Oslo med rødgrønt budsjett

FORNØYD: Rødt-leder Bjørnar Moxnes er tilfreds med at det ikke kuttes i bydelene i Oslo.
FORNØYD: Rødt-leder Bjørnar Moxnes er tilfreds med at det ikke kuttes i bydelene i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Samarbeidsavtalen med Rødt sikret Oslos første rødgrønne budsjett på 19 år. Opposisjonen er bekymret over at gjelden øker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bystyret vedtok onsdag ettermiddag et budsjett for Oslo på over 67 milliarder kroner, skriver Aftenposten.

Byrådets samarbeidsavtale med Rødt, sikret flertall for budsjettet. Et uavklart spørsmål om private kommersielle barnehager kunne truet samarbeidet, men det ble en løsning på striden til slutt, skriver avisen.

Kommunale boliger

Rødt-leder Bjørnar Moxnes trekker fram 50 millioner kroner til tiltak for dem som bor i kommunale boliger, skolene skal få mer betalt for hver nye elev (elevtallskompensasjon) og ikke minst barnehageavtalen som Moxnes mener vil hindre etableringen av nye kommersielle barnehager i Oslo.

Rødt er også godt fornøyd med at det for første gang på mange år ikke blir et rammekutt hos bydelene.

Økende gjeld

Opposisjonen er ikke uventet kritisk til budsjettet, og uttrykker bekymring for Oslo kommunes økende gjeld.

– Fra en gjeld på 9 milliarder kroner for ti år siden, vil byrådet låne seg opp til en gjeld på 56 milliarder i 2020. Innføring av eiendomsskatt retter ikke opp dette, sa Fremskrittspartiets Peter N. Myhre fra talerstolen.

Finansbyråd Robert Steen (Ap) sier til Aftenposten at han er bekymret for gjelden til Oslo kommune, selv om også dette byrådet bidrar til at den øker, blant annet gjennom en satsing på idrett.

– Det som skjer er at vi overtar en kommune med en relativt høy gjeldsgrad. Det er ikke alarmerende, men den har vært sterkt stigende i mange år. Den begynner å bli betydelig, og er noe vi må holde under oppsikt, sier Steen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden