjerne visst mer om hvorfor kvinner velger å vente med å få barn til 30- eller 40-årene. Hun tror det er mange forskjellige årsaker, som at folk er single lengre enn før, folk reiser mer, vil oppleve ting og realisere seg før de etablerer seg.

– Jeg er usikker på om det er økonomi eller andre årsaker som gjør at folk ikke får barn under studiene. Det kan hende man velger å fokusere på selve studiene eller kanskje tenker man at det er problematisk at man ikke er etablert med egen bolig, sier Frp-politikeren.

Les også: – Bruker opptil en halv million på å bli gravide i utlandet

– Bør legge til rette for unge som ønsker å få barn

Anne Britt Vika Nilsen har forsket på hvorfor unge venter med å få sitt første barn. Foto: HiB
Anne Britt Vika Nilsen har forsket på hvorfor unge venter med å få sitt første barn. Foto: HiB

En av dem som har undersøkt dette, er jordmor og førsteamanuensis ved Høgskulen på Vestlandet Anne Britt Vika Nilsen. Hun har i sin doktorgrad sett på årsaker til at kvinner og menn venter med barn, og hvilke konsekvenser det kan få å vente.

– Et hovedbudskap fra vårt prosjekt er at det bør legges til rette for at unge som ønsker å få barn, har de økonomiske rammene slik at det er mulig. I vårt prosjekt har vi ikke funnet noen fordeler med å vente med første barn til man er langt opp i 30-årene, sier Nilsen til ABC Nyheter.

– I tillegg til problemer med å bli gravid, kan det oppstå komplikasjoner i svangerskap og ved fødselen. Det må sies at for den enkelte kvinne er risikoen liten, men når så mange venter med barn, så kan konsekvensene være betydelige for samfunnet som helhet, sier forskeren videre.

Aktuelt: Les hele intervjuet med Anne Britt Vika Nilsen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:16 Semb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54 Politiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52 Kampene fortsetter i syrisk grenseby07:14 Sp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06 Ansatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04 Mange såret i opptøyer i Libanon07:04 Hovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00 Slakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51 Football-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37 Trump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35 Nok et tap for Wild i Canada06:34 Amerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08 Sjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06 Dette skjer i dag06:05 Johnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33 Dette skjedde i natt05:28 Sønnen til «El Chapo» løslatt05:06 Stor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03 Svakeste vekst i Kina på 27 år05:00 Keshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43 Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55 Norsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21 Drapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49 Lang toppmøtekveld med få resultater02:38 EUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28 Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09 Frankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56 DN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29 USAs energiminister går av01:20 Populær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56 Låve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22 Beboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00 Libya stenger interneringsleir23:42 SDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22 Mann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52 Morgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48 Anne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54 Trumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42 Ekspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30 Kongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58 Søk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43 Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23 Cubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22 EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17 Dagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11 Pence og Pompeo legger press på Erdogan17:12 Riiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08 Irlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07 EU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02 Labour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57 Ambassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55 Russisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55 Hanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42 Dronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31 Turgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05 – Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02 Johnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54 Assad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33 Kystvakten uten helikopter i flere uker15:18 «Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47 Togvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44 Tidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44 Brann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24 Bjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18 Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59 Feståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58 Enige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49 Elton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21 22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20 Mot brutal sprint i ny skitour12:59 Erdogan kastet Trumps brev i søpla12:20 Lørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54 Kurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53 Solskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41 Haaland skadefri og kampklar11:40 Viste dømt til ett års betinget fengsel11:36 En brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12 Tyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05 Dropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41 Får ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26 Norske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04 Thingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46 11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45 Pizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29 SOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29 Pence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55 DUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53 18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41 Hovland satte PGA-rekord08:28 Lastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14 Får kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08 Faren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56 Senterpartiet klatrer videre på ny måling07:45 – Færre farlige islamister i Tyskland07:39 Politiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10 15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07 Skittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07 Brexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00 Justin Trudeaus glorie har bleknet06:53 Russland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington
Siste nytt
08:16SportSemb så Ødegaard briljere allerede som 14-åring: – Han blir høyst trolig en europeisk toppstjerne07:54NorgePolitiet har brukt adgangen til datainnbrudd åtte ganger07:52VerdenKampene fortsetter i syrisk grenseby07:14NorgeSp reagerer på kutt i politiutdanningen i Oslo07:06NorgeAnsatte ved høgskole i Bergen sier opp etter foredrag om homoterapi07:04VerdenMange såret i opptøyer i Libanon07:04SportHovland forlenget PGA-rekorden, ny 69-runde i Sør-Korea07:00MotorSlakter vogntog-tiltak: – Det høres flott ut og folk går på bløffen06:51SportFootball-rankings: Mindre enn 25 prosent sjanse for norsk EM-plass06:37VerdenTrump får kritikk for å holde G7-toppmøte på sin private golfklubb06:35SportNok et tap for Wild i Canada06:34VerdenAmerikansk straffetoll på EU-varer har trådt i kraft06:08NorgeSjekker ut DNA-spor i Hagen-saken06:06NorgeDette skjer i dag06:05VerdenJohnson vil snu tap til triumf i Parlamentet05:33NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenSønnen til «El Chapo» løslatt05:06NorgeStor vannlekkasje i tidligere NRK-bygg på Minde i Bergen05:03VerdenSvakeste vekst i Kina på 27 år05:00NorgeKeshvari-saken for retten i dag – vil tilstå grovt bedrageri av Stortinget04:43VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad03:55NorgeNorsk Industri: Oljelønningene er på vei opp igjen03:21NorgeDrapssiktede i Bergen snakket «skotsk» på vei hjem02:49VerdenLang toppmøtekveld med få resultater02:38VerdenEUs toppmøte ga sin velsignelse til brexitavtale02:28VerdenVenezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd02:09VerdenFrankrike hindret terrorangrep inspirert av 11. september01:56NorgeDN: Trond Giske hadde 70 klagepunkter til VG, ingenting er rettet01:29VerdenUSAs energiminister går av01:20NorgePopulær Venstre-ordfører åpner for å gå inn i ledelsen00:56NorgeLåve i full fyr i Tønsberg – kommer til å brenne ned00:22NorgeBeboer på Majorstuen fant blodig, skadd person00:00VerdenLibya stenger interneringsleir23:42VerdenSDF-militsen sier våpenhvile har trådt i kraft nordøst i Syria23:22VerdenMann pågrepet for å ha holdt familien innesperret i kjeller i flere år22:52NorgeMorgenbladet-skribenter holder tilbake bidrag22:48NorgeAnne-Elisabeth Hagen savnet i ett år: Politiet innkaller vitner til DNA-prøver21:54VerdenTrumps stabssjef erkjenner at Ukraina-bistand ble knyttet til etterforskning21:42SportEkspert: Solskjær kan snart være ferdig som United-trener20:30NorgeKongen advarer mot trakassering og en opphetet offentlig debatt19:58NorgeSøk etter mulig person i vannet i Hatvik i Hordaland19:43VerdenTyrkias president Recep Tayyip Erdogan gir etter for noen av USAs krav19:23SportCubas ballettlegende Alicia Alonso er død18:22PolitikkEUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen18:17NorgeDagbladet oppe igjen etter mulig hackerangrep18:11PolitikkPence og Pompeo legger press på Erdogan17:12SportRiiber kåret til årets skiutøver i nordiske grener17:08PolitikkIrlands statsminister om brexitavtalen: – Skaper en unik løsning17:07PolitikkEU-motstander Nigel Farage avfeier brexitavtale17:02PolitikkLabour, DUP og Liberaldemokratene sier nei til brexitavtalen16:57VerdenAmbassadør tar avstand fra Trump i riksrettshøring16:55NorgeRussisk nyhetsbyrå: Advokat har søkt om benådning for Frode Berg16:55NorgeHanne Harlem innstilles som ny sivilombudsmann16:42NorgeDronningen og kronprinsessen melder forfall til stortingsmiddag16:31PengerTurgåere fant tonnevis med mynter ved Kongsberg16:05Verden– Kan være begynnelsen på slutten for Trump16:02PolitikkJohnson: – Nå er øyeblikket for å få brexit gjennomført15:54VerdenAssad: Syria vil svare på Tyrkias intervensjon med «alle legitime midler»15:33NorgeKystvakten uten helikopter i flere uker15:18Sport«Gazza» frikjent for seksuelt overgrep14:47NorgeTogvogn på lastebiltur endte i politianmeldelse14:44SportTidligere toppdommer krever 7,2 millioner av NFF14:44SportBrann-spiss måtte bli hjemme, straffes av klubben14:24SportBjørgen mener Johaug bør få Egebergs Ærespris14:18VerdenFrode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå13:59PolitikkFeståpning for Viken mens begravelsen planlegges13:58PolitikkEnige om å la britene håndheve EU-regler i Nord-Irland13:49SportElton John: – Watford kan ha reddet livet mitt13:21Norge22-åring erkjenner straffskyld for drapsforsøk på 16-åring13:20SportMot brutal sprint i ny skitour12:59PolitikkErdogan kastet Trumps brev i søpla12:20NorgeLørenskog-saken: Konvolutt fra trusselbrevet solgt hos Clas Ohlson11:54VerdenKurderne anklager Tyrkia for å bruke forbudte våpen11:53SportSolskjær om United-krisen: – Jeg mister ikke nattesøvnen11:41SportHaaland skadefri og kampklar11:40NorgeViste dømt til ett års betinget fengsel11:36PolitikkEn brexitavtale mellom EU og Storbritannia er i boks11:12VerdenTyrkiske styrker vinner terreng nordøst i Syria11:05PolitikkDropper nasjonal rammeplan for vindkraft10:41PolitikkFår ikke svar om syk fireåring: – Jeg er skuffet over Ropstad10:26PengerNorske Skog slår igjen rot i Oslo Børs10:04SportThingnes Bø pådro seg lårskade i fall09:46Penger11 prosent av enslige forsørgere i jobb har lavinntekt09:45PengerPizzakjeden Domino's vil forlate Norge09:29VerdenSOHR: 300.000 på flukt etter Tyrkias angrep09:29VerdenPence og Pompeo skal forsøke å overtale Erdogan08:55PolitikkDUP sier de ikke kan støtte Johnsons brexitavtale08:53Motor18 elbiler per ladepunkt i Norge08:41SportHovland satte PGA-rekord08:28NorgeLastebil mistet dekk på E6 - traff flere biler08:14PengerFår kjeft for å stole på Posten: – Han aner ikke hva som skjer08:08VerdenFaren til offer for skoleskyting får oppreisning07:56PolitikkSenterpartiet klatrer videre på ny måling07:45Verden– Færre farlige islamister i Tyskland07:39NorgePolitiet snevrer inn tidsrommet i Hagen-saken07:10Norge15 ambassadører fikk passord frastjålet07:07VerdenSkittkasting og drama under møte i Det hvite hus07:07VerdenBrexitforhandlingene fortsatte i de sene nattetimer07:00PolitikkJustin Trudeaus glorie har bleknet06:53VerdenRussland om europeiske land: – Har halen mellom beina og er redde for Washington
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus