Meny

Norske kvinner får barn stadig senere:

– Ekstremt viktig å tilrettelegge bedre for dem som får barn i 20-årene

Lege og helsepolitisk talsperson for Senterpartiet, Kjersti Toppe, mener det er viktig å legge bedre til rette for at man skal få barn når det fysiologisk sett er mest gunstig å få barn. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Unge som vil få barn, bør få økonomiske rammer som gjør det mulig, mener jordmødre. – Ekstremt viktig med bedre ordninger, sier Kjersti Toppe (Sp). Kari Kjønnaas Kjos (Frp) er usikker på om økonomi er avgjørende.

Mer om økonomisk stønad ved fødsel:

Engangsstønaden ved fødsel økte fra 46.000 kroner per barn i 2016 til 61.120 kroner fra 1. januar i år.

Studenter kan i tillegg få foreldrestipend fra Lånekassen, som tilsvarer det de normalt ville få samlet som studielån og stipend.

Du kan få foreldrepenger hvis du har vært yrkesaktiv og har hatt pensjonsgivende inntekt i minst 6 av de 10 siste månedene før foreldrepengeperioden begynner. Foreldrepenger beregnes ut fra det man har tjent de siste tre årene. Har man vært i jobb en stund vil man få tilnærmet det samme under permisjonen som om man var på jobb.

I tillegg kan barnets mor eller far ha rett på barnetrygd.

ABC Nyheter skrev forrige uke at stadig flere kvinner i Norge føder etter at de har fylt 45 år.

Samtidig har gjennomsnittlig alder for førstegangsfødende økt. I 2015 var den 28,8 år på landsbasis.

Politisk leder Kirsten Jørgensen i Den norske jordmorforening mener kvinner bør få barn tidligere, både fordi de er mer fruktbare og fordi det innebærer mindre risiko for mor og barn. I tillegg vil det innebære mindre kostnader for samfunnet.

– Jo eldre kvinnene blir, dess mer kreves av helseressurser for at de skal bli gravide, for å gi dem god oppfølging under graviditeten og under fødselen. Så dette har et samfunnsøkonomisk perspektiv, sier Jørgensen til ABC Nyheter.

Hun etterlyser at politikerne gjør noe med de økonomiske stønadene for unge som får barn i studietiden.

– Grunnen til at mange venter lenge med å få barn er at de først studerer lenge og så må komme seg i jobb for å få lovfestet rett permisjon og foreldrepenger. Da blir de gjerne over 30 år før det blir aktuelt å få barn. Politikerne må se på ordningen for studenter slik at studenter i større grad kan velge å bli gravide og få barn i studietiden, sier Jørgensen.

Les også: Stadig flere over 45 år føder i Norge

– Vi lar den biologiske klokka løpe fra oss

– Vi har gjort noe nå som samarbeidsparti, men vi er ikke ferdige. Vi har i vårt program for perioden fremover at vi skal legge til rette for at kvinner kan få barn tidligere, sier Olaug Bollestad (KrF). Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Hun får støtte fra Olaug Bollestad som sitter i Helse- og omsorgskomiteen for KrF.

– Dette er en sak KrF har vært og er veldig opptatt av. Slik det er nå lar vi den biologiske klokka løpe fra oss, kvinner føder senere og senere, sier hun til ABC Nyheter.

Hun mener det er veldig viktig at samfunnet legger til rette for at man skal kunne få barn både som student og når man er ny i arbeidslivet.

– Problemet for studenter er at de ikke har tjent opp de rettighetene som man får når man er i arbeidslivet. Men vi mener de skal likevel få støtten de trenger for å kunne få barn i studietiden. Problemet i dette landet er at vi får for få barn. 1,7 barn per kvinne er ikke bærekraftig over tid, fortsetter KrF-politikeren.

Bollestad sier KrF allerede har tatt tak i dette som samarbeidsparti til regjeringen, ved blant annet å sikre økt engangsstønad til studenter som får barn, sikre barnehageplasser og sørge for flere studentboliger som er tilrettelagt studenter med barn.

– Vi har gjort noe nå, men vi er ikke ferdige. Vi har i vårt program for perioden fremover at vi skal legge til rette for at kvinner kan få barn tidligere, blant annet gjennom økt engangsstønad og bostøtte til studenter, kontantstøtte til dem som trenger det og barnehageplass, sier Bollestad.

Les også: – Ingen aldersgrense for ønsket om barn, men aldersgrense for mulighetene man har

– Ekstremt viktig med bedre ordninger

Også Senterpartiet foreslår endringer for å gjøre det enklere å prioritere å få barn tidligere i livet.

– Vi foreslår å øke engangsstønaden til 100.000, i tillegg til å øke barnetrygden. Vi har også et programpunkt om å styrke studenthelsetilbudet, sier helsepolitisk talsperson Kjersti Toppe til ABC Nyheter.

– Jeg mener det er ekstremt viktig å legge til rette for bedre ordninger for dem som får barn i 20-årene. Det er jo da det fysiologisk sett er mest gunstig å få barn, fortsetter hun.

Venstre skriver i sitt forslag til partiprogram at de vil bedre vilkårene for studenter med barn gjennom et nasjonalt løft for studentbarnehagene og 12 måneders studiefinansiering for studenter med barn.

Også Høyre og Arbeiderpartiet har formuleringer om at de vil henholdsvis «forbedre støtteordninger til studenter med barn» og «legge bedre til rette for studenter med barn» i sine forslag til nye partiprogram, men har ikke på spørsmål fra ABC Nyheter utdypet hva de legger i dette.

Les også: – Eldre fødende er mer utsatt for hjerneslag

– Foreldrepenger for alle er viktig

– Det må gjøres lettere å våge og velge barn uavhengig av livssituasjon, sier nestleder Kirsti Bergstø i SV, som går inn for foreldrepenger for alle. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

SV har i sitt arbeidsprogram at de vil «innføre foreldrepenger for alle, ved at det innføres en minsteytelse for foreldrepenger på to ganger grunnbeløpet i folketrygden fordelt over 49 uker for familier uten egen opptjening».

– SV mener at foreldre må sikres økonomisk sånn at man kan være hjemme og ta vare på barnet, derfor vil vi jobbe for at alle får foreldrepenger, sier nestleder i SV Kirsti Bergstø til ABC Nyheter.

Hun sier videre at studietiden kan være en fin tid å bli foreldre, men at mange innser at friheten var større under studietiden først når man begynner i arbeidslivet.

– Man kan velge bort barn hele livet, det er vanskeligere å velge når man skal få barn. Derfor må det gjøres lettere å våge og velge barn uavhengig av livssituasjon. Et trygt arbeidsliv med faste ansettelser og økonomisk sikring gjennom foreldrepenger er derfor viktig, sier Bergstø.

Les også: – Fantastisk opplevelse å få barn i voksen alder

– Mange grunner til at folk utsetter å få barn

– Jeg er usikker på om det er økonomi eller andre årsaker som gjør at folk ikke får barn under studiene, sier leder av Helse- og omsorgskomiteen, Kari Kjønaas Kjos (Frp). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kari Kjønaas Kjos (Frp) som leder Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, er på sin side usikker på om det er økonomi som gjør at folk velger ikke å få barn under studiene.

– Jeg har ikke fått noen henvendelser fra studenter som velger ikke å få barn under studier på grunn av økonomi. Tvert i mot har jeg hørt fra unge som forteller at det har gått veldig bra å få barn under studiene, sier Kjønaas Kjos til ABC Nyheter.

– Det gis foreldrestipend for studenter, vi har en engangsstønad og den har vi økt, samtidig har vi satt ned barnehageavgiften for dem med lavest inntekt og i tillegg har vi barnetrygd og kontantstøtte, fortsetter hun.

Kjønaas Kjos skulle gjerne visst mer om hvorfor kvinner velger å vente med å få barn til 30- eller 40-årene. Hun tror det er mange forskjellige årsaker, som at folk er single lengre enn før, folk reiser mer, vil oppleve ting og realisere seg før de etablerer seg.

– Jeg er usikker på om det er økonomi eller andre årsaker som gjør at folk ikke får barn under studiene. Det kan hende man velger å fokusere på selve studiene eller kanskje tenker man at det er problematisk at man ikke er etablert med egen bolig, sier Frp-politikeren.

Les også: – Bruker opptil en halv million på å bli gravide i utlandet

– Bør legge til rette for unge som ønsker å få barn

Anne Britt Vika Nilsen har forsket på hvorfor unge venter med å få sitt første barn. Foto: HiB

En av dem som har undersøkt dette, er jordmor og førsteamanuensis ved Høgskulen på Vestlandet Anne Britt Vika Nilsen. Hun har i sin doktorgrad sett på årsaker til at kvinner og menn venter med barn, og hvilke konsekvenser det kan få å vente.

– Et hovedbudskap fra vårt prosjekt er at det bør legges til rette for at unge som ønsker å få barn, har de økonomiske rammene slik at det er mulig. I vårt prosjekt har vi ikke funnet noen fordeler med å vente med første barn til man er langt opp i 30-årene, sier Nilsen til ABC Nyheter.

– I tillegg til problemer med å bli gravid, kan det oppstå komplikasjoner i svangerskap og ved fødselen. Det må sies at for den enkelte kvinne er risikoen liten, men når så mange venter med barn, så kan konsekvensene være betydelige for samfunnet som helhet, sier forskeren videre.

Aktuelt: Les hele intervjuet med Anne Britt Vika Nilsen

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:24 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:01 Eksplosjon og skyting i sentrum av Kabul11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Assange-bilde hengt opp i Bergen10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan05:12 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia
Siste nytt
12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:24SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:01VerdenEksplosjon og skyting i sentrum av Kabul11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeAssange-bilde hengt opp i Bergen10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan05:12NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus