Trumps budsjettforslag får FN til å reagere

FNs generalsekretær Antonio Guterres vil gjerne diskutere hvordan FN kan bli mer effektivt, men de store kuttene som president Donald Trump foreslår, har han lite til overs for.
FNs generalsekretær Antonio Guterres vil gjerne diskutere hvordan FN kan bli mer effektivt, men de store kuttene som president Donald Trump foreslår, har han lite til overs for. Foto: Khalil Senosi / AP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN advarer mot plutselige kutt i støtten til verdensorganisasjonen, samme dag som USAs president Donald Trump la fram sitt første forslag til statsbudsjett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en uttalelse torsdag uttrykker FNs generalsekretær António Guterres indirekte håp om at det endelige budsjettet vil se annerledes ut.

– Vi har akkurat sett budsjettforslaget for 2018 som er lagt fram av Det hvite hus. Budsjettprosessen i USA er kompleks og lang, og den må fullføres, heter det i uttalelsen, som er skrevet av Guterres' talsmann Stéphane Dujarric.

Les også: Store miljø- og utenrikskutt i Trumps budsjettforslag

Trumps budsjett inneholder blant annet forslag om å sette et tak på USAs bidrag til FNs fredsbevarende operasjoner, samtidig som USAs bidrag til FNs klimafond og en rekke andre FN-fond fjernes fullstendig. Pengene skal i stedet brukes på militæret.

Generalsekretæren ønsker både å reformere FN og drive organisasjonen så kostnadseffektivt som mulig, og han er villig til å diskutere hvordan dette skal gjøres både med USA og andre medlemsland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men plutselige kutt i støtten kan tvinge fram tiltak der og da som vil undergrave virkningen av reforminnsatsen på lang sikt, skriver han videre.

Les også: Trump raser etter skatteavsløring

Samtidig understreker han at det ikke er nok å bruke penger på militæret for å bekjempe terrorisme, det må også tas tak i de underliggende årsakene.

– Verdenssamfunnet står overfor enorme globale utfordringer som kun kan håndteres med et sterkt og effektivt multilateralt system, der FN fortsatt er den grunnleggende stolpen, avslutter Dujarric.

Les også: Klart for rettsbehandling av Trumps nye innreiseforbud