Meny

Norske kvinner får barn stadig senere:

– Ekstremt viktig å tilrettelegge bedre for dem som får barn i 20-årene

Lege og helsepolitisk talsperson for Senterpartiet, Kjersti Toppe, mener det er viktig å legge bedre til rette for at man skal få barn når det fysiologisk sett er mest gunstig å få barn. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Unge som vil få barn, bør få økonomiske rammer som gjør det mulig, mener jordmødre. – Ekstremt viktig med bedre ordninger, sier Kjersti Toppe (Sp). Kari Kjønnaas Kjos (Frp) er usikker på om økonomi er avgjørende.

Mer om økonomisk stønad ved fødsel:

Engangsstønaden ved fødsel økte fra 46.000 kroner per barn i 2016 til 61.120 kroner fra 1. januar i år.

Studenter kan i tillegg få foreldrestipend fra Lånekassen, som tilsvarer det de normalt ville få samlet som studielån og stipend.

Du kan få foreldrepenger hvis du har vært yrkesaktiv og har hatt pensjonsgivende inntekt i minst 6 av de 10 siste månedene før foreldrepengeperioden begynner. Foreldrepenger beregnes ut fra det man har tjent de siste tre årene. Har man vært i jobb en stund vil man få tilnærmet det samme under permisjonen som om man var på jobb.

I tillegg kan barnets mor eller far ha rett på barnetrygd.

ABC Nyheter skrev forrige uke at stadig flere kvinner i Norge føder etter at de har fylt 45 år.

Samtidig har gjennomsnittlig alder for førstegangsfødende økt. I 2015 var den 28,8 år på landsbasis.

Politisk leder Kirsten Jørgensen i Den norske jordmorforening mener kvinner bør få barn tidligere, både fordi de er mer fruktbare og fordi det innebærer mindre risiko for mor og barn. I tillegg vil det innebære mindre kostnader for samfunnet.

– Jo eldre kvinnene blir, dess mer kreves av helseressurser for at de skal bli gravide, for å gi dem god oppfølging under graviditeten og under fødselen. Så dette har et samfunnsøkonomisk perspektiv, sier Jørgensen til ABC Nyheter.

Hun etterlyser at politikerne gjør noe med de økonomiske stønadene for unge som får barn i studietiden.

– Grunnen til at mange venter lenge med å få barn er at de først studerer lenge og så må komme seg i jobb for å få lovfestet rett permisjon og foreldrepenger. Da blir de gjerne over 30 år før det blir aktuelt å få barn. Politikerne må se på ordningen for studenter slik at studenter i større grad kan velge å bli gravide og få barn i studietiden, sier Jørgensen.

Les også: Stadig flere over 45 år føder i Norge

– Vi lar den biologiske klokka løpe fra oss

– Vi har gjort noe nå som samarbeidsparti, men vi er ikke ferdige. Vi har i vårt program for perioden fremover at vi skal legge til rette for at kvinner kan få barn tidligere, sier Olaug Bollestad (KrF). Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Hun får støtte fra Olaug Bollestad som sitter i Helse- og omsorgskomiteen for KrF.

– Dette er en sak KrF har vært og er veldig opptatt av. Slik det er nå lar vi den biologiske klokka løpe fra oss, kvinner føder senere og senere, sier hun til ABC Nyheter.

Hun mener det er veldig viktig at samfunnet legger til rette for at man skal kunne få barn både som student og når man er ny i arbeidslivet.

– Problemet for studenter er at de ikke har tjent opp de rettighetene som man får når man er i arbeidslivet. Men vi mener de skal likevel få støtten de trenger for å kunne få barn i studietiden. Problemet i dette landet er at vi får for få barn. 1,7 barn per kvinne er ikke bærekraftig over tid, fortsetter KrF-politikeren.

Bollestad sier KrF allerede har tatt tak i dette som samarbeidsparti til regjeringen, ved blant annet å sikre økt engangsstønad til studenter som får barn, sikre barnehageplasser og sørge for flere studentboliger som er tilrettelagt studenter med barn.

– Vi har gjort noe nå, men vi er ikke ferdige. Vi har i vårt program for perioden fremover at vi skal legge til rette for at kvinner kan få barn tidligere, blant annet gjennom økt engangsstønad og bostøtte til studenter, kontantstøtte til dem som trenger det og barnehageplass, sier Bollestad.

Les også: – Ingen aldersgrense for ønsket om barn, men aldersgrense for mulighetene man har

– Ekstremt viktig med bedre ordninger

Også Senterpartiet foreslår endringer for å gjøre det enklere å prioritere å få barn tidligere i livet.

– Vi foreslår å øke engangsstønaden til 100.000, i tillegg til å øke barnetrygden. Vi har også et programpunkt om å styrke studenthelsetilbudet, sier helsepolitisk talsperson Kjersti Toppe til ABC Nyheter.

– Jeg mener det er ekstremt viktig å legge til rette for bedre ordninger for dem som får barn i 20-årene. Det er jo da det fysiologisk sett er mest gunstig å få barn, fortsetter hun.

Venstre skriver i sitt forslag til partiprogram at de vil bedre vilkårene for studenter med barn gjennom et nasjonalt løft for studentbarnehagene og 12 måneders studiefinansiering for studenter med barn.

Også Høyre og Arbeiderpartiet har formuleringer om at de vil henholdsvis «forbedre støtteordninger til studenter med barn» og «legge bedre til rette for studenter med barn» i sine forslag til nye partiprogram, men har ikke på spørsmål fra ABC Nyheter utdypet hva de legger i dette.

Les også: – Eldre fødende er mer utsatt for hjerneslag

– Foreldrepenger for alle er viktig

– Det må gjøres lettere å våge og velge barn uavhengig av livssituasjon, sier nestleder Kirsti Bergstø i SV, som går inn for foreldrepenger for alle. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

SV har i sitt arbeidsprogram at de vil «innføre foreldrepenger for alle, ved at det innføres en minsteytelse for foreldrepenger på to ganger grunnbeløpet i folketrygden fordelt over 49 uker for familier uten egen opptjening».

– SV mener at foreldre må sikres økonomisk sånn at man kan være hjemme og ta vare på barnet, derfor vil vi jobbe for at alle får foreldrepenger, sier nestleder i SV Kirsti Bergstø til ABC Nyheter.

Hun sier videre at studietiden kan være en fin tid å bli foreldre, men at mange innser at friheten var større under studietiden først når man begynner i arbeidslivet.

– Man kan velge bort barn hele livet, det er vanskeligere å velge når man skal få barn. Derfor må det gjøres lettere å våge og velge barn uavhengig av livssituasjon. Et trygt arbeidsliv med faste ansettelser og økonomisk sikring gjennom foreldrepenger er derfor viktig, sier Bergstø.

Les også: – Fantastisk opplevelse å få barn i voksen alder

– Mange grunner til at folk utsetter å få barn

– Jeg er usikker på om det er økonomi eller andre årsaker som gjør at folk ikke får barn under studiene, sier leder av Helse- og omsorgskomiteen, Kari Kjønaas Kjos (Frp). Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kari Kjønaas Kjos (Frp) som leder Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, er på sin side usikker på om det er økonomi som gjør at folk velger ikke å få barn under studiene.

– Jeg har ikke fått noen henvendelser fra studenter som velger ikke å få barn under studier på grunn av økonomi. Tvert i mot har jeg hørt fra unge som forteller at det har gått veldig bra å få barn under studiene, sier Kjønaas Kjos til ABC Nyheter.

– Det gis foreldrestipend for studenter, vi har en engangsstønad og den har vi økt, samtidig har vi satt ned barnehageavgiften for dem med lavest inntekt og i tillegg har vi barnetrygd og kontantstøtte, fortsetter hun.

Kjønaas Kjos skulle gjerne visst mer om hvorfor kvinner velger å vente med å få barn til 30- eller 40-årene. Hun tror det er mange forskjellige årsaker, som at folk er single lengre enn før, folk reiser mer, vil oppleve ting og realisere seg før de etablerer seg.

– Jeg er usikker på om det er økonomi eller andre årsaker som gjør at folk ikke får barn under studiene. Det kan hende man velger å fokusere på selve studiene eller kanskje tenker man at det er problematisk at man ikke er etablert med egen bolig, sier Frp-politikeren.

Les også: – Bruker opptil en halv million på å bli gravide i utlandet

– Bør legge til rette for unge som ønsker å få barn

Anne Britt Vika Nilsen har forsket på hvorfor unge venter med å få sitt første barn. Foto: HiB

En av dem som har undersøkt dette, er jordmor og førsteamanuensis ved Høgskulen på Vestlandet Anne Britt Vika Nilsen. Hun har i sin doktorgrad sett på årsaker til at kvinner og menn venter med barn, og hvilke konsekvenser det kan få å vente.

– Et hovedbudskap fra vårt prosjekt er at det bør legges til rette for at unge som ønsker å få barn, har de økonomiske rammene slik at det er mulig. I vårt prosjekt har vi ikke funnet noen fordeler med å vente med første barn til man er langt opp i 30-årene, sier Nilsen til ABC Nyheter.

– I tillegg til problemer med å bli gravid, kan det oppstå komplikasjoner i svangerskap og ved fødselen. Det må sies at for den enkelte kvinne er risikoen liten, men når så mange venter med barn, så kan konsekvensene være betydelige for samfunnet som helhet, sier forskeren videre.

Aktuelt: Les hele intervjuet med Anne Britt Vika Nilsen

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:16 1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09 Glenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07 Lavprisselskap kan gå konkurs10:44 Viking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42 – Solskjær kan få jobben denne uken10:41 Moxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23 Dramaten avlyser forestilling etter anklager09:45 VGs gransking lar vente på seg09:42 Uber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40 Flere tyske rådhus evakuert08:52 Vil rydde opp i mytene om plast i havet08:33 10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32 McGregor sier han legger opp08:31 Danmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30 Ronaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29 – Skiforbundet har full støtte for sin modell08:19 – Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39 Sjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38 Vil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22 DSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18 Saudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47 Valgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43 Ingen skadd i boligbrann i Haugesund06:30 Kamp til døra om å bli SV-nestleder05:55 Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53 Flere veier stengt etter uvær05:50 Dette skjer i dag05:35 Nye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33 Det offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30 Dette skjedde i natt04:50 Australia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27 Ny AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15 Pentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06 Bolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22 Hovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52 Fortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01 Borgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15 Rekordmange medlemmer i SV23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23 Røymark avgjorde for VIF21:48 Vegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45 Xi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37 Nytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30 Måren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06 Norsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Tidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Tror Norge vil ha dem i leire16:52 Hamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50 Theresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07 Ber Viking-rederen bli med og betale skatt14:59 Telenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55 Flere nordmenn bytter bort hyttepåsken14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang
Siste nytt
11:16Verden1,85 millioner berørt av syklonen i Mosambik11:09SportGlenn Solberg ny landslagstrener for Sverige11:07ReiseLavprisselskap kan gå konkurs10:44NorgeViking Sky-los reagerer på spekulasjoner10:42Sport– Solskjær kan få jobben denne uken10:41PolitikkMoxnes: – Regjeringen tillater eskalering med Russland10:23KulturDramaten avlyser forestilling etter anklager09:45KulturVGs gransking lar vente på seg09:42PengerUber kjøper konkurrent i Midtøsten09:40VerdenFlere tyske rådhus evakuert08:52VerdenVil rydde opp i mytene om plast i havet08:33Norge10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32SportMcGregor sier han legger opp08:31VerdenDanmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30SportRonaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29Sport– Skiforbundet har full støtte for sin modell08:19Penger– Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39NorgeSjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38KulturVil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22NorgeDSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18VerdenSaudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47PolitikkValgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43NorgeIngen skadd i boligbrann i Haugesund06:30PolitikkKamp til døra om å bli SV-nestleder05:55VerdenNye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53NorgeFlere veier stengt etter uvær05:50NorgeDette skjer i dag05:35VerdenNye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33NorgeDet offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30NorgeDette skjedde i natt04:50VerdenAustralia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27PengerNy AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15VerdenPentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06VerdenBolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22NorgeHovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52PolitikkFortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27KulturFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11PolitikkUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01PolitikkBorgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15PolitikkRekordmange medlemmer i SV23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)22:47VerdenBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23SportRøymark avgjorde for VIF21:48NorgeVegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45PolitikkXi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37VerdenNytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30NorgeMåren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06NorgeNorsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenTidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22Politikk– Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeTror Norge vil ha dem i leire16:52VerdenHamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50NorgeTheresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07PengerBer Viking-rederen bli med og betale skatt14:59PengerTelenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55ReiseFlere nordmenn bytter bort hyttepåsken14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus