Trumps budsjettforslag får FN til å reagere

<p>FNs generalsekretær Antonio Guterres vil gjerne diskutere hvordan FN kan bli mer effektivt, men de store kuttene som president Donald Trump foreslår, har han lite til overs for.</p>
FNs generalsekretær Antonio Guterres vil gjerne diskutere hvordan FN kan bli mer effektivt, men de store kuttene som president Donald Trump foreslår, har han lite til overs for. Foto: Khalil Senosi / AP / NTB scanpix

FN advarer mot plutselige kutt i støtten til verdensorganisasjonen, samme dag som USAs president Donald Trump la fram sitt første forslag til statsbudsjett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en uttalelse torsdag uttrykker FNs generalsekretær António Guterres indirekte håp om at det endelige budsjettet vil se annerledes ut.

– Vi har akkurat sett budsjettforslaget for 2018 som er lagt fram av Det hvite hus. Budsjettprosessen i USA er kompleks og lang, og den må fullføres, heter det i uttalelsen, som er skrevet av Guterres' talsmann Stéphane Dujarric.

Les også: Store miljø- og utenrikskutt i Trumps budsjettforslag

Trumps budsjett inneholder blant annet forslag om å sette et tak på USAs bidrag til FNs fredsbevarende operasjoner, samtidig som USAs bidrag til FNs klimafond og en rekke andre FN-fond fjernes fullstendig. Pengene skal i stedet brukes på militæret.

Generalsekretæren ønsker både å reformere FN og drive organisasjonen så kostnadseffektivt som mulig, og han er villig til å diskutere hvordan dette skal gjøres både med USA og andre medlemsland.

– Men plutselige kutt i støtten kan tvinge fram tiltak der og da som vil undergrave virkningen av reforminnsatsen på lang sikt, skriver han videre.

Les også: Trump raser etter skatteavsløring

Samtidig understreker han at det ikke er nok å bruke penger på militæret for å bekjempe terrorisme, det må også tas tak i de underliggende årsakene.

– Verdenssamfunnet står overfor enorme globale utfordringer som kun kan håndteres med et sterkt og effektivt multilateralt system, der FN fortsatt er den grunnleggende stolpen, avslutter Dujarric.

Les også: Klart for rettsbehandling av Trumps nye innreiseforbud

Personvernpolicy